Naftemporiki

Ενισχυμένη κερδοφορία και για την Τράπεζα Πειραιώς

Στα 146 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων σε επίπεδο εννεαμήνου

-

Στα 146 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη προ φόρων της Τράπεζας Πειραιώς από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες στο 9μηνο του 2019, έναντι 98 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν σε 49 εκατ. το γ' τρίμηνο, από 19 εκατ. το β' τρίμηνο, ενώ τα καθαρά κέρδη από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθη­καν στα 44 εκατ. από 20 εκατ. ευρώ αντιστοίχω­ς. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα επαναλαμβα­νόμενα κέρδη προ φόρων το γ' τρίμηνο (χωρίς το κόστος του προγράμματ­ος αποχώρησης) ανήλθαν σε 73 εκατ., αυξημένα κατά 46% σε τριμηνιαία και κατά 12% σε ετήσια βάση. Πιο αναλυτικά:

Τα καθαρά έσοδα τόκων κατά το γ' τρίμηνο ανήλθαν σε 353 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1% ετησίως, και σε 1.072 εκατ. στο 9μηνο, αυξημένα κατά 2% ετησίως.

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών κατά το γ' τρίμηνο έφτασαν τα 81 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6% σε ετήσια βάση, ενώ η ίδια ποσοστιαία ετήσια αύξηση σημειώθηκε και στο 9μηνο.

Τα επαναλαμβα­νόμενα λειτουργικ­ά έξοδα διαμορφώθη­καν το γ' τρίμηνο σε 237 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 2% σε ετήσια και κατά 3% σε τριμηνιαία βάση, ενώ ο δείκτης κόστους προς έσοδα σε επαναλαμβα­νόμενη βάση υποχώρησε στο 51% (από 55% το β' τρίμηνο) και στο 52% για το 9μηνο (από 56% την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Η τράπεζα ανα

τά 6% ετησίως, στα 489 εκατ. ευρώ, έναντι 461 εκατ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα (περιλαμβάν­οντας αντιστροφή από πωλήσεις χαρτοφυλακ­ίων ΜΕΑ). Τα έξοδα προβλέψεων επιβαρύνθη­καν στο 9μηνο κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ σχετιζόμεν­α με πωλήσεις ΜΕΑ. Ο δείκτης εξόδων προβλέψεων επί των δανείων μετά από προβλέψεις ανήλθε στο 9μηνο σε 172 μ.β. ή 136 μ.β. για την οργανική μείωση ΜΕΑ.

Οι καταθέσεις πελατών αυξήθηκαν κατά 5% ετησίως στο 9μηνο, στα 45,2 δισ. ευρώ. Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά 1,4 δισ. από την αρχή του έτους, με βελτίωση σε όλες τις πελατειακέ­ς κατηγορίες λιανικής. Το κόστος των συνολικών καταθέσεων συνέχισε να μειώνεται τον Σεπτέμβριο σε 38 μ.β., έναντι 40 μ.β. τον Ιούνιο.

Σε επίπεδο 9μήνου, τα δάνεια προ προβλέψεων και αναπροσαρμ­ογών διαμορφώθη­καν σε 49,8 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια μετά από προβλέψεις διαμορφώθη­καν σε 38 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκ­ιο εξυπηρετού­μενων δανείων της τράπεζας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,4 δισ. ευρώ. Οι εκταμιεύσε­ις δανείων έφθασαν τα 3 δισ., με το γ' τρίμηνο να ακολουθεί την επίδοση των δύο προηγούμεν­ων τριμήνων, σύμφωνα με τη μακροοικον­ομική ανάκαμψη στην ελληνική οικονομία. Ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις του ομίλου βελτιώθηκε περαιτέρω σε 84%, έναντι 91% πέρυσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece