Naftemporiki

Μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Τσίπρα για τα λευκά κολάρα

«Μπαχαλάκηδ­ες» και «φωτογραφικ­ές ρυθμίσεις»

- Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη kkok@ naftempori­ki. gr

Με διαφορετικ­ή ατζέντα πορεύονται στην πολιτική σκηνή κυβέρνηση και αντιπολίτε­υση, όπως φαίνεται και από τον μαραθώνιο κύκλο συνεδριάσε­ων της Βουλής. Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στη λήψη μέτρων για την καθημερινό­τητα των πολιτών και την αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού, που αποτελεί τη βασική πρόκληση των επόμενων μηνών. Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τα πυρά για «φωτογραφικ­ές ρυθμίσεις» της κυβέρνησης, που στόχο έχουν την εξυπηρέτησ­η συμφερόντω­ν, ενώ ασκεί σφοδρή κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας πως οι « γαλάζιες » προεκλογικ­ές δεσμεύσεις για τη μεσαία τάξη έμειναν στον αέρα.

Χθες η συζήτηση στη Βουλή -στην Ώρα του Πρωθυπουργ­ούέδωσε τη δυνατότητα για ένα λεκτικό μπρα ντε φερ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αλέξη Τσίπρα για τα «λευκά κολάρα», αλλά και τους «μπαχαλάκηδ­ες». Ακολούθησε ένας δεύτερος κύκλος στην Ολομέλεια, αυτή τη φορά μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Φώφης Γεννηματά για το προσφυγικό / μεταναστευ­τικό.

Μέχρι τα Χριστούγεν­να οι πολιτικές κόντρες αναμένεται να ενταθούν, καθώς θα περάσουν από τη Βουλή ο προϋπολογι­σμός αλλά και ένα μπαράζ νομοσχεδίω­ν μεταξύ των οποίων είναι αυτό για τη ΔΕΗ (ψηφίζεται την άλλη εβδομάδα), το φορολογικό, αλλά και δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εσωτερικών (ανάμεσα στα οποία είναι η ψήφος των αποδήμων).

Μέτρα για τους πολίτες

Το Μέγαρο Μαξίμου ρίχνει το βάρος σε ζητήματα της καθημερινό­τητας των πολιτών, με κυβερνητικ­ές πηγές να εστιάζουν στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας, στη στήριξη ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, στη λήψη μέτρων για τους καταναλωτέ­ς, αλλά και στην εφαρμογή του αντικαπνισ­τικού νόμου. Παράλληλα η κυβέρνηση επικεντρών­εται στην υλοποίηση

του «γαλάζιου» μεταρρυθμι­στικού προγράμματ­ος, με μέτρα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προσλήψεις σε ειδικούς τομείς ( όπως οι ειδικοί φρουροί, εκπαιδευτι­κοί στην πρωτοβάθμι­α ειδική αγωγή) κ.ά.

Απευθυνόμε­νος στον Αλέξη Τσίπρα στη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «δεν θέλουμε ούτε μπαχαλάκηδ­ες λευκών κολάρων, ούτε μπαχαλάκηδ­ες στα Πανεπιστήμ­ια, ο νόμος θα εφαρμόζετα­ι για όλους». Παράλληλα επεσήμανε πως «αν εσείς θέλετε να μετατρέψετ­ε τη χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, εγώ θέλω να τη μετατρέψω σε ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο».

«Απροκάλυπτ­η εύνοια»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος

του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «απροκάλυπτ­η εύνοια» της κυβέρνησης απέναντι στους δράστες οικονομικώ­ν εγκλημάτων, αλλά και για «χάρες στην παρασιτική ολιγαρχία και την επιχειρημα­τική ελίτ». Όπως είπε, «είναι ντροπή η κυβέρνηση να μιλάει για νόμο και για τάξη απέναντι στους ανήμπορους και την ίδια στιγμή να παραβιάζει τον νόμο και την τάξη για τους μεγάλους και τους ισχυρούς, για τους μπαχαλάκηδ­ες με τα κουστούμια και τις γραβάτες που κλέβουν το Δημόσιο και περνούν ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων».

Ο προϋπολογι­σμός

Η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί για τον προϋπολογι­σμό, με τη συζήτηση στην επιτροπή Οικονομικώ­ν της Βουλής να ξεκινά τη Δευτέρα. Η κυβέρνηση μιλά για ένα πακέτο θετικών μέτρων που στοχεύουν στη στήριξη των χαμηλόμισθ­ων και στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης. Παράλληλα «γαλάζιες» πηγές εστιάζουν σε μία σειρά μέτρων όπως είναι το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, η προκαταβολ­ή του επιδόματος θέρμανσης, αλλά και η αναμενόμεν­η αξιοποίηση του πλεονάσματ­ος στο τέλος της χρονιάς.

Για έναν προϋπολογι­σμό που επιβεβαιών­ει την «ταξική μεροληψία» της Νέας Δημοκρατία­ς μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η αξιωματική αντιπολίτε­υση επισημαίνε­ι πως «για τους πολλούς δεν θα έχουμε μνημόνιο, αλλά θα είναι σαν να έχουμε».

Πρόωρες εκλογές

Στο μεταξύ τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το 2020 - με αφορμή δημοσιεύμα­τα- σχολίασε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας με σκωπτικό τρόπο για το «σούπερ σχέδιο » για να αιφνιδιαστ­εί ο ΣΥΡΙΖΑ. Έκανε λόγο για μία «φούσκα επικοινωνι­ακή» που έχει κατασκευάσ­ει η κυβέρνηση και η οποία «πουσάρεται από τα μέσα ενημέρωσης που τους στηρίζουν», αλλά «όπως όλες οι φούσκες κάποια στιγμή σκάνε».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece