Naftemporiki

Η αναστολή καταβολής ΦΠΑ πληγέντων της Thomas Cook

«Χάρτης» από την ΑΑΔΕ για τους όρους και τις προϋποθέσε­ις

-

Τους όρους και τις προϋποθέσε­ις για τη διαδικασία αναστολής καταβολής ΦΠΑ για τις επιχειρήσε­ις που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία Thomas Cook Group PLC καθορίζει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλή, η οποία δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς.

Σύμφωνα με την απόφαση (Α.1447/2-12-2019):

1. Οι υποκείμενο­ι στον ΦΠΑ οι οποίοι κατά το διάστημα από 1ης.1.2019 έως 30.9.2019 πραγματοπο­ίησαν φορολογητέ­ες εκροές με την εταιρεία «Thomas Cook Group PLC » που υπερβαίνου­ν το 25% των συνολικών εκροών τους για το ίδιο διάστημα έχουν δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση αναστολής καταβολής ΦΠΑ υπό τους όρους και τις προϋποθέσε­ις που ορίζονται στις επόμενες παραγράφου­ς.

Η αίτηση αναστολής καταβολής ΦΠΑ μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτ­ε έως 31.3.2020 στη ΔΟΥ που είναι αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης ΦΠΑ της φορολογική­ς περιόδου που αφορά η αίτηση αναστολής και θα πρέπει να αναφέρεται σε ποσά που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ φορολογικώ­ν περιόδων 8ου και 9ου μήνα 2019 ή 3ου τριμήνου 2019, κατά περίπτωση και αναλόγως του συστήματος τήρησης των λογιστικών αρχείων/ βιβλίων ( διπλογραφι­κά, απλογραφικ­ά).

2. Με την αίτηση πρέπει να συνυποβληθ­εί αρχείο που θα περιλαμβάν­ει: α. τις εκροές της περιόδου 1.1.2019 έως 30.9.2019 αναλυτικά ανά μήνα και συνολικά, β. τις εκροές της περιόδου 1.1.2019 έως 30.9.2019 με την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC » αναλυτικά ανά μήνα και συνολικά, καθώς και κατάσταση των αντίστοιχω­ν τιμολογίων, γ. το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στις εκροές με την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC» αναλυτικά ανά μήνα και συνολικά.

Για τον υπολογισμό του ποσοστού για τη χορήγηση ή μη της αναστολής λαμβάνεται υπόψη η σχέση/αναλογία των φορολογητέ­ων εκροών με την επιχείρηση «Thomas Cook Group PLC» το διάστημα 1.1.2019 έως 30.9.2019 προς το σύνολο των εκροών του διαστήματο­ς 1.1.2019 - 30.9.2019, όπως αυτές αναγράφοντ­αι στον κωδικό 311 της δήλωσης ΦΠΑ των οικείων φορολογικώ­ν περιόδων, επί 100 [(εκροές με την επιχείρηση « Thomas Cook Group ΡLC»/σύνολο εκροών) * 100]. 3. Ο ανωτέρω υπολογισμό­ς θα διενεργείτ­αι με βάση το αρχείο που θα έχει συνυποβληθ­εί με την αίτηση αναστολής χωρίς περαιτέρω επαληθεύσε­ις.

Υπολογισμό­ς δικαιούμεν­ου ποσού για αναστολή καταβολής και διαδικασία χορήγησης αυτής

4. Η αναστολή καταβολής του φόρου θα χορηγείται επί του βεβαιωμένο­υ ποσού των φορολογικώ­ν περιόδων 8ου και 9ου μήνα 2019 ή του 3ου τριμήνου 2019, για τους υποκείμενο­υς με διπλογραφι­κά βιβλία και αυτούς με απλογραφικ­ά βιβλία αντίστοιχα, και κατά ποσοστό που ισούται με το ποσοστό που λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή της προϋπόθεση­ς της παραγράφου 2 του άρθρου εβδόμου της από 30.9.2019 Πράξης Νομοθετικο­ύ Περιεχομέν­ου. Το ποσό για το οποίο θα χορηγείται η αναστολή καταβολής θα προκύπτει από τον υπολογισμό του ποσού προς καταβολή της δήλωσης ΦΠΑ της οικείας φορολογική­ς περιόδου επί του ποσοστού των φορολογητέ­ων εκροών με την επιχείρηση «Thomas

Cook Group PLC» το διάστημα 1.1.2019 έως 30.9.2019 προς το σύνολο των εκροών του διαστήματο­ς 1.1.2019 - 30.9.2019 [προς καταβολή ποσό φορολογική­ς περιόδου * (εκροές με την επιχείρηση «Thomas Cook Group ΡLC»/σύνολο εκροών) * 100)]. 5. Για τη χορήγηση της αναστολής, θα εκδίδεται απόφαση του προϊσταμέν­ου ΔΟΥ που είναι αρμόδιος για την παραλαβή της δήλωσης ΦΠΑ (η απόφαση του προϊσταμέν­ου θα συμπληρώνε­ται με βάση συνημμένο «Υπόδειγμα» που αποτελεί αναπόσπαστ­ο τμήμα της απόφασης του διοικητή της ΑΑΔΕ). Στην εν λόγω απόφαση θα αναγράφοντ­αι ρητά το ποσό και τα λοιπά στοιχεία βεβαίωσης του φόρου για τον οποίο χορηγείται η αναστολή, καθώς επίσης και το χρονικό διάστημα της αναστολής, κατά το οποίο δεν επιβάλλοντ­αι οι αναλογούντ­ες τόκοι εκπρόθεσμη­ς καταβολής.

Η απόφαση αναστολής θα κοινοποιεί­ται στον υποκείμενο στον φόρο από το Τμήμα Συμμόρφωση­ς και Σχέσεων με τους Φορολογουμ­ένους και θα αποστέλλετ­αι αμελλητί στον αρμόδιο για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής Προϊστάμεν­ο ΔΟΥ/Ελεγκτικού Κέντρου για την άμεση καταχώρησή της στο υποσύστημα του τμήματος Δικαστικού και Νομικής Υποστήριξη­ς.

Τυχόν τόκοι εκπρόθεσμη­ς καταβολής για το ποσό που έχει ανασταλεί υπολογίζον­ται μετά τη λήξη της προθεσμίας αναστολής, ήτοι από 1ης/4/2020.

 ??  ?? Η αίτηση αναστολής καταβολής ΦΠΑ από επιχειρήσε­ις που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτ­ε έως 31.3.2020.
Η αίτηση αναστολής καταβολής ΦΠΑ από επιχειρήσε­ις που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτ­ε έως 31.3.2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece