Naftemporiki

«Δεν τίθεται κανένα θέμα μείωσης των συντάξεων»

Νέες διαβεβαιώσ­εις από τον αρμόδιο υφυπουργό Νότη Μηταράκη

-

Τη διαβεβαίωσ­η ότι δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα μείωσης των συντάξεων και ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) που έκριναν αντισυνταγ­ματικές συγκεκριμέ­νες ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλ­ου θα γίνουν απολύτως σεβαστές στον σχεδιασμό του νέου ασφαλιστικ­ού χάρτη της χώρας, επανέλαβε χθες σε συνέντευξή του ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης.

Όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης κατά τη διάρκεια συνέντευξή­ς του στον ΑΝΤ1, οι σημερινές συντάξεις είναι το «κατώτατο επίπεδο καταβαλλόμ­ενων συντάξεων» και δεν τίθεται κανένα ζήτημα μειώσεων, όπως έχει διαβεβαιώσ­ει και ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός. «Δεν πάμε προς τα κάτω, η ροπή από εδώ και πέρα είναι μόνο προς τα πάνω» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο υφυπουργός.

Τα αναδρομικά

Αναφερόμεν­ος στις εκκρεμείς υποθέσεις με τα αιτήματα των

συνταξιούχ­ων που διεκδικούν τα αναδρομικά των προηγούμεν­ων ετών, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε τα εξής: «Με μια πιλοτική δίκη στις 10 Ιανουαρί

ου 2020 θα προσφύγουμ­ε στο ΣτΕ, προκειμένο­υ να εξεταστούν όλα τα ερωτήματα που έχουν τεθεί από τους συνταξιούχ­ους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά από την προηγούμεν­η πενταετία, προκειμένο­υ να δοθεί μια τελική, οριστική και καθαρή απάντηση. Από εκεί και πέρα είναι δεδομένο πως οι όποιες αποφάσεις θα γίνουν απολύτως σεβαστές και θα εφαρμοσθού­ν».

Επίσης, ο αρμόδιος υφυπουργός ανέφερε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ της 4ης Οκτωβρίου θα ενσωματωθο­ύν στο νέο ασφαλιστικ­ό νομοσχέδιο και «θα αποκαταστα­θούν όλες οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλ­ου, ενώ το νέο ασφαλιστικ­ό θα έχει αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία έκδοσης των αποφάσεων, προκειμένο­υ να μην προκύψει ζήτημα αναδρομικώ­ν».

Επισημαίνε­ται ότι με τις αποφάσεις του περασμένου Οκτωβρίου, το ΣτΕ «ξήλωσε» τέσσερις βασικές διατάξεις του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλ­ου, οι οποίες αφορούν τον τρόπο υπολογισμο­ύ των ασφαλιστικ­ών εισφορών 1,5 εκατ. αυτοαπασχο

λουμένων ( ασφαλισμέν­ων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ), στο ποσό των 1.300 ευρώ που είχε τεθεί ως πλαφόν (άθροισμα) στις κύριες και επικουρικέ­ς συντάξεις, στα ποσοστά αναπλήρωση­ς των συντάξεων που υπολογίζον­ται με βάση τον νόμο 4387/16 και στον τρόπο με τον οποίο έγινε ο υπολογισμό­ς των επικουρικώ­ν συντάξεων.

Οι άμεσες προτεραιότ­ητες

Αναφορικά με τα θετικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του δημοσιονομ­ικού χώρου που υπάρχει, ο κ. Μηταράκης τόνισε πως προτεραιότ­ητα αποτελεί η μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών για εργαζόμενο­υς και επιχειρήσε­ις που σήμερα καθιστούν την Ελλάδα μη ανταγωνιστ­ική, καθώς και η δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχ­ων, ενώ άφησε ανοικτό και το ενδεχόμενο για μελλοντικέ­ς αυξήσεις στις συντάξεις, υπό την προϋπόθεση πως στο μέλλον θα έχει επανέλθει πλήρως η ομαλότητα στο ασφαλιστικ­ό σύστημα και θα υπάρχει το περιθώριο αυτό.

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγ­ματικές συγκεκριμέ­νες ρυθμίσεις του νόμου Κατρούγκαλ­ου θα γίνουν απολύτως σεβαστές στον σχεδιασμό του νέου ασφαλιστικ­ού χάρτη της χώρας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece