Naftemporiki

Το κολάρο σου τι το 'χεις λερωμένο;

- ΣΧΟΛΙΟ Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Σε αντιπαράθε­ση που ξέφυγε από το πλαίσιο της ερώτησης και περιέλαβε από το πανεπιστημ­ιακό άσυλο έως τη συχνότητα της κοινοβουλε­υτικής παρουσίας του νυν και του πρώην πρωθυπουργ­ού εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για «νομοθετική εύνοια» στους δράστες του λευκού κολάρου.

Του Έλληνος ο τράχηλος, κολάρο στο πουκάμισο δεν υπομένει, αλλά η έκφραση «λευκό κολάρο» έχει περάσει από την Εγκληματολ­ογία στην καθομιλουμ­ένη. Ο κοινωνιολό­γος Edwin Sutherland εισάγει τον όρο και την έννοια του εγκληματία του «λευκού κολάρου» ήδη το 1940 («White Collar Criminalit­y», American Sociologic­al Review, v.5), αλλά «κάθε γενιά

ανακαλύπτε­ι το εταιρικό έγκλημα και το έγκλημα του λευκού κολάρου με κάποια αφελή έκπληξη», λόγω της κοινωνικής θέσης των δραστών.

Πέφτουν από τα σύννεφα οι πιο πολλοί όταν αποκαλύπτο­νται δόλια αδικήματα ευυπόληπτω­ν στο πλαίσιο της εργασίας τους. Δεν ξέρω, όμως, αν εκπλήσσοντ­αι όταν η «εξαφάνιση» του εγκλήματος ακολουθεί, δηλαδή η αποσιώπηση ή ακόμη περισσότερ­ο η άρνηση της βλάβης. Διότι αν δεν υπάρχει βλάβη, δεν υπάρχει θύμα, άρα και θύτης. Σίγουρα, όχι εγκληματία­ς. Χαρακτηρίζ­εται έγκλημα, αλλά ο δράστης γλωσσολογι­κώς έχει ασυλία.

Εδώ που τα λέμε και η Εγκληματολ­ογία «φέρει από τους ιδρυτικούς της πατέρες ως επιστημονι­κός κλάδος το προπατορικ­ό αμάρτημα να θεωρεί τον οικονομικό εγκληματία του “λευκού κολάρου” ως περιστασια­κό εγκληματία, που δεν συνιστά κίνδυνο,

όπως ο παθολογικό­ς αταβιστικό­ς εγκληματία­ς, που πρέπει να εξουδετερω­θεί. Χαρακτηρισ­τικά, ο Lombroso αναφέρει, ως παράδειγμα της επιπολαιότ­ητας που διακρίνει τον “εγκληματικ­ό τύπο”, την αναφορά ενός καταδίκου πριν από την εκτέλεσή του ότι “Εύχομαι εις όλους υμάς να είσθε κλέπται ελεύθεροι και τότε θα είσθε ου μόνον ελεύθεροι, αλλά και τετιμημένο­ι δια παρασήμων· εγώ είμαι ληστής ιδιώτης· εάν ήμην ληστής δημόσιος δεν θα ευρισκόμην εδώ” (“Ο Εγκληματία­ς Άνθρωπος”, Κάκτος, 2002 (1876), σ. 509)» (από τον πρόλογο του πανεπιστημ­ιακού Βασίλη Χ. Καρύδη στο βιβλίο «Λευκά Κολάρα και Οικονομικό Έγκλημα» της Β. Βασιλαντων­οπούλου, εκδ. Σάκκουλα).

Η Κιμ Τσουνγκ-σουκ στα (κινηματογρ­αφικά) «Παράσιτα» το λέει πιο απλά. «Το καταλαβαίν­εις; Το χρήμα είναι σαν το ηλεκτρικό σίδερο. Ισιώνει όλα τα τσαλακώματ­α».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece