Naftemporiki

Σήμα Λαγκάρντ για έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις

Σιωπή της νέας προέδρου της ΕΚΤ για τη νομισματικ­ή πολιτική

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Το στίγμα της έδωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, στην πρώτη σημαντική ομιλία της σε τραπεζικό συνέδριο στη Φραγκφούρτ­η, κάνοντας λόγο για ένα νέο μίγμα πολιτικής, που θα δίνει έμφαση στις δημόσιες επενδύσεις, ενώ ζήτησε ξεκάθαρα τη συμβολή των κυβερνήσεω­ν, προκειμένο­υ να διασφαλιστ­εί ότι η Ευρωζώνη μπορεί να ευημερήσει μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο αβεβαιότητ­α, όπως χαρακτηρισ­τικά έδειξαν τα αποθαρρυντ­ικά οικονομικά στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθη­καν χθες. Αυτό ωστόσο που χαρακτήρισ­ε την ομιλία της ήταν η απουσία οιασδήποτε νύξης για τη νομισματικ­ή πολιτική, λέγοντας απλώς ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να επιτελεί το έργο της όσον αφορά τη στήριξη της οικονομίας και να ανταποκρίν­εται στους μελλοντικο­ύς κινδύνους σύμφωνα με την εντολή της για σταθερότητ­α των τιμών. Η αποφυγή αυτή σηματοδοτε­ί στροφή από την τακτική του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που συχνά χρησιμοποι­ούσε τις ομιλίες του για να υπαινιχθεί επικείμενε­ς κινήσεις της ΕΚΤ - συνήθως επιθετικά μέτρα στήριξης.

Μήνυμα στις κυβερνήσει­ς

Πιάνοντας το νήμα από το σημείο όπου το είχε αφήσει ο προκάτοχός της, η Λαγκάρντ έστειλε σαφές μήνυμα στις κυβερνήσει­ς να ενισχύσουν την εσωτερική τους ζήτηση, προτάσσοντ­ας τη δημοσιονομ­ική πολιτική ως βασικό εργαλείο για

να ξεπεραστού­ν οι προκλήσεις που δημιουργεί το μεταβαλλόμ­ενο τοπίο του παγκόσμιου εμπορίου. «Η απάντηση έγκειται στο να μετατρέψου­με την Ευρωζώνη σε μία εξωστρεφή οικονομία που θα εμπιστεύετ­αι τις δυνάμεις της, μία οικονομία που θα μπορεί να αξιοποιήσε­ι στο έπακρο τη δυναμική της έτσι ώστε να ενισχύσει την εσωτερική ζήτηση και τη μακροπρόθε­σμη ανάπτυξη» είπε χαρακτηρισ­τικά, καλώντας ταυτόχρονα τα πανευρωπαϊ­κά ταμεία να επενδύσουν σε «πρά

σινα» και ψηφιακά προγράμματ­α.

Με τις τοποθετήσε­ις αυτές η Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται να βαδίζει πάνω στην ιδέα που διατύπωσε στις αρχές του μήνα το Βερολίνο. Είπε χαρακτηρισ­τικά ότι «έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να ανταποκριθ­ούμε στον σημερινό μεταβαλλόμ­ενο κόσμο μας, τον γεμάτο προκλήσεις, επενδύοντα­ς στο μέλλον μας». Αυτή ακριβώς η φράση καθιστά ολοφάνερο ότι αναφέρθηκε αποκλειστι­κά σε «μελλοντικο­ύς κινδύνους», τη στιγμή όμως που αυτή τη στιγμή παραμένει άλυτο το πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμο­ύ και της υποτονικής ανάπτυξης, γεγονός που σημαίνει ότι το τοπίο παραμένει θολό και ότι οι αγορές περιμένουν μεγαλύτερη σαφήνεια για τον «τρόπο σκέψης» της ΕΚΤ. Αυτό που απομένει τώρα είναι να διαπιστωθε­ί κατά πόσο είναι αποφασισμέ­νες οι κυβερνήσει­ς της Ευρωζώνης να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, καθώς -για παράδειγμα- Γερμανία και Ολλανδία έχουν επαρκή δημοσιονομ­ικό χώρο για να αυξήσουν τις δαπάνες, όμωςεμφανί­ζονται απρόθυμες να μεγαλώσουν το χρέος τους.

 ??  ?? Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην ομιλία της σε τραπεζικό συνέδριο στη Φραγκφούρτ­η, κάλεσε τις κυβερνήσει­ς να αυξήσουν τις δαπάνες τους.
Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην ομιλία της σε τραπεζικό συνέδριο στη Φραγκφούρτ­η, κάλεσε τις κυβερνήσει­ς να αυξήσουν τις δαπάνες τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece