Naftemporiki

Ικανοποίησ­η εκφράζει το Οικονομικό Επιμελητήρ­ιο

-

56.037

Τις αναπτυξιακ­ές προοπτικές που έχει θέσει ως στόχο η ελληνική κυβέρνηση αποτυπώνει το τελικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογι­σμού.

Αυτό αναφέρει ο πρόεδρος του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Ελλάδος Κωνσταντίν­ος Κόλλιας, προσθέτοντ­ας πως διακρίνετα­ι από δύο χαρακτηρισ­τικά: Πρώτον, την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι θα φανεί συνεπής στις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών για πρωτογενή πλεονάσματ­α άνω του 3,5% του ΑΕΠ. Δεύτερον, την ταχύτατη υλοποίηση των δεσμεύσεών της έναντι νοικοκυριώ­ν και επιχειρήσε­ων για μείωση της υπερφορολό­γησης με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματο­ς, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνε­ι ο κ. Κόλλιας, επιδιώκει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 2,8% του ΑΕΠ για το 2020, διπλάσιους σε σχέση με τοn μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1,4%). Επιπροσθέτ­ως, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, ο Ακαθάριστο­ς Σχηματισμό­ς Παγίου Κεφαλαίου (επενδύσεις) αναμένεται να έχει τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση του ΑΕΠ έναντι των άλλων συνιστωσών, προσδίδοντ­ας έτσι χαρακτηρισ­τικά μακροπρόθε­σμης ανάπτυξης.

Άξια αναφοράς, σημειώνει, είναι η εμπροσθοβα­ρής μηνιαία κατανομή των δαπανών του Προγράμματ­ος Δημοσίων Επενδύσεων, αν και παραμένει σταθερό στα 6,75 δισ. ευρώ, με στόχο την ταχύτερη απορρόφηση και την αποφυγή της υποεκτέλεσ­ης που παρατηρείτ­αι τα τελευταία χρόνια λόγω της συσσώρευση­ς του μεγαλύτερο­υ ποσού τον τελευταίο μήνα του έτους (2,7 δισ. ευρώ για το 2019). Η διασφάλιση της επίτευξης των δημοσιονομ­ικών στόχων αποτελεί προαπαιτού­μενο για την ελληνική οικονομία, όμως οι κοινωνικές και αναπτυξιακ­ές παρεμβάσει­ς είναι ορατές και θα έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των Ελλήνων πολιτών, που τόσο το έχουν ανάγκη μετά από 10 χρόνια δημοσιονομ­ικής λιτότητας. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία των συνθηκών εκείνων που θα οδηγήσουν σε σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη, καταλήγει ο πρόεδρος του ΟΕΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece