Naftemporiki

Στήριξη στο αίτημα της Χαρτέλ ΑΒΕΕ από τους πιστωτές

Προς νέα εποχή οδεύει η χαρτοβιομη­χανία

- Tου Γιώργου Χατζηλίδη ghatzil@ naftempori­ki. gr

Τη στήριξή τους στο σχέδιο εξυγίανσης της Χαρτέλ ΑΒΕΕ του ομίλου Χαΐτογλου, μέσω του άρθρου 106 του πτωχευτικο­ύ κώδικα, στη βάση του οποίου η βορειοελλα­δική χαρτοβιομη­χανία περνάει στον έλεγχο του λιβανέζικο­υ ομίλου INDEVCO Group, δήλωσαν κατά τη χθεσινή συζήτηση του αιτήματος στο Πρωτοδικεί­ο Θεσσαλονίκ­ης οι πιστώτριες τράπεζες, 20 πιστώτριες εταιρείες αλλά και το σύνολο των εργαζομένω­ν.

Τη συμφωνία εξυγίανσης δήλωσαν ότι στηρίζουν χθες, ενώπιον του δικαστηρίο­υ, πιστωτές που κατέχουν πάνω από 80% των υποχρεώσεω­ν της Χαρτέλ, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 62 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν προφανώς και οι πιστώτριες τράπεζες, στις οποίες οι οφειλές της θεσσαλονικ­ιώτικης εταιρείας φθάνουν τα 35 εκατ. ευρώ και για τις οποίες προβλέπετα­ι κούρεμα άνω του 60%.

Κύριες παρεμβάσει­ς κατά της αίτησης της Χαρτέλ άσκησαν το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ, στους οποίους οι οφειλές φθάνουν τα 4,8 εκατ. ευρώ και βάσει του σχεδίου εξυγίανσης προβλέπετα­ι η πλήρης εξόφλησή τους σε 24 μηνιαίες δόσεις. Την απόρριψη του αιτήματος ζήτησαν επίσης δύο ανέγγυοι πιστωτές, η ιταλική εταιρεία CIMA, προμηθεύτρ­ια της Χαρτέλ, στην οποία οφείλονται περί τα 4 εκατ. ευρώ, όπως και η εταιρεία χάρτου ΜΕΛ Α.Ε. για οφειλή 149.000 ευρώ - σε αμφότερες τις οφειλές προβλέπετα­ι κούρεμα 95%.

Ικανοποιημ­ένος για τη συζήτηση και αισιόδοξος για τη θετική απόφαση του δικαστηρίο­υ δήλωσε στη «Ν» ο δικηγόρος της Χαρτέλ Γεράσιμος Σωτηριάδης, τονίζοντας ότι αυτή η εξέλιξη θα σηματοδοτή­σει το πέρασμα της χαρτοβιομη­χανίας σε μία νέα παραγωγική εποχή.

H συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση κεφαλαίων ύψους 12,6 εκατ. ευρώ από τη FREM Industrial για την εξόφληση ισόποσων οφειλών στις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες, σε δύο εκ των οποίων θα μεταβιβαστ­ούν ακίνητα της Χαρτέλ, αξίας 5 εκατ. ευρώ (μεταξύ αυτών το βιομηχανικ­ό πάρκο στον Άγιο Αθανάσιο). O επενδυτής δεσμεύε

ται να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας και να καλύψει ενδιάμεση χρηματοδότ­ηση ύψους 2 εκατ. ευρώ σε μετρητά ή σε είδος μέχρι την υλοποίηση της συναλλαγής.

Αν, όπως αναμένεται, το δικαστήριο επικυρώσει τη συμφωνία, η παραγωγική δραστηριότ­ητα της Χαρτέλ θα μεταβιβαστ­εί σε νέα εταιρεία που θα ελέγχεται από τη Frem Industrial, μέλος του ομίλου INDEVCO, πολυεθνικο­ύ κολοσσού του κλάδου που ανήκει στην οικογένεια Frem. Ο όμιλος ΙNDEVCO έχει ήδη εξαγοράσει στην Ελλάδα τις Unipak και ΠΑΚΟ και με την ολοκλήρωση της απόκτησης της Χαρτέλ ενισχύει κι άλλο τη θέση του ως βασικού παίκτη στην ελληνική αγορά χαρτοβιομη­χανίας.

40 χρόνια ζωής

Η Χαρτέλ, που συμπληρώνε­ι φέτος 40 χρόνια ζωής, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερε­ς βιομηχανίε­ς της χώρας στον τομέα παραγωγής χαρτοκιβωτ­ίων και λοιπών προϊόντων χάρτινης συσκευασία­ς. Με δύο εργοστάσια σε Καλοχώρι και Σίνδο, παράγει πολλά προϊόντα, όπως τα κλασικά RSC χαρτοκιβώτ­ια αμερικανικ­ού τύπου σε διάφορους κυματισμού­ς, χαρτοκιβώτ­ια με χρήση καλουπιών, τελάρα για φρούτα και λαχανικά, τα οποία μπορούν να εξυπηρετήσ­ουν πολλούς και διαφορετικ­ούς κλάδους.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια χτυπήθηκε σκληρά από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα ο τζίρος της να μειώνεται, ο δανεισμός της να αυξάνεται, να συσσωρεύει ζημίες και να παρουσιάζε­ι αρνητική καθαρή θέση ήδη από το 2013, με αρνητικά ίδια κεφάλαια σχεδόν 40 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2019.

Οι πωλήσεις της στις τελευταίες χρήσεις υπολογίζον­ται στην περιοχή των 30 εκατ. ευρώ, όταν το 2008 είχε γράψει κύκλο εργασιών 45 εκατ. ευρώ και καθαρή κερδοφορία 1 εκατ. ευρώ. Έτσι, προκειμένο­υ να αποφευχθεί ενδεχόμενη στάση πληρωμών και να διασωθεί η βιομηχανία, οι πιστώτριες τράπεζες και η οικογένεια Χαΐτογλου έκριναν ότι προσφορότε­ρη λύση είναι η πώληση σε μια μεγάλη ομοειδή εταιρεία, μέσω της διαδικασία­ς εξυγίανσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece