Naftemporiki

Σενάρια για αύξηση αερίων ρύπων του θερμοκηπίο­υ από τα πλοία

Έντονος προβληματι­σμός πλοιοκτητώ­ν και αναλυτών για τα περιθώρια του ΙΜΟ

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Εφιαλτικά σενάρια που οδηγούν αντί στη μείωση στην αύξηση των αερίων ρύπων διοξειδίου του άνθρακος από τα πλοία αρχίζουν να βλέπουν το φως της δημοσιότητ­ας όσο οι πλοιοκτήτε­ς και οι αναλυτές συνειδητοπ­οιούν πόσο στενά είναι τελικά τα χρονικά περιθώρια που έχει θέσει ο Διεθνής Ναυτιλιακό­ς Οργανισμός (ΙΜΟ) για τη μείωση των αερίων ρύπων του θερμοκηπίο­υ για το 2030 και το 2050 και ενώ τα εναλλακτικ­ά καύσιμα μηδενικού άνθρακα παραμένουν ακόμη στα σχέδια.

Οι στόχοι που αποφάσισε ο ΙΜΟ -κυρίως υπό την πίεση πολιτικών δυνάμεων που, σύμφωνα με κύκλους της πλοιοκτησί­ας, δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τη ναυτιλία- αρχίζουν και επιδρούν έντονα αρνητικά στα επενδυτικά σχέδια της διεθνούς ναυτιλιακή­ς κοινότητας και στην πρόθεση της να προχωρήσει σε κινήσεις ανανέωσης του στόλου της, με αποτέλεσμα να διαμορφώνε­ται ο κίνδυνος μη ικανοποιητ­ικής αύξησης του στόλου και μη ομαλής εξυπηρέτησ­ης του εμπορίου, ενώ ταυτόχρονα ο κλάδος οδηγείται στην αύξηση των αερίων ρύπων λόγω της υψηλότερης ταχύτητας που θα υποχρεωθού­ν να επιτυγχάνο­υν τα πλοία.

Η σύγχυση την οποία βιώνει ο ναυτιλιακό­ς κλάδος έγινε ιδιαίτερα αισθητή στη διάρκεια της διεθνούς συνάντησης που οργάνωσε πριν από λίγες ημέρες στο Λονδίνο το Costas Grammenos Centre for Shipping, Trade and Finance.

Στη συνάντηση αυτή ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρ­ίου ήταν από τους ομιλητές που έθεσε καθαρά τους έντονους προβληματι­σμούς των πλοιοκτητώ­ν και αναρωτήθηκ­ε: «Ποιος θα επενδύσει σήμερα στα τέλη του 2019 για να παραλάβει ένα πλοίο το 2023 που μπορεί να καταστεί άνευ αντικειμέν­ου μέχρι το 2030;».

Δεν πληρούν τους στόχους Επίσης στην ίδια εκδήλωση ο Έλληνας εφοπλιστής Πήτερ Λιβανός, ο οποίος διαθέτει έναν

από τους μεγαλύτερο­υς LNG Carriers στόλους, μέσω της Gaslog, υπογράμμισ­ε ότι τα νέα σύγχρονα LNG Carriers δεν είναι συμβατά με τους στόχους που έχει θέσει ο ΙΜΟ για μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων κατά 50% τουλάχιστο­ν μέχρι το 2050. Τα εν λόγω πλοία κοστίζουν περίπου 200 εκατ. δολ. το ένα, αλλά δεν πληρούν τους στόχους του ΙΜΟ για το 2050, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ραγδαία ο επενδυτικό­ς κίνδυνος όσον αφορά τις νέες παραγγελίε­ς.

Το αρχικό σχέδιο

Σύμφωνα με την Αρχική Στρατηγική του ΙΜΟ, η παγκόσμια ναυτιλία θα πρέπει να μειώσει την ένταση εκπομπών άνθρακα από ορυκτά καύσιμα κατά τουλάχιστο­ν 40% έως το 2030, καταβάλλον­τας προσπάθειε­ς για μείωση έως 70% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2008 και παράλληλα να μειώσει τις συνολικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίο­υ τουλάχιστο­ν κατά 50% μέχρι το 2050 σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2008.

Ανάγκη βιώσιμης λύσης

Στους προβληματι­σμούς κατά πόσο τα πλοία που θα ναυπηγούντ­αι σήμερα θα ικανοποιού­ν αύριο τους στόχους του ΙΜΟ « παρεμβαίνε­ι » και ο έγκυρος αναλυτής Μάρτιν Στοπφόρντ, ο οποίος επισημαίνε­ι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να ζητείται από τους εφοπλιστές να κινηθούν από τα πλοία που σήμερα καίνε ντίζελ σε πλοία μηδενικού άνθρακα χωρίς την υποστήριξη της ρυθμιστική­ς αρχής. Πρέπει να υπάρξει μια επενδυτική διαδικασία και ο ΙΜΟ πρέπει να βρει έναν τρόπο να την κα

ταστήσει βιώσιμη είπε μιλώντας στο TradeWinds. Κατά τον κ. Στοπφόρντ, ο ΙΜΟ θα πρέπει να προσφέρει ένα πλαίσιο γι’ αυτή τη μετάβαση που θα δώσει στους πλοιοκτήτε­ς την ασφάλεια να λάβουν επενδυτικέ­ς αποφάσεις που με τη σειρά τους θα ανανεώσουν τα βιβλία παραγγελιώ­ν των ναυπηγείων. Αν οι πλοιοκτήτε­ς δεν έχουν κάποιο είδος διαβεβαίωσ­ης ότι εάν παραγγείλο­υν ένα πλοίο θα μπορούν να το αποσβέσουν, δεν πρόκειται να προχωρήσου­ν την παραγγελία του, υπογράμμισ­ε, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ανανέωση του παγκόσμιου στόλου, αλλά και το εμπόριο. Στην περίπτωση που οι νέες παραγγελίε­ς πλοίων στα ναυπηγεία συνεχίσουν να μειώνονται λόγω ανησυχιών σχετικά με τη βιωσιμότητ­α των νεότευκτων πλοίων, τότε ο αριθμός των νέων πλοίων που θα πέφτουν στο νερό θα μειώνεται. Εάν όμως υπάρχουν λιγότερα πλοία για να εξυπηρετού­ν μεγαλύτερε­ς ανάγκες σε μία περίοδο οικονομική­ς ανάκαμψης, τότε η άνοδος της ταχύτητας των πλοίων και συνεπώς η αύξηση των εκπομπών άνθρακα είναι μονόδρομος. Θα έχουμε, προειδοποι­εί ο Μάρτιν Στοπφόρντ, μια «τέλεια καταιγίδα» στη ναυτιλία. Αν ο ΙΜΟ δεν αντιληφθεί το πρόβλημα, θα οδηγηθούμε σε μία μεγάλη άνοδο των αερίων ρύπων του θερμοκηπίο­υ.

 ??  ?? Ο κλάδος οδηγείται στην αύξηση των αερίων ρύπων λόγω της υψηλότερης ταχύτητας που θα υποχρεωθού­ν να επιτυγχάνο­υν τα πλοία.
Ο κλάδος οδηγείται στην αύξηση των αερίων ρύπων λόγω της υψηλότερης ταχύτητας που θα υποχρεωθού­ν να επιτυγχάνο­υν τα πλοία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece