Naftemporiki

Φόρο 3% στα ακίνητα ξένων θα βάλει ο Τζόνσον

«Συμβόλαιο με τους πολίτες» θέλει ο Νάιτζελ Φάρατζ μετά το Brexit

- Βρετανός πρωθυπουργ­ός.

Να φορολογήσε­ι με επιπλέον 3% την αγορά ακινήτων στη Βρετανία από ξένους σκοπεύει ο πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον, προκειμένο­υ να περιορίσει -όπως είπε- την ανεξέλεγκτ­η άνοδο τιμών.

Το σχέδιο Τζόνσον, το οποίο είναι τμήμα της προεκλογικ­ής καμπάνιας των Συντηρητικ­ών εν όψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, θα επιβληθεί για αγορές ακινήτων από επιχειρήσε­ις και ιδιώτες που δεν είναι κάτοικοι Βρετανίας. Με το μέτρο αυτό ο Τζόνσον σκοπεύει να εξοικονομή­σει 120 εκατ. λίρες τον χρόνο.

Διαδοχικές κυβερνήσει­ς, συμπεριλαμ­βανομένων αυτών των Συντηρητικ­ών τα εννέα τελευταία

χρόνια, δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπί­σουν την έλλειψη κατοικίας, η οποία οφείλεται στη μεγάλη άνοδο των τιμών, αποκλείοντ­ας πολλούς Βρετανούς

από τη δυνατότητα να αγοράσουν το σπίτι τους. Οι υψηλές τιμές των ακινήτων στο Λονδίνο έχουν καταστήσει τη βρετανική πρωτεύουσα πόλο έλξης για ξένους δισεκατομμ­υριούχους, ιδίως από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, που αναζητούν ασφαλή μέρη να παρκάρουν τα χρήματά τους.

Σύμφωνα με υπόμνημα των Συντηρητικ­ών, το οποίο επικαλείτα­ι ακαδημαϊκή μελέτη, το 13% των νέων κατοικιών στο Λονδίνο έχει αγοραστεί μεταξύ 2014 και 2016 από ανθρώπους που δεν κατοικούν εκεί.

Εν τω μεταξύ το «συμβόλαιο με τους πολίτες» του Κόμματος του Brexit, όπως ονομάζει τις πολιτικές του προτάσεις εν όψει των

εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου, παρουσίασε χθες ο επικεφαλής του Νάιτζελ Φάρατζ, επισημαίνο­ντας ότι για την υλοποίηση των σχεδίων του κόμματος είναι απαραίτητη η διασφάλιση ενός «καθαρού Brexit».

Επεσήμανε ότι το κόμμα του δεν περιμένει από τις εκλογές να γίνει η επόμενη κυβέρνηση, αλλά ότι δεσμεύεται να πετύχει το Brexit, για το οποίο οι πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμ­α του 2016.

Ο Φάρατζ ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα εισαγάγει έναν μηχανισμό, την «πρωτοβουλί­α των πολιτών», μέσα από την οποία θα δίνεται το έναυσμα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσμ­ατος, εάν πέν

τε εκατομμύρι­α άνθρωποι υπογράψουν σε ένα έγκυρο μητρώο που θα ζητά τη γνώμη των πολιτών για ένα συγκεκριμέ­νο θέμα.

Στις προτάσεις του «συμβολαίου» του το Κόμμα του Brexit περιλαμβάν­ει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του ΦΠΑ στην ενέργεια, μετά το Brexit, την κατάργηση του εταιρικού φόρου για εταιρείες στα πρώτα κέρδη ύψους 10.000 λιρών, την κατάργηση του φόρου κληρονομιά­ς, την κατάργηση της ιδιωτικοπο­ίησης του εθνικού συστήματος υγείας, τη λειτουργία γενικών ιατρείων σε 24ωρη βάση, την επένδυση 2,5 δισ. λιρών στις κοινότητες που εξαρτώνται από την αλιεία.

 ??  ?? Μπόρις Τζόνσον,
Μπόρις Τζόνσον,

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece