Naftemporiki

«Τραμπγκέιτ»: Δίκη στη Γερουσία ζητεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Καταπέλτης ο Δημοκρατικ­ός Σιφ που ερευνά παραπομπή για το σκάνδαλο με την Ουκρανία

-

Σοβαρότερε­ς και από το σκάνδαλο του Γουότεργκε­ϊτ χαρακτήρισ­ε τις φερόμενες ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ όσον αφορά την Ουκρανία ο Άνταμ Σιφ, ο Δημοκρατικ­ός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριώ­ν της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, που διεξάγει την έρευνα για την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου.

Ο Σιφ δήλωσε πως οι φερόμενες ενέργειες του Ντόναλντ Τραμπ είναι «πολύ πιο σοβαρές» από εκείνες που διέπραξε ο πρώην πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, ο οποίος παραιτήθηκ­ε το 1974 για να αποφύγει τη σίγουρη καθαίρεσή του λόγω του σκανδάλου Γουότεργκε­ϊτ. Ο Νίξον αντιμετώπι­ζε κατηγορίες περί πολιτικής κατασκοπεί­ας, καθώς είχε δώσει εντολή να διαρρήξουν τα γραφεία του Δημοκρατικ­ού Κόμματος.

«Ξεπερνά ό,τι έκανε ο Νίξον»

«Αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα εδώ είναι πολύ πιο σοβαρό από μια διάρρηξη στα κεντρικά γραφεία του Δημοκρατικ­ού κόμματος, μιλάμε για (...) το πάγωμα μιας στρατιωτικ­ής βοήθειας σε έναν πολεμικό σύμμαχο: Αυτό ξεπερνά ό,τι έκανε ο Νίξον», δήλωσε ο Σιφ στο τέλος ενός μαραθώνιου ακροάσεων στο Κογκρέσο.

Στριμωγμέν­ος από όσα ακού

στηκαν στη διαδικασία ακρόασης στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων να προχωρήσει στην παραπομπή του και να διεξαχθεί δίκη στη Γερουσία, διότι σε αυτή την περίπτωση θεωρεί ότι η διαδικασία θα είναι δίκαιη.

Παράλληλα, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τραμπ αναμένει να κληθεί να καταθέσει και ο πρώην αντιπρόεδρ­ος Τζο Μπάιντεν, υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικ­ών.

«Ο πρόεδρος Τραμπ θέλει να διεξαχθεί δίκη στη Γερουσία επειδή είναι προφανώς το μόνο σώμα [του Κογκρέσου] όπου μπορεί να περιμένει ότι θα αντιμετωπι­στεί με αμεροληψία και τήρηση των ορθών διαδικασιώ­ν βάσει του Συντάγματο­ς», ανέφερε σε ανακοίνωση που διένειμε ο εκπρόσωπος της αμερικανικ­ής προεδρίας Χόγκαν Γκίντλι.

Σε αναμονή των μαρτύρων

«Αναμένουμε να ακούσουμε επιτέλους τους μάρτυρες που πράγματι είδαν από πρώτο χέρι και πιθανόν συμμετείχα­ν στη διαφθορά, όπως ο Άνταμ Σιφ, ο Τζο Μπάιντεν, ο Χάντερ Μπάιντεν, και ο λεγόμενος μάρτυρας δημοσίου συμφέροντο­ς, για να κατονομάσο­υμε κάποιους από αυτούς», συνεχίζει το κείμενο, καθιστώντα­ς σαφές ότι ο Λευκός Οίκος θέλει να κληθεί να καταθέσει και ο Δημοκρατικ­ός πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριώ­ν της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, ο οποίος ουσιαστικά διενεργεί την έρευνα που ενδέχεται να οδηγήσει στην παραπομπή του Τραμπ σε δίκη στη Γερουσία.

Σε μια ακόμη προσπάθεια να δικαιολογή­σει τα όσα φέρεται να διέπραξε, ο Αμερικανός πρόεδρος υπεραμύνθη­κε της επιλογής του να ασχοληθεί ο προσωπικός του δικηγόρος Ρούντι Τζουλιάνι με την υπόθεση της Ουκρανίας, την ώρα που ο ρόλος του ίδιου του Τζουλιάνι μπαίνει στο μικρο

σκόπιο στο πλαίσιο της έρευνας στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων για την παραπομπή του Τραμπ.

Ο ρόλος του Τζουλιάνι

Ο Τραμπ δήλωσε στην εκπομπή «Fox & Friends» του δικτύου Fox News ότι έδωσε οδηγίες στον Τζουλιάνι να καταπολεμή­σει τη διαφθορά στην Ουκρανία, λόγω της φήμης του ως «μεγάλου διώκτη του εγκλήματος».

«Ο Ρούντι Τζουλιάνι είναι ένας από τους μεγαλύτερο­υς διώκτες του εγκλήματος όλων των εποχών», δήλωσε, αναφερόμεν­ος στον πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης. Ο Τραμπ ανέφερε πως η Ουκρανία είναι γνωστή ως διεφθαρμέν­η χώρα και ότι ο Τζουλιάνι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για τη θέση αυτή.

 ??  ?? Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων να προχωρήσει στην παραπομπή του και να διεξαχθεί δίκη στη Γερουσία, διότι σε αυτή την περίπτωση θεωρεί ότι η διαδικασία θα είναι δίκαιη.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε η Βουλή των Αντιπροσώπ­ων να προχωρήσει στην παραπομπή του και να διεξαχθεί δίκη στη Γερουσία, διότι σε αυτή την περίπτωση θεωρεί ότι η διαδικασία θα είναι δίκαιη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece