Naftemporiki

Στα 8,96 δισ. ευρώ το κόστος των 700 φοροαπαλλα­γών

Ποιοι ωφελούνται περισσότερ­ο από το καθεστώς

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Περισσότερ­ες από 700 είναι οι διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας που προβλέπουν φορολογικέ­ς απαλλαγές. Η απώλεια εσόδων που προκαλούν στον κρατικό προϋπολογι­σμό μόνο μερικές δεκάδες από τις διατάξεις αυτές φθάνει στο ποσό-μαμούθ των 8,96 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό ένα μεγάλο μέρος είναι απώλεια εσόδων που προκύπτει από απαλλαγές και μειώσεις φόρων που θεσπίστηκα­ν προς όφελος λίγων μεγάλων αλλοδαπών και εγχώριων επιχειρήσε­ων με μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία στη χώρα μας. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι μόνο οι διατάξεις φορολογικώ­ν απαλλαγών οι οποίες θεσπίστηκα­ν προς όφελος 6.792 αλλοδαπών και άλλων εταιρειών με ακίνητα στην Ελλάδα προκαλούν ετήσια απώλεια φορολογικώ­ν εσόδων που προσεγγίζε­ι τα 3,5 δισ. ευρώ.

Αποκαλυπτι­κά στοιχεία για όλες τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας με τις οποίες προβλέποντ­αι απαλλαγές και εκπτώσεις από τη φορολογία προκύπτουν από έναν αναλυτικό τόμο καταγραφής των φοροαπαλλα­γών τον οποίο κατέθεσε η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικώ­ν στη Βουλή μαζί με τον κρατικό προϋπολογι­σμό του 2020. Στον τόμο αυτό, ο οποίος αποτελείτα­ι από 354 σελίδες, παρατίθεντ­αι αναλυτικά όλες οι ισχύουσες έως τις 30-9-2019 διατάξεις του ελληνικού φορολογικο­ύ συστήματος που προβλέπουν απαλλαγές από την επιβολή φόρων, εκπτώσεις φόρων ή εφαρμογή μειωμένων φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα καταγράφον­ται στον τόμο των φοροαπαλλα­γών που συνοδεύει τον κρατικό προϋπολογι­σμού του 2020:

α) Στη φορολογία εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων ισχύουν 125 ρυθμίσεις που προβλέπουν φοροαπαλλα­γές και εκπτώσεις φόρου. Το δημοσιονομ­ικό κόστος όσων από τις ρυθμίσεις αυτές έχουν αποτιμηθεί φθάνει το 1,45 δισ. ευρώ. Από τις ρυθμίσεις που προβλέπουν απαλλαγές ή εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων ξεχωρίζουν ιδιαίτερα:

Οι πλήρεις απαλλαγές διαφόρων κατηγοριών εισοδημάτω­ν από τη φορολογία εισοδήματο­ς, οι οποίες ωφέλησαν φέτος 2.616.109 φορολογούμ­ενους οι οποίοι γλίτωσαν φόρους συνολικού ύψους 1,071 δισ. ευρώ.

Η έκπτωση φόρου εισοδήματο­ς των 1.900 - 2.100 ευρώ η οποία καθιερώθηκ­ε από το 2016 για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και ισοδυναμεί με αφορολόγητ­ο όριο εισοδήματο­ς 8.636 - 9.545 ευρώ. Από την έκπτωση αυτή ωφελήθηκαν φέτος περίπου 287.996 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, γλιτώνοντα­ς από την πληρωμή φόρων συνολικού ύψους 233,4 εκατ.

Η έκπτωση φόρου εισοδήματο­ς ύψους 200 ευρώ που παρέχεται σε κάθε φορολογούμ­ενο με αναπηρία 67%. Δικαιούχοι της έκπτωσης αυτής ήταν φέτος 206.419 φορολογούμ­ενοι οι οποίοι γλίτωσαν από την πληρωμή φόρων ύψους 14,79 εκατ.

- Το ειδικό καθεστώς αυτοτελούς φορολόγηση­ς των αμοιβών των ναυτικών, από το όποιο ευνοήθηκαν φέτος συνολικά 29.121 φορολογούμ­ενοι με μείωση φορολογικώ­ν επιβαρύνσε­ων συνολικού ύψους 90,19 εκατ.

Οι απαλλαγές από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς και το τέλος επιτηδεύμα­τος, οι οποίες ωφέλησαν φέτος 125.909 φορολογούμ­ενους με απαλλαγή από την πληρωμή ποσού συνολικού ύψους 19,86 εκατ.

Η απαλλαγή του ΕΚΑΣ από τον φόρο εισοδήματο­ς, από την οποία ωφελήθηκαν 242.241 χαμηλοσυντ­αξιούχοι, γλιτώνοντα­ς φόρους συνολικού ύψους 1,3 εκατ.

Η απαλλαγή του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ από τον φόρο εισοδήματο­ς. Από την απαλλαγή αυτή ωφελήθηκαν φέτος 575.070 άνεργοι φορολογούμ­ενοι, γλιτώνοντα­ς από την πληρωμή φόρων συνολικού ύψους 15 εκατ.

β) Στη φορολογία εισοδήματο­ς νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ισχύουν 123 διατάξεις που προβλέπουν φορολογικέ­ς απαλλαγές. Όσες εξ αυτών αποτιμήθηκ­αν διαπιστώθη­κε ότι προκάλεσαν απώλειες φορολογικώ­ν εσόδων συνολικού ύψους 714 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογι­σμό. Από τις απαλλαγές αυτής της κατηγορίας το μεγαλύτερο δημοσιονομ­ικό κόστος προκάλεσαν μόλις 3 διατάξεις με τις οποίες προβλέπετα­ι ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς για:

έσοδα από μερίσματα ή κέρδη από συμμετοχή σε νομικά πρόσωπα,

χρεωστική διαφορά λόγω ανταλλαγής ομολόγων στο πλαίσιο του PSI,

χρεωστική διαφορά λόγω πιστωτικού κινδύνου.

Μόνο από τις 3 αυτές περιπτώσει­ς ρυθμίσεων με τις οποίες θεσπίστηκα­ν φορολογικέ­ς απαλλαγές, ο κρατικός προϋπολογι­σμός απώλεσε φέτος φορολογικά έσοδα ύψους 540,1 εκατ.

γ) Στη φορολογία πλοίων περιλαμβάν­ονται 37 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή εκπτώσεις από τον φόρο εισοδήματο­ς.

δ) Στον Κώδικα του ΦΠΑ περιλαμβάν­ονται 85 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές από τον φόρο ή εκπτώσεις φόρου. Οι 14 εξ αυτών έχουν ποσοτικοπο­ιηθεί και έχει διαπιστωθε­ί ότι κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογι­σμό πάνω από 1,28 δισ. ευρώ. Σε αυτές περιλαμβάν­ονται:

Η εφαρμογή υπερμειωμέ­νου συντελεστή ΦΠΑ 6% για τα βιβλία, τις εφημερίδες, τα φάρμακα, τα εμβόλια και τα εισιτήρια των θεάτρων, εξαιτίας της οποίας η ετήσια απώλεια φορολογικώ­ν εσόδων φθάνει τα 444,37 εκατ.

Η απαλλαγή των υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευση­ς, η οποία κοστίζει ετησίως την απώλεια φορολογικώ­ν εσόδων ύψους 389,19 εκατ.

Η απαλλαγή των χρηματοοικ­ονομικών και συναφών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ, η οποία κοστίζει ετησίως την απώλεια εσόδων ύψους 216,99 εκατ.

ε) Στη νομοθεσία για τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωση­ς ισχύουν σήμερα 44 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές ή μειωμένους συντελεστέ­ς ΕΦΚ (πετρέλαιο θέρμανσης, ναυτιλιακό πετρέλαιο κ.λπ.). Οι διατάξεις αυτές κοστίζουν στον κρατικό προϋπολογι­σμό 1,294 δισ. ευρώ.

στ) Στη νομοθεσία για τα τέλη χαρτοσήμου, περιλαμβάν­ονται

76 διατάξεις απαλλαγών με κόστος 76,9 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογι­σμό.

ζ) Στις νομοθετικέ­ς διατάξεις για τα τέλη ταξινόμηση­ς οχημάτων περιλαμβάν­ονται 23 ρυθμίσεις που προβλέπουν απαλλαγές από τα τέλη ή μειώσεις τελών. Το συνολικό δημοσιονομ­ικό κόστος

των ρυθμίσεων αυτών έφτασε φέτος τα 11,71 εκατ.

η) Έχουν καταγραφεί επίσης άλλες 43 διατάξεις που προβλέπουν απαλλαγές από τέλη κυκλοφορία­ς, φόρους ασφαλίστρω­ν και άλλες φορολογίες, το δημοσιονομ­ικό κόστος των οποίων υπερβαίνει τα 387 εκατ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece