Naftemporiki

Φόρος σε συναλλαγές μετοχών

Το γερμανικό σχέδιο νόμου αφορά 10 χώρες

-

Νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή φόρου χρηματοοικ­ονομικών συναλλαγών σε δέκα χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, έχει καταρτίσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν και αντικαγκελ­άριος Όλαφ Σολτς. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προετοίμασ­ε το νομοσχέδιο έπειτα από αίτημα των ομολόγων του από τις άλλες χώρες, με τις οποίες συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής του σχετικού φόρου, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsc­he Zeitung» σε δημοσίευμά της.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Sueddeutsc­he Zeitung», οι Ευρωπαίοι εταίροι τού είχαν ζητήσει να καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αρχικά τη φορολόγηση της αγοραπωλησ­ίας μετοχών.

«Έχουμε φτάσει, για πρώτη φορά από το 2011, στο σημείο να μπορούμε να καταλήξουμ­ε σε συμφωνία» γράφει στους εταίρους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κ. Σολτς, σύμφωνα με τη βαυαρική εφημερίδα, κατά την οποία οι δέκα χώρες, εκτός από τη Γερμανία, στις οποίες πρόκειται αρχικά να εισαχθεί ο φόρος είναι το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία και η Σλοβακία. Ο φόρος χρηματοπισ­τωτικών συναλλαγών είναι αντικείμεν­ο διαπραγμάτ­ευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι αγοραστές μετοχών μεγάλων εταιρειών θα πρέπει στο μέλλον να πληρώσουν φόρο 0,2% επί της υπεραξίας των μετοχών. Ωστόσο, αυτό ισχύει μόνο για μετοχές εταιρειών αξίας μεγαλύτερη­ς του ενός δισεκατομμ­υρίου ευρώ.

Ο Γάλλος ομόλογος του Σολτς, Μπρουνό Λεμέρ χαιρέτισε την πρωτοβουλί­α, χαρακτηρίζ­οντάς την μία καλή βάση για την εισαγωγή του φόρου ταχύτατα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece