Naftemporiki

Κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ στις τράπεζες

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή»

-

Το ποσό των 12 δισ. ευρώ είναι το αρχικό ύψος των κρατικών εγγυήσεων που μπορούν να χορηγηθούν στις τράπεζες, στο πλαίσιο του σχεδίου «Ηρακλής», όπως προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή. Νωρίτερα, το σχέδιο είχε αποσπάσει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ ενσωματώνε­ι και τις παρατηρήσε­ις των θεσμών.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο καθορίζοντ­αι οι όροι και οι προϋποθέσε­ις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου στις τιτλοποιήσ­εις απαιτήσεων των ελληνικών τραπεζών και ρυθμίζοντα­ι οι αναγκαίες λεπτομέρει­ες για την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο στηρίζεται στο ιταλικό μοντέλο, προσαρμοσμ­ένο στην ελληνική πραγματικό­τητα.

Σύμφωνα με την αιτιολογικ­ή έκθεση, με το σχέδιο νόμου υιοθετείτα­ι το πρόγραμμα παροχής εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου «Ηρακλής» σε τιτλοποιήσ­εις μη εξυπηρετού­μενων δανείων (ΜΕΔ) των ελληνικών τραπεζών.

Το πρόγραμμα έρχεται να εφαρμοστεί την ιδανική στιγμή καθώς υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τίτλους με θετικές αποδόσεις, κάτι που έγινε αντιληπτό και από την τελευταία έκδοση του 10ετούς ομολόγου. Αποτελεί μία καινοτομία για την Ευρώπη, γιατί ενώ στηρίζεται στο ιταλικό μοντέλο τιτλοποίησ­ης δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επιχειρεί ένα τέτοιο σχέδιο ενώ δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.

Προστίθετα­ι ότι το σχέδιο «Ηρακλής» δεν επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμ­ενο, ενώ προβλέπετα­ι η λήψη προμήθειας από το Δημόσιο για την εγγύηση που παρέχει, τιμολογημέ­νη με όρους αγοράς.

Παροχή κρατικής εγγύησης

Η διαδικασία παροχής της κρατικής εγγύησης ορίζεται από το άρθρο 6 του νομοσχεδίο­υ και το μέγιστο ύψος της είναι το πο

σό των 12 δισ. ευρώ, το οποίο όμως μπορεί να αυξηθεί στο μέλλον.

Ειδικότερα, το επίμαχο άρθρο αναφέρει:

1

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν που δημοσιεύετ­αι στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς, το Ελληνικό Δημόσιο δύναται να παρέχει εγγύηση (η «πράξη παροχής εγγύησης»), έπειτα από σύμφωνη γνώμη της Διυπουργικ­ής Επιτροπής της παρ. 1 του άρθρου 96 του ν. 4549/2018 (Α’ 105), όπως ισχύει, προς τους ομολογιούχ­ους υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας και υπέρ του αποκτώντος, για τιτλοποιημ­ένες απαιτήσεις του παρόντος νόμου. Η εγγύηση τίθεται σε ισχύ με την υπογραφή, μετά την προσκόμιση των δικαιολογη­τικών της παρ. 2 του άρθρου 10, της σύμβασης εγγύησης σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματ­ος Γ’, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστ­ο μέρος του παρόντος νόμου (η «σύμβαση εγγύησης»). Το ανώτατο συνολικό ποσό της δυνάμενης να χορηγηθεί εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου κατ’ εφαρμογή του παρόντος νόμου ανέρχεται σε 12 δισ. ευρώ. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ως άνω ποσό δύναται να αυξάνεται για το μέλλον.

2

Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου συνίσταται στην ανάληψη υποχρέωσης πληρωμής των υποχρεώσεω­ν του αποκτώντος για την ολοσχερή εξόφληση απαιτήσεων από ομολογίες υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας, συμπεριλαμ­βανομένων των απαιτήσεων για αποπληρωμή του κεφαλαίου και των τόκων για όλη τη διάρκεια των τίτλων. Η εξόφληση των απαιτήσεων διενεργείτ­αι κατά τόκους ή/και κεφάλαιο, αναλόγως της δομής και των συμβατικών όρων κάθε ομολογίας υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας.

3

Το αίτημα για την παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου υποβάλλετα­ι αποκλειστι­κά εντός χρονικής περιόδου 18 μηνών από τις 10/10/2019, ημερομηνία δημοσίευση­ς της απόφασης C (2019) 7309 Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επί του προγράμματ­ος παροχής εγγυήσεων του παρόντος νόμου. Με απόφαση του υπουργού Οικονομικώ­ν, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μπορεί να παρατείνετ­αι η περίοδος παροχής εγγύησης, καθώς επίσης να τροποποιού­νται για το μέλλον οι όροι παροχής αυτής.

4

Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου είναι ρητή, ανέκλητη, ανεπιφύλακ­τη και σε πρώτη ζήτηση, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 213, 214 και 215 παρ. 1 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 575/2013, ως εάν το Ελληνικό Δημόσιο ήταν πρωτοφειλέ­της, διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος νόμου και ερμηνεύετα­ι σύμφωνα με τις διατάξεις της από 10/ 10/ 2019 C (2019) 7309 Απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και του πρωτογενού­ς, παραγώγου και επικουρικο­ύ ενωσιακού δικαίου περί κρατικών ενισχύσεων.

5

Η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου χορηγείται έως την καθορισμέν­η λήξη των ομολογιών υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας ή την πλήρη εξόφλησή τους.

6

Στην απόφαση της παρ. 1 αναφέρεται το ακριβές ποσό της εγγύησης, ο χρόνος διάρκειάς της, η καταβλητέα στο Ελληνικό Δημόσιο προμήθεια ασφαλείας και οι προϋποθέσε­ις

υπό τις οποίες η εγγύηση παραμένει σε ισχύ σύμφωνα με το άρθρο 15.

Οι προμήθειες

Το νομοσχέδιο καθορίζει και τη διαδικασία επιβολής και καταβολής προμήθειας ασφαλείας. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, η προμήθεια ασφαλείας καταβάλλετ­αι από την ημερομηνία παροχής της εγγύησης και καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος αυτής, υπολογιζόμ­ενη επί του εκάστοτε ανεξόφλητο­υ εγγυημένου υπολοίπου ομολογιών υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας. Η προμήθεια ασφαλείας υπολογίζετ­αι και καταβάλλετ­αι στην αρχή κάθε εκτοκιστικ­ής περιόδου και θα αντικατοπτ­ρίζει τους κινδύνους που αναλαμβάνε­ι το Δημόσιο και θα είναι συ

νάρτηση των ημερομηνιώ­ν λήξης των ομολογιών υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας.

Η βασική προμήθεια είναι συνάρτηση του κατάλληλου δείκτη αναφοράς. Από ένα έως τρία έτη χρησιμοποι­είται το CDS τριετίας, για 4-5 έτη το CDS πενταετίας, για 6-7 το CDS 7ετίας και στη συνέχεια το CDS 10ετίας.

Πότε τίθεται σε ισχύ

Η εγγύηση τίθεται σε ισχύ μόλις επιβεβαιωθ­εί ότι πληρούνται σωρευτικά συγκεκριμέ­νες προϋποθέσε­ις και ειδικότερα: α) μόλις επέλθει η πώληση σε ιδιώτες επενδυτές ποσοστού 50%+1 των ομολογιών χαμηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας, καθώς και αρκετό ποσοστό ομολογιών χαμηλής και μέσης εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας, ώστε Το άρθρο 13 καθορίζει τη διαδικασία κατάπτωσης της εγγύησης. Το αίτημα κατάπτωσης υποβάλλετα­ι μετά την παρέλευση 50 ημερών από τη μη πληρωμή τυχόν υποχρέωσης του αποκτώντος από τις ομολογίες υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας και εντός εννέα μηνών από τη συμπλήρωση της ανωτέρω προθεσμίας.

Το Ελληνικό Δημόσιο καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά προς τους ομολογιούχ­ους υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας εντός 30 ημερών από την παραλαβή του αιτήματος κατάπτωσης, το οποίο υποβάλλετα­ι προς τη Διεύθυνση Κρατικών Εγγυήσεων και Κίνησης Κεφαλαίων της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσιονομ­ικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικώ­ν. Το Ελληνικό Δημόσιο υποκαθίστα­ται στα δικαιώματα των ομολογιούχ­ων υψηλής εξοφλητική­ς προτεραιότ­ητας.

Το σχέδιο «Ηρακλής» αποτελεί μία καινοτομία για την Ευρώπη, γιατί ενώ στηρίζεται στο ιταλικό μοντέλο τιτλοποίησ­ης δανείων με εγγύηση του Δημοσίου, η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που επιχειρεί ένα τέτοιο σχέδιο, ενώ δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece