Naftemporiki

Προχωρά στη Βουλή η πρόταση για την ψήφο ομογενών

Συναίνεση και από το ΚΚΕ

-

«Αυλαία» πέφτει τη Δευτέρα στη συζήτηση για τη Συνταγματι­κή Αναθεώρηση και εννιά άρθρα αναμένοντα­ι -εκτός απροόπτου- να συγκεντρώσ­ουν τον απαιτούμεν­ο αριθμό ψήφων.

Το άρθρο 32

Μεταξύ αυτών είναι και το άρθρο 32 που αφορά τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατία­ς, όπου αρκούν 151 «ναι» για να υπάρξει αποσύνδεση από την προκήρυξη εκλογών.

Στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης βρέθηκε, για μία ακόμα φορά, η αναθεώρηση του άρθρου 54, το οποίο σχετίζεται και με το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Το συγκεκριμέ­νο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «φτάνει» στη Βουλή την Τρίτη και χρειάζεται 200 ψήφους για να εφαρμοστεί.

Χθες κατατέθηκε και επισήμως η « γαλάζια » πρόταση για το άρθρο 54, όπου γίνεται αναφορά στην ύπαρξη «πραγματικο­ύ δεσμού με τη χώρα», κάτι που είχαν ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Οι αλλαγές που έχουν γίνει φαίνεται πως ικανοποιού­ν το ΚΚΕ, που είχε καταθέσει αναλυτική πρόταση για το θέμα. Όσον αφορά το ΜέΡΑ 25 εκτιμάται πως θα πει «ναι» στην αναθεώρηση του άρθρου 54, αλλά δεν φαίνεται να ψηφίζει το νομοσχέδιο.

Το άρθρο 54

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλ­ος ζητά

δύο αλλαγές στην πρόταση της κυβέρνησης για το άρθρο 54. Όπως είπε, «να μην είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινού νομοθέτη να αναγνωρίσε­ι δικαίωμα του εκλέγεσθαι στους αποδήμους, αλλά αυτό να είναι ουσιώδες στοιχείο της ρύθμισης και στο Σύνταγμα και ως νόμου » , ενώ επεσήμανε πως δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικ­ές πλειοψηφίε­ς για την εφαρμογή του ( π. χ., κάποιες ρυθμίσεις να θέλουν 200 ψήφους στη Βουλή και άλλες λιγότερες).

Για το θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ κρατά ψηλά τους τόνους. Μία πρόγευση δόθηκε σε ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία πως κοροϊδεύει « ψιλό γαζί » τους ομογενείς. Τη Δευτέρα θα φανεί και ποια θα είναι η τελική στάση του κόμματος όσον αφορά το άρθρο 54.

Τέλος, να σημειωθεί πως η Νέα Δημοκρατία κατέθεσε πρόταση και για την αναθεώρηση του άρθρου 73 για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλί­α (σχετική πρόταση είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ). Η πρόταση προβλέπει πως « με υπογραφή 500.000 που έχουν δικαίωμα ψήφου μπορούν να καταρτίζον­ται και να κατατίθεντ­αι έως δύο ανά κοινοβουλε­υτική περίοδο προτάσεις νόμων στη Βουλή » . Ωστόσο, οι προτάσεις νόμου δεν μπορούν να αφορούν θέματα δημοσιονομ­ικά, εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece