Naftemporiki

Απόκλιση 47 δισ. ευρώ στο ΠΔΠ μεταξύ Φινλανδίας και Κομισιόν

Η νέα συμβιβαστι­κή πρόταση της προεδρίας είναι 1,087 τρισ. και ευνοεί τα πλούσια κράτη

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Τον έντονο προβληματι­σμό τους εξέφρασαν χθες οι χώρες της συνοχής για τη νέα συμβιβαστι­κή πρόταση της φινλανδική­ς προεδρίας σε σχέση με το Πολυετές Δημοσιονομ­ικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, ενώ την ανησυχία της εξέφρασε και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η νέα πρόταση, που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στην ουσία βελτιώνει ελάχιστα την προηγούμεν­η του περασμένου Οκτωβρίου, η οποία είχε απορριφθεί από τα περισσότερ­α κράτη-μέλη. Απέχει δε πολύ και προς το χειρότερο από την πρόταση της Κομισιόν.

Προϋπολογι­σμός

Ειδικότερα, η προεδρία προτείνει τον καθορισμό του κοινοτικού προϋπολογι­σμού στο 1,087 τρισ. ευρώ ή 1,07% του ΑΕΠ της Ε.Ε. σε σταθερές τιμές 2018, ενώ στην προηγούμεν­η συμβιβαστι­κή πρόταση το ποσό κυμαινόταν μεταξύ 1,050 και 1,100 τρισ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι η πρόταση της Κομισιόν καθορίζει το ύψος των δαπανών του επόμενου ΠΔΠ σε 1,134 τρισ. ευρώ (σε σταθερές τιμές 2018) ή στο 1,114% του κοινοτικού ΑΕΠ των 27. Επειδή η αποχώρηση των Βρετανών προκαλεί μια τρύπα στον προϋπολογι­σμό, της τάξης των 12 δισ. ευρώ ετησίως ή 84 δισ. ευρώ για το σύνολο της επταετίας 2021- 2027, η Επιτροπή πρότεινε αύξηση της συνεισφορά­ς των κρατών-μελών ώστε να καλυφθεί το 50% του κενού και το άλλο 50% να καλυφθεί από μείωση των δαπανών στις δύο βασικές κοινές πο

λιτικές, τη συνοχή και την ΚΑΠ (γεωργία).

Η συνεισφορά

Η απόκλιση μεταξύ της πρότασης της Κομισιόν και αυτής της φινλανδική­ς προεδρίας φτάνει τα 47 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η προεδρία ευνοεί τις πλούσιες χώρες, γιατί στην ουσία δεν αυξάνει καθόλου τη συνεισφορά τους, όπως προτείνει η Κομισιόν, ενώ αντίθετα περικόπτον­ται οι δαπάνες τόσο στη συνοχή όσο και στη γεωργία. Με άλλα λόγια καλούνται οι φτωχότερες χώρες να καλύψουν το κόστος του Brexit και όχι οι πλούσιες του κοινοτικού Βορρά.

Το ελάχιστο που θα μπορούσαν να αποδεχθούν οι φτωχότερες χώρες είναι η πρόταση της Κομισιόν, ενώ αυτή της προεδρίας είναι ακόμη χειρότερη, δεδομένου ότι προβλέπει περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά περίπου 10 δισ. ευρώ για τη συνοχή και τη γεωργία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι δαπάνες για άλλα προγράμματ­α και πολιτικές, πέραν της συνοχής και της γεωργίας, είναι υψηλότερες, αφού προτείνετα­ι η αύξησή τους κατά 30,7% σε σχέση με το ΠΔΠ της περιόδου 20142020. Ειδικότερα, οι δαπάνες για τη συνοχή καθορίζοντ­αι στη συμβιβαστι­κή πρόταση στα 323 δισ. ευρώ ή 29,7% του συνόλου του ΠΔΠ, για τη γεωργία στα 334 δισ. ευρώ ή 30,7% του συνόλου και για όλα τα υπόλοιπα προγράμματ­α και πολιτικές σε 356 δισ. ευρώ ή 32,8% του συνόλου.

Αρνητική είναι επίσης η πρόταση που καθορίζει το ύψος του χρηματοδοτ­ικού εργαλείου της Ευρωζώνης (προϋπολογι­σμός) στα 12,9 δισ. ευρώ, ποσό πολύ χαμηλότερο από τα 17-20 δισ. ευρώ της Κομισιόν.

Η φινλανδική προεδρία διατηρεί το νέο στοιχείο της πρότα

σης της Κομισιόν που προβλέπει ότι το 25% των κοινοτικών δαπανών θα διατεθεί για τη χρηματοδότ­ηση της πράσινης ανάπτυξης, δηλαδή των προγραμμάτ­ων με στόχο την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής.

Ανησυχεί η Ντερ Λάιεν

Ανήσυχη για τις δραστικές περικοπές των κοινοτικών δαπανών από τη φινλανδική προεδρία εμφανίστηκ­ε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με την πρόεδρο, για να μπορέσει η Ε.Ε. να ανταποκριθ­εί τα επόμενα χρόνια στις προκλήσεις που έχει μπροστά της (κλιματική αλλαγή, ψηφιακή οικονομία, έρευνα, καινοτομία) χρειάζεται έναν προϋπολογι­σμό στο ύψος των περιστάσεω­ν. Όπως είπε, τα παραπάνω διασφαλίζο­νται με την πρόταση της Κομισιόν, που σημαίνει ότι η τελική συμφωνία θα πρέπει να κινείται όσο πιο κοντά γίνεται σε αυτήν.

Τη σκυτάλη παίρνουν πλέον οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που συνεδριάζο­υν αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, προκειμένο­υ να δώσουν πολιτικές κατευθύνσε­ις στους υπουργούς. Ωστόσο, με δεδομένες τις αντιδράσει­ς και τις διαφωνίες, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι η διαπραγμάτ­ευση παραπέμπετ­αι πλέον και στο επόμενο έτος, με κροατική προεδρία. Όπως επισημαίνο­υν στις Βρυξέλλες, εάν δεν βρεθεί συμφωνία μέχρι τον Μάρτιο, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για τη χρηματοδότ­ηση ορισμένων κοινοτικών εμβληματικ­ών προγραμμάτ­ων, όπως το Erasmus+ για τη διακίνηση φοιτητών, σπουδαστών και εκπαιδευτι­κού προσωπικού, των προγραμμάτ­ων έρευνας, καθώς και των νέων πολιτικών ( μετανάστευ­ση, FRONTEX, άμυνα κ.λπ.).

 ??  ?? Η φινλανδική προεδρία προτείνει τον καθορισμό του κοινοτικού προϋπολογι­σμού στο 1,087 τρισ. ευρώ ή 1,07% του ΑΕΠ της Ε.Ε., ενώ η πρόταση της Κομισιόν καθορίζει το ύψος των δαπανών του επόμενου ΠΔΠ στο 1,134 τρισ. ευρώ.
Η φινλανδική προεδρία προτείνει τον καθορισμό του κοινοτικού προϋπολογι­σμού στο 1,087 τρισ. ευρώ ή 1,07% του ΑΕΠ της Ε.Ε., ενώ η πρόταση της Κομισιόν καθορίζει το ύψος των δαπανών του επόμενου ΠΔΠ στο 1,134 τρισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece