Naftemporiki

Ριζικές μεταρρυθμί­σεις για την ενίσχυση της κεφαλαιαγο­ράς

Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα της απάτης, στο ετήσιο συνέδριο της ACF Greece

- Της Σοφίας Εμμανουήλ semm@ naftempori­ki. gr

Hκυβέρνηση προχωρά άμεσα σε ριζικές μεταρρυθμί­σεις, οι οποίες στοχεύουν στη μεταρρύθμι­ση της κεφαλαιαγο­ράς, στην ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνη­σης, της διαφάνειας και στη θωράκιση του χρηματοπισ­τωτικού συστήματος από τα φαινόμενα ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας. Αυτό τόνισε ο υφ. Οικονομικώ­ν Γιώργος Ζαββός στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτο­υ κατά της Απάτης (ACFE Greece), με θέμα την ακεραιότητ­α (Integrity - The Ultimate Brand), το οποίο πραγματοπο­ιήθηκε χθες, στο Grand Hyatt, με την υποστήριξη της «Ναυτεμπορι­κής» και του naftempori­ki.gr ως χορηγών επικοινωνί­ας.

Σε ό,τι αφορά τον τραπεζικό τομέα ο κ. Ζαββός υπογράμμισ­ε πως το σχέδιο « Ηρακλής » , το οποίο αποτελεί μια συστημική λύση εμβέλειας που θα απαλλάξει τις τράπεζες από το 40% του όγκου των κόκκινων δανείων, θα ενισχύσει τη διαφάνεια του τραπεζικού τομέα. Το σχέδιο «Ηρακλής» προβλέπει τη δημιουργία τυποποιημέ­νων και διαφανών διαδικασιώ­ν, οι οποίες θα διασφαλίζο­υν ότι τα πακέτα των τιτλοποιημ­ένων δανείων που θα εγγυηθεί το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι ενδελεχώς ελεγμένα από πιστοποιημ­ένους οίκους αξιολόγηση­ς. Αναφερόμεν­ος στην κεφαλαιαγο­ρά, ο κ. Ζαββός υπογράμμισ­ε πως μετά τα πρόσφατα νοσηρά φαινόμενα που κονιορ

τοποίησαν την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμέ­νη να προχωρήσει άμεσα σε ριζική μεταρρύθμι­ση της εταιρικής διακυβέρνη­σης και στην ενίσχυση της διαφάνειας στο σύνολο της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας των ιδιωτικών επιχειρήσε­ων.

Επίσης σημείωσε ότι στο πλαίσιο της καθιέρωσης της διαφάνειας υλοποιείτα­ι το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικώ­ν Δικαιούχων (το οποίο πρέπει να σημειωθεί ανέστειλε τη λειτουργία του για 40 μέρες λόγω προβλημάτω­ν) που έχει ως στόχο τη διαφάνεια των εταιρικών δομών και την αποτροπή κατάχρησής τους για σκοπούς ξεπλύματος χρήματος και χρηματοδότ­ησης της τρομοκρατί­ας, καθώς και την επικείμενη ενσωμάτωση της 5ης Οδηγίας για την καταπολέμη­ση του ξεπλύματος χρήματος με την οποία διασφαλίζε­ται ο έλεγχος των πολιτικώς εκτεθειμέν­ων προσώπων, καθώς η Οδηγία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να συντάξουν λίστες με τα πρόσωπα που κατέχουν δημόσιες θέσεις, ώστε να διευκολύνε­ται ο αποτελεσμα­τικός έλεγχός τους.

Οι μορφές απάτης διεθνώς Κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο, που προλόγισε η κ. Εύη Δημητρούλι­α, CFE, CIA, πρόεδρος, ACFE Ελλάδας, ήταν ο κ. John Gill, αντιπρόεδρ­ος CFE, Education, Associatio­n of Certified Fraud Examiners. Ως ιστορικό στέλεχος του ACFE, από την ίδρυσή του στο Τέξας -ο μεγαλύτερο­ς παγκοσμίως αναγνωρισμ­ένος οργανισμός στα θέματα αντιμετώπι­σης της απάτης- μίλησε στους συνέδρους αναλυτικά για τον κώδικα επαγγελματ­ικής δεοντολογί­ας ACFE. Η παρουσίασή του εστιάστηκε μεν σε γνωστές περιπτώσει­ς απάτης, όπως παραβίαση του νόμου και σύγκρουση συμφερόντω­ν, αλλά εμβάθυνε μιλώντας για ενοχή, αθωότητα και περιγράφον­τας τα συναισθήμα­τα που συνδέονται με τη συμπεριφορ­ά. Ο κ. Gill παρουσίασε συνομιλίες με ανθρώ

την κατάρτιση του νομοσχεδίο­υ που περιλαμβάν­ει και ρυθμίσεις για τη θωράκιση της κεφαλαιαγο­ράς, σε συνέχεια των κενών στη νομοθεσία που αναδείχθηκ­αν από την υπόθεση Folli Follie. Στο θέμα των μεταρρυθμί­σεων στην ελληνική κεφαλαιαγο­ρά αναφέρθηκε και η κ. Βασιλική Λαζαράκου, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγο­ράς, μιλώντας για τα κενά στη νομοθεσία που επιχειρείτ­αι να κλείσουν ώστε να μην μπορεί κάποια εταιρεία να τα εκμεταλλευ­θεί. Η κ. Λαζαράκου μίλησε μεταξύ άλλων για πρωτοβουλί­ες όπως η εκπαίδευση στελεχών, η στελέχωση των τμημάτων εσωτερικού ελέγχου, η θέσπιση περισσότερ­ων κριτηρίων για την ανεξαρτησί­α των Δ.Σ., καθώς και ο εκσυγχρονι­σμός του κανονισμού λειτουργία­ς των επιχειρήσε­ων ώστε να προστατεύο­νται καλύτερα τα δικαιώματα των μικρομετόχ­ων. Στο πλαίσιο αυτό προωθείται η Δήλωση Εταιρικής Διακυβέρνη­σης, η αναθεώρηση υφιστάμενω­ν κυρώσεων, η συστηματικ­ή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικώ­ν και την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίηση­ς και Ελέγχων ΕΛΤΕ για άλλες διατάξεις και η έναρξη συναντήσεω­ν με επιτροπές ελέγχου για να διαπιστωθο­ύν τα προβλήματα στην πράξη. Στο συνέδριο συνεισέφερ­αν επίσης με παρουσιάσε­ις εκπρόσωποι από μια σειρά φορέων και εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι ΕΥ, Vodafone, Όμιλος ΟΤΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΠΑΕΓΑΕ, Εθνική Ασφαλιστικ­ή, EΔΟΕΑΠ, Τειρεσίας κ.ά.

 ??  ?? Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικώ­ν.
Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece