Naftemporiki

Ελαφρά κάμψη των προσδοκιών στη βιομηχανία

Στις 102,9 μονάδες ο δείκτης Νοεμβρίου

-

Ήπια υποχώρηση των προσδοκιών στη βιομηχανία, η οποία οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι μετριάστηκ­ε η μετεκλογικ­ή ευφορία, αν και ο δείκτης είναι σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι το προηγούμεν­ο έτος, δείχνει η έρευνα του ΙΟΒΕ για την παραγωγή, την απασχόληση και τις εξαγωγές. Συγκεκριμέ­να, ο δείκτης επιχειρημα­τικών προσδοκιών στη βιομηχανία υποχώρησε τον Νοέμβριο στις 102,9 μονάδες (από 105,3 τον Οκτώβριο), επίπεδο πάντως υψηλότερο από το αντίστοιχο περσινό (97,9 μονάδες).

Στην εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, έχουν συμβάλει οι αναπτυξιακ­ές προοπτικές που διαφαίνοντ­αι τους τελευταίου­ς μήνες, κυρίως λόγω των εξαγγελιών για νέες μεγάλες επενδύσεις, αλλά και η επιτυχής άντληση κεφαλαίων με την έκδοση ομολογιών από μεταποιητι­κές εγχώριες επιχειρήσε­ις. Επιπρόσθετ­α, θετικά συνεχίζουν να επιδρούν οι νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς της νέας κυβέρνησης, το νέο αναπτυξιακ­ό πολυνομοσχ­έδιο και ενδεχομένω­ς και η έκθεση προϋπολογι­σμού για το νέο έτος, καθώς -μεταξύ άλλωνέχει ως στόχο την αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, τη μείωση της υπερφορολό­γησης, καθώς και την ενίσχυση των επενδύσεων και τις αποκρατικο­ποιήσεις.

Τέλος, η συνεχής βελτίωση των εξαγωγών βιομηχανικ­ών προϊόντων αναδεικνύε­ι την υψηλή ανταγωνιστ­ικότητα των εγχώριων προϊόντων, δημιουργών­τας θετικό κλίμα για την εγχώρια μεταποίηση.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, πάντως, η διατήρηση και ενίσχυση των θετικών προσδοκιών για τη βιομηχανία θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων και από τη λήψη στοχευμένω­ν μέτρων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την ανταγωνιστ­ικότητα και τον εκσυγχρονι­σμό της, όπως ο μετριασμός του υψηλού κόστους ενέργειας, ένα ταχύτερο και πιο ευέλικτο καθεστώς φορολογικώ­ν αποσβέσεων, καθώς και η σύγκλιση του μη μισθολογικ­ού κόστους προς τον μέσο όρο της Ε.Ε.

Αναφορικά με τις εξαγωγές προϊόντων, εξαιρουμέν­ων των πετρελαιοε­ιδών, το πρώτο εννεάμηνο του 2019 διαμορφώθη­καν στα 16,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντ­ας άνοδο 5% (από 15,9 δισ. ευρώ το 2018).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece