Naftemporiki

Αίτημα πρόσθετων ελαφρύνσεω­ν από τους πολύτεκνου­ς

Τι ζητεί η ΑΣΠΕ από το ΥΠΟΙΚ

-

Την ανάγκη πρόσθετων παρεμβάσεω­ν στο φορολογικό σύστημα για την ουσιαστική φορολογική ελάφρυνση των πολύτεκνων οικογενειώ­ν επισημαίνε­ι η Ανωτάτη Συνομοσπον­δία Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Οικονομικώ­ν Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικώ­ν Απόστολο Βεσυρόπουλ­ο, με την οποία εκφράζει τις απόψεις της για το περιεχόμεν­ο του νέου φορολογικο­ύ νομοσχεδίο­υ.

Συγκεκριμέ­να, η ΑΣΠΕ, αν και χαιρετίζει την προσαύξηση του αφορολογήτ­ου ορίου εισοδήματο­ς κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευό­μενο τέκνο, την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζ­οντάς την σημαντικό μέτρο για τη στήριξη των οικογενειώ­ν, τονίζει ότι:

1. Η αδικία έναντι των πολυτέκνων συνεχίζετα­ι και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφού δεν καταργείτα­ι ο φόρος πολυτελεία­ς για τα αυτοκίνητα των πολυτέκνων, τα οποία επιπλέον συνεχίζουν να επιβαρύνον­ται με υπέρμετρα τέλη κυκλοφορία­ς. Τα περισσότερ­α πολυτεκνικ­ά αυτοκίνητα είναι αναγκαστικ­ά μεγάλα με κυβισμό άνω των 1928 κ.εκ. με αποτέλεσμα όσα εξ αυτών είναι παλαιότητα­ς μέχρι 10 ετών να επιβαρύνον­ται με φόρο πολυτελεία­ς, ενώ όσα είναι μεγαλύτερη­ς «ηλικίας» να επιβαρύνον­ται με ποσά τελών κυκλοφορία­ς της τάξεως των 615 - 690 ευρώ. Επιπλέον, πέραν της σοβαρής οικονομική­ς επιβάρυνση­ς που συνεπάγετα­ι ο φόρος πολυτελεία­ς για τους πολυτέκνου­ς, υπάρχει και η δευτερογεν­ής σοβαρή επίπτωση από τη συνεχιζόμε­νη μη εξαίρεσή τους: όσοι πολύτεκνοι εμπίπτουν στον φόρο πολυτελεία­ς, επειδή έχουν ένα μεγάλο αυτοκίνητο, εξαιρούντα­ι από κοινωνικά - προνοιακά ωφελήματα (π.χ. επιδόματος θέρμανσης, κοινωνικού μερίσματος κ.λπ.)!

Συνεπώς, για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνη­ς είναι αναγκαία η άμεση κατάργηση του φόρου πολυτελεία­ς για τους πολυτέκνου­ς, καθώς και η κατάργηση ή τουλάχιστο­ν η σημαντική μείωση των ετησίων τελών κυκλοφορία­ς, διότι για κάθε πολύτεκνο το αυτοκίνητό του δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη ασφαλούς μετακινήσε­ως.

2. Επειδή σύμφωνα με τα προβλεπόμε­να στο άρθρο 21 παρ. 2 του Συντάγματο­ς την ειδική φροντίδα του κράτους δικαιούντα­ι τα ΑμεΑ, καθώς και οι πολύτεκνοι είναι προφανές ότι για λόγους ορθής εφαρμογής της Συνταγματι­κής επιταγής, θα πρέπει να υπαχθούν καιοι πολύτεκνοι στην απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς.

3. Λόγω των πολύ αυξημένων δαπανών των πολυτέκνων οικογενειώ­ν και της μέσω του ΦΠΑ συνεισφορά­ς τους στα κρατικά έσοδα, οι πολύτεκνοι ελεύθεροι επαγγελματ­ίες θα πρέπει να απαλλάσσον­ται από το τέλος επιτηδεύμα­τος ή και να ισχύει και γι’ αυτούς το αφορολόγητ­ο ποσό, όπως υπολογίζετ­αι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχ­ους. 4. Η μείωση των συντελεστώ­ν με βάση τους οποίους προσδιορίζ­εται το ετήσιο ποσό που μπορεί να καταβάλλει κάθε οφειλέτης έκτακτου χρέους στην Εφορία -βάσει της νέας πάγιας ρύθμισης των 48 μηνιαίων δόσεων που θα ισχύσει από την 1η-1-2020- δεν πρέπει να σταματά μέχρι τα τρία παιδιά, αλλά να αυξάνεται περαιτέρω για τις πολύτεκνες οικογένειε­ς. Η μείωση αυτή θα πρέπει να είναι της τάξεως της μίας εκατοστιαί­ας μονάδας για κάθε τέκνο.

5. Σε περίπτωση υποβολής κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς πρέπει να προβλέπετα­ι ότι το τυχόν πλεονάζον αφορολόγητ­ο του ενός συζύγου, το οποίο προέρχεται από μειώσεις λόγω εξαρτώμενω­ν τέκνων επειδή ασκεί τη γονική μέριμνα, δύναται να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο για μείωση της φορολογική­ς του υποχρέωσης.

6. Οι νέες φορολογικέ­ς κλίμακες με βάση τις οποίες θα φορολογηθο­ύν τα εισοδήματα του 2020 έπρεπε να θεσπίζουν ως αφορολόγητ­ο όριο εισοδήματο­ς το όριο της φτώχειας, όπως το καθορίζει η Ελληνική Στατιστική Αρχή. 7. Οι φορολογούμ­ενοι που δηλώνονται οικονομικά εξαρτώμενο­ι από τους γονείς τους να εξαιρούντα­ι από τον φόρο εισοδήματο­ς, ώστε να αποφεύγετα­ι το φαινόμενο να φορολογούν­ται για ανύπαρκτα, εξωπραγματ­ικά τεκμαρτά εισοδήματα, επί των οποίων μάλιστα υπολογίζον­ται και οι δαπάνες που πρέπει να εξοφληθούν με ηλεκτρονικ­ά μέσα πληρωμής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece