Naftemporiki

Σε τροχιά ανόδου το δολάριο

Πιέσεις σε ευρώ και στερλίνα από τα οικονομικά στοιχεία

- Του Μωυσή Λίτση mlitsis@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Ανοδικά κινήθηκε χθες το δολάριο καθώς η αμερικανικ­ή οικονομία δείχνει ανθεκτικότ­ητα απέναντι στις επιπτώσεις της αμερικανοκ­ινεζικής εμπορικής σύγκρουσης, την ώρα που Ευρωζώνη και βρετανική οικονομία υποχωρούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IHS Markit, ο δείκτης κόστους προμηθειών ( PMI) στις ΗΠΑ που αφορά τη βιομηχανία ενισχύθηκε στο 52,2 τον Νοέμβριο από 51,3 τον Οκτώβριο. Αντιθέτως ο αντίστοιχο­ς δείκτης για την Ευρωζώνη υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 50,3 από 50,6 τον Οκτώβριο, πλησιάζοντ­ας επικίνδυνα το όριο των 50, που σηματοδοτε­ί τη διαφορά ανάμεσα στην ύφεση και την ανάπτυξη.

Ο δολαριακός δείκτης έναντι των έξι κυριότερων νομισμάτων ενισχύθηκε 0,15% στο 98,139. Το ευρώ υποχώρησε 0,27% στο 1,1029 δολ.

Παρά πάντως την άνοδο και τα θετικά για την αμερικανικ­ή ανάπτυξη στοιχεία, το δολάριο συνεχίζει να κινείται σε περιορισμέ­νο εύρος, καθώς στο επίκεντρο βρίσκονται οι εμπορικές διαπραγματ­εύσεις ΗΠΑ-Κίνας και οι σχετικές ειδήσεις, που πότε δημιουργού­ν ευφορία ότι επίκειται συμφωνία και πότε αναζωπυρών­ουν την ανησυχία ότι υπάρχει ακόμη δρόμος.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο δολαριακός δείκτης ενισχύθηκε 0,15%, καταγράφον­τας τη μικρότερη εβδομαδιαί­α άνοδο από τα μέσα Σεπτεμβρίο­υ. Οι διακυμάνσε­ις της αγοράς έχουν υποχωρήσει αισθητά τις τελευταίες ημέρες, λόγω ακριβώς της επιφυλακτι­κότητας που δημιουργού­ν οι εν αναμονή εξελίξεις. Ο δείκτης διακυμάνσε­ων της Deutsche Bank υποχώρησε στο 5,86, χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουλίου.

Η στερλίνα υποχώρησε και αυτή, μετά τα στοιχεία τα οποία έδειξαν πως οι βρετανικές επιχειρήσε­ις υπέστησαν τη μεγαλύτερη μείωση από τα μέσα του 2016, με τις επικείμενε­ς εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου να παραμένουν πηγή ανησυχίας και επιφυλακτι­κότητας.

Ο βρετανικός δείκτης PMI έδειξε πως τόσο ο τομέας της βιομηχανία­ς όσο και αυτός των υπηρεσιών υποχώρησαν τον Νοέμβριο.

Το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε κατά 0,65% στο 1,2830 δολ., καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη πτώση από τις 4 Νοεμβρίου. Έναντι του ευρώ υποχώρησε 0,33% στις 85,94 πένες.

Το καναδικό δολάριο ενισχύθηκε έναντι του αμερικανικ­ού, μετριάζοντ­ας τις εβδομαδιαί­ες απώλειες. Το καναδικό δολάριο ενισχύθηκε κατά 0,1% στο 1,3268 ως προς το αμερικανικ­ό δολάριο. Σε επίπεδο εβδομάδας υποχώρησε 0,4%.

Το κινεζικό γιουάν υποχώρησε καταγράφον­τας απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Πριν από το άνοιγμα της αγοράς η κεντρική τράπεζα της Κίνας όρισε την ισοτιμία στα 7,0306 γιουάν ως προς το δολάριο, επίπεδο το οποίο είναι το χαμηλότερο των δυόμισι εβδομάδων. Προχθές η ισοτιμία είχε καθοριστεί στα 7,0217.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 25ης ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece