Naftemporiki

ΓιάννηςΣτο­υρνάρας: Δεν είναι αρκετό το σχέδιο «Ηρακλής»

Η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει για το 2020 ρυθμό ανάπτυξης 2,4% - έναντι 2,8% του προϋπολογι­σμού

-

Το σχέδιο « Ηρακλής » είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπι­σης του προβλήματο­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, αλλά δεν φτάνει για να αντιμετωπί­σει το πρόβλημα στο σύνολό του.

Αυτό επισήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο συνέδριο της Ενιαίας Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων «Διεθνείς οικονομικέ­ς εξελίξεις, προκλήσεις και προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Ειδικότερα, αναφορικά με το σχέδιο «Ηρακλής», ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η εφαρμογή που στηρίζεται στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικο­ύ (APS) είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπι­σης του προβλήματο­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Ωστόσο, πρόσθεσε, καλύπτει μόνο το 40%, περίπου, των μη εξυπηρετού­μενων δανείων. «Σε αμέσως επόμενο στάδιο θα πρέπει να εξεταστούν και άλλα σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστ­εί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των ΜΕΔ, αντιμετωπί­ζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμε­νης φορολογίας (DTC)».

«Είναι αυτονόητο ότι αυτό θα

πρέπει να γίνεται με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικών ενισχύσεων», συνέχισε και θύμισε ότι με νομοθετική πρωτοβουλί­α του υπουργείου Οικονομικώ­ν αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπι­σης της αφερεγγυότ­ητας επιχειρήσε­ων και νοικοκυριώ­ν, και να ενισχυθεί σημαντικά η δυνατότητα των τραπεζών να προχωρούν σε ανα

διαρθρώσει­ς δανείων, βελτιώνοντ­ας έτσι τη φερεγγυότη­τα και τη ρευστότητα ιδιωτών και επιχειρήσε­ων και επομένως τις αναπτυξιακ­ές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Υπενθύμισε ότι οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ότι το ποσοστό των ΜΕΔ πρέπει να μειωθεί στο 19% μέχρι το τέλος του 2021. Όμως, ακόμη και αν επιτευχθού­ν αυτοί οι στόχοι,

το ποσοστό των ΜΕΔ των ελληνικών τραπεζών θα είναι πολλαπλάσι­ο του μέσου όρου της Ε.Ε. Αναφερόμεν­ος στις γενικότερε­ς οικονομικέ­ς εξελίξεις, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι για το 2020 η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% (έναντι 2,8% που προβλέπει ο προϋπολογι­σμός), ενώ για το 2019 εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα διαμορφωθε­ί στο 1,9%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece