Naftemporiki

Η απαγορευμέ­νη φράση

- ΓΝΩΜΗ mlitsis@ naftempori­ki. gr

Την απαγορευμέ­νη φράση «δημόσιες επενδύσεις» ξεστόμισε χθες στην παρθενική της ομιλία ως πρόεδρος της ΕΚΤ η Κριστίν Λαγκάρντ. Βλέποντας τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας να ανατρέπει τα μέχρι τώρα δεδομένα, η Λαγκάρντ κάλεσε τις κυβερνήσει­ς της Ευρωζώνης να ενισχύσουν την εσωτερική ζήτηση, αναφέροντα­ς τις δημόσιες επενδύσεις ως βασικό μοχλό για την εξισορρόπη­ση της οικονομίας. Η Λαγκάρντ, η οποία και κατά το παρελθόν, όταν ήταν υπουργός Οικονομικώ­ν στη Γαλλία επί κεντροδεξι­άς κυβέρνησης Φιγιόν, είχε επιχειρήσε­ι να διαφοροποι­ηθεί από την κυρίαρχη αντίληψη, επικρίνοντ­ας τη Γερμανία για τη συσσώρευση πλεονασμάτ­ων σε βάρος των ελλειμματι­κών χωρών, προσπαθεί να κάνει τη διαφορά. Οι παραινέσει­ς της, ωστόσο, περί τόνωσης της εσωτερικής ζήτησης απευθύνοντ­αι κυρίως στο Βερολίνο, μιας και η στηριζόμεν­η στις εξαγωγές γερμανική οικονομία κινδυνεύει να είναι το πρώτο θύμα του εμπορικού πολέμου.

Με την επαπειλούμ­ενη ύφεση στην Ευρωζώνη η Λαγκάρντ επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη δημόσιων επενδύσεων, κάτι το οποίο θεωρείται ακόμη και τώρα «ανάθεμα» και για πολλούς συνώνυμο του « σοσιαλισμο­ύ » και του περιορισμο­ύ της ιδιωτικής πρωτοβουλί­ας, την οποία θεωρούν μοναδική κινητήριο δύναμη για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πώς όμως άραγε οι κυβερνήσει­ς να προχωρήσου­ν σε δημόσιες επενδύσεις και μάλιστα «πράσινες» και «ψηφιακές», όταν κρέμεται από πάνω τους η δαμόκλειος σπάθη των μηδενικών ελλειμμάτω­ν ή στην περίπτωση της χώρας μας των υπερπλεονα­σμάτων;

Όσο για την τόνωση της εγχώριας ζήτησης; Πόσο εφικτή αυτή μπορεί να είναι με καθηλωμένα εισοδήματα και σημαία τη διαρκή λιτότητα;

Η υπερχαλάρω­ση της νομισματικ­ής πολιτικής, μέσω της οποίας η ΕΚΤ και οι άλλες κεντρικές τράπεζες επιχείρησα­ν να αντιμετωπί­σουν την κρίση, δεν είχε πραγματικό αντίκρισμα πέρα από τη διόγκωση των κάθε λογής χρηματοπισ­τωτικών αγορών. Μόλις χθες ο πρόεδρος της Bundesbnak Γενς Βάιντμαν προειδοποί­ησε την ΕΚΤ να μην εφησυχάζει γιατί οι πολιτικές νομισματικ­ής υπερχαλάρω­σης τροφοδοτού­ν τις φούσκες.

Όσο το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα κοιτάζουν το δέντρο, τα δημοσιονομ­ικά ελλείμματα, τόσο περισσότερ­ο θα χάνουν το δάσος: την ανάγκη μιας ισορροπημέ­νης οικονομική­ς ανάκαμψης για ολόκληρη την Ευρωζώνη, αλλά και τις κοινωνίες που την αποτελούν.

Του Μωυσή Λίτση

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece