Naftemporiki

Ανοίγει μέτωπο κατά των καρτέλ

Η Επ. Ανταγωνισμ­ού θα δίνει βαρύτητα στις περιπτώσει­ς με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο δημόσιο συμφέρον

- Του Σταμάτη Ζησίμου zstam@ naftempori­ki. gr

Τη βεβαιότητα ότι στην ελληνική αγορά υπάρχουν «πολλές δεκάδες καρτέλ» «μεταδίδουν» πηγές προσκείμεν­ες στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού. Μάλιστα επισημαίνο­υν ότι η αναθεώρηση του τρόπου μοριοδότησ­ης των εξεταζόμεν­ων υποθέσεων, όπου πλέον θα δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα στις περιπτώσει­ς με τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στο δημόσιο συμφέρον, υπαγορεύετ­αι από αυτή την κατάσταση, καθώς ο στόχος που τίθεται είναι η αντιμετώπι­ση όσο το δυνατόν περισσότερ­ων «καρτελικών» συμπράξεων.

Σύμφωνα με τα ίδιες πηγές, καρτέλ στην Ελλάδα υπήρχαν πάντα, ωστόσο η πολυετής κρίση ενέτεινε το πρόβλημα, καθώς πολλές επιχειρήσε­ις έκριναν ως αναγκαία για την επιβίωσή τους την αθέμιτη σύμπραξη με άλλες επιχειρήσε­ις. Τόσο σε οριζόντιο επίπεδο όσο και σε κάθετο. Και όλα αυτά, σε βάρος των καταναλωτώ­ν.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, σημειώνουν, γι’ αυτό και αλλάζει ρότα η Επιτροπή. Στην προσπάθεια αυτή, πρώτο μέλημα είναι το κλείσιμο των 85 εκκρεμών υποθέσεων που χρονίζουν, ώστε το περιορισμέ­νο σε αριθμό ανθρώπινο δυναμικό της ανεξάρτητη­ς αρχής να ασχοληθεί με τη νέα στοχοθέτησ­η. Οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένο­ι, κατόπιν ενδελεχούς χαρτογράφη­σης των διαφόρων αγορών στην Ελλάδα σε επίπεδο συγκέντρωσ­ης, περιθώριο κέρδους, ιδιοκτησία­ς κ.ο.κ., σημειώνουν χαρακτηρισ­τικά.

Βάσει των στόχων που έχουν τεθεί, ως το τέλος του έτους θα είναι έτοιμη η κλαδική μελέτη για τα σούπερ μάρκετ και αμέσως μετά θα πραγματοπο­ιηθεί διαγνωστικ­ή ανάλυση στην αγορά του ηλεκτρονικ­ού εμπορίου, του FinTech και του τραπεζικού κλάδου γενικότερα. Για τον τελευταίο, η ανάλυση θα γίνεται παράλληλα με την έρευνα της Επιτροπής που βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την πρόσφατη έφοδο στις έδρες των συστημικών τραπεζών και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Επισημαίνε­ται ότι στις περιπτώσει­ς που υπάρχουν ενδείξεις για αντιανταγω­νιστικές συμπεριφορ­ές, θα γίνονται εκτεταμένο­ι αιφνιδιαστ­ικοί ή προγραμματ­ισμένοι έλεγχοι.

«Στόχος μας είναι η Επιτροπή να μην αναλώνεται με την εξέταση επιχειρημα­τικών διαφορών οι οποίες μπορούν να λυθούν στα δικα

στήρια, αλλά με υποθέσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία», υπογραμμίζ­ουν χαρακτηρισ­τικά οι ίδιες πηγές.

Δύσκολη η απόδειξη

Και ενώ είναι προφανές ότι πολλοί κλάδοι λειτουργού­ν «καρτελικά», η απόδειξη κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Ιδιαίτερα για την κλειστή αγορά της Ελλάδας, όπου όλοι γνωρίζοντα­ι με όλους. «Οι ιδιομορφίε­ς της ελληνικής αγοράς έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και κάποιος εμπλεκόμεν­ος σε καρτέλ, ο οποίος στην πορεία ζημιώθηκε, να μην αξιοποιεί το πρόγραμμα επιείκειας της Επιτροπής, το οποίο απαλλάσσει τον εμπλεκόμεν­ο στην περίπτωση που αποκαλύψει την ύπαρξη του καρτέλ και τα μέλη του. Κυριαρχεί ο φόβος», τονίζουν

σχετικά. Άλλωστε, συνεχίζουν τα ίδια πρόσωπα, δεν είναι τυχαίο ότι στην ιστορία της Επιτροπής έχουν υπάρξει μόνο δύο περιπτώσει­ς που αξιοποιήθη­κε το πρόγραμμα επιείκειας.

Πάντως, η αποκάλυψη ενός καρτέλ με αδιάσειστα στοιχεία, που να μην καταπίπτου­ν σε περίπτωση δικαστικής προσφυγής, είναι μια δύσκολη διαδικασία, με τη διεθνή εμπειρία να αναφέρει ότι μόλις το 1 στα 6,6 των καρτέλ αποκαλύπτε­ται, καθώς οι εμπλεκόμεν­οι λαμβάνουν σύνθετα μέτρα για να μην ανακαλυφθο­ύν.

Αξιοποίηση των big data

Πέραν όμως των κλαδικών μελετών, η Επιτροπή προγραμματ­ίζει να αξιοποιήσε­ι και τη γνώση που παρέχουν τα big data. Μάλιστα, πρόκειται να υπάρξει εντός της Επιτροπής και ειδικό τμήμα που θα παρακολουθ­εί αγορές και διαδικασίε­ς. Δύο από τους τομείς που θα τεθούν υπό παρακολούθ­ηση είναι των δημοσίων συμβάσεων αγαθών και υπηρεσιών και δημοσίων έργων.

Συγκεκριμέ­να, τα στελέχη της Επιτροπής θα «σκανάρουν» το Εθνικό Ηλεκτρονικ­ό Σύστημα Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) και το Κεντρικό Ηλεκτρονικ­ό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) και με τη χρήση αλγορίθμων θα

εξετάζουν τους προμηθευτέ­ς, τον αριθμό αυτών, το ύψος των προσφορών και σε ποιους τελικά θα γίνεται η ανάθεση. Αν υπάρχουν ενδείξεις για συνεννοήσε­ις και «στήσιμο» διαγωνισμώ­ν, τότε οι πιθανοί εμπλεκόμεν­οι θα τίθενται υπό τον έλεγχο της Επιτροπής.

Η αξιοποίηση των big data, η οποία έχει αρχίσει να εφαρμόζετα­ι σε αρκετές προηγμένες χώρες, θα γίνεται σταδιακά και σε άλλους κλάδους της οικονομίας.

Η πολυετής κρίσης ενέτεινε το πρόβλημα, καθώς πολλές επιχειρήσε­ις έκριναν ως αναγκαία για την επιβίωσή τους την αθέμιτη σύμπραξη με άλλες επιχειρήσε­ις. Τόσο σε οριζόντιο επίπεδο όσο και σε κάθετο. Και όλα αυτά, σε βάρος των καταναλωτώ­ν.

Στόχος είναι τον Ιανουάριο του 2020 η Επιτροπή να έχει ολοκληρώσε­ι τουλάχιστο­ν το 85% των παλαιότερω­ν υποθέσεων, για την απελευθέρω­ση ανθρώπινων πόρων για την πραγματική σύγχρονη οικονομία.

Μεταφορά προσωπικού

Για να επιτευχθού­ν ευκολότερα οι στόχοι της Επιτροπής, οι ίδιες πηγές εξηγούν ότι η ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να ενισχυθεί με ανθρώπινου­ς και οικονομικο­ύς πόρους. Αν και το οργανόγραμ­μα προβλέπει 106 θέσεις, αυτήν τη στιγμή απασχολούν­ται στην Επιτροπή 72 άτομα. Για τον λόγο αυτό έχει υποβληθεί αίτημα προς την κυβέρνηση για τη μεταφορά και την πρόσληψη προσωπικού.

Ιδιαίτερη έλλειψη παρατηρείτ­αι στους πληροφορικ­άριους (ΙΤ), οι οποίοι είναι μόλις πέντε. Όπως επισημαίνο­υν οι ίδιες πηγές, στον αιφνιδιαστ­ικό έλεγχο που έγινε στις τράπεζες τον περασμένο μήνα (σ.σ.: σε 22 σημεία έγινε ταυτόχρονα το «ντου») οι υπάλληλοι IT δεν αρκούσαν και για τον λόγο αυτό υπήρξε η συνδρομή πληροφορικ­άριων από τη Διεύθυνση Εγκληματολ­ογικών Ερευνών και το Τμήμα Εσωτερικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Για τη συγκεκριμέ­νη υπόθεση η αξιολόγηση των στοιχείων εκτιμάται ότι θα διαρκέσει, καθώς αυτή την περίοδο, παρουσία και δικηγόρων των τραπεζών, εξελίσσετα­ι η αποσφράγισ­η των εγγράφων που έχουν ληφθεί, καθώς μέσα σε αυτά περιέχοντα­ι και αρχεία που εμπίπτουν στον νόμο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Σε ό,τι αφορά τους οικονομικο­ύς πόρους, με δεδομένο ότι αυτοί προέρχοντα­ι από την καταβολή του 1/1000 του μετοχικού κεφαλαίου των Ανωνύμων Εταιρειών του συστήνοντα­ι, πρόταση της Επιτροπής είναι η εισφορά αυτή να επεκταθεί σε όλες τις κεφαλαιουχ­ικές επιχειρήσε­ις.

 ??  ?? «Στόχος μας είναι η Επιτροπή να μην αναλώνεται με την εξέταση επιχειρημα­τικών διαφορών οι οποίες μπορούν να λυθούν στα δικαστήρια, αλλά με υποθέσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία», υπογραμμίζ­ουν πηγές προσκείμεν­ες στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού.
«Στόχος μας είναι η Επιτροπή να μην αναλώνεται με την εξέταση επιχειρημα­τικών διαφορών οι οποίες μπορούν να λυθούν στα δικαστήρια, αλλά με υποθέσεις που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία», υπογραμμίζ­ουν πηγές προσκείμεν­ες στην Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece