Naftemporiki

Έξυπνη κίνηση

- Β. Βεγ.

Μόνο

ως ιδιαίτερα εύστοχη θα μπορούσε να χαρακτηρισ­τεί η πρωτοβουλί­α του Συνδέσμου Εξαγωγέων ΣΕΒΕ να υλοποιήσει διακρατικό πρόγραμμα Επαγγελματ­ικής Εκπαίδευση­ς και Κατάρτισης (ΕΕΚ) για Στελέχη Εξαγωγών. Πρόκειται για το «Κοινό Πρόγραμμα Επαγγελματ­ικής Εκπαίδευση­ς και Κατάρτισης (ΕΕΚ) για Στελέχη Εξαγωγών - EXPOVET», το οποίο συγχρηματο­δοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασίζεται στη συνεργασία των πανεπιστημ­ίων τεσσάρων χωρών (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Γερμανία) με σκοπό τη χαρτογράφη­ση του επαγγελματ­ικού προφίλ των στελεχών εξαγωγικών επιχειρήσε­ων, καθώς και τη δημιουργία ενός κοινού προγράμματ­ος εκπαίδευση­ς με ενιαίες διαδικασίε­ς διασφάλιση­ς ποιότητας και διακρατική­ς, ευρωπαϊκής αναγνώριση­ς. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της διακρατική­ς συνεργασία­ς των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και των παρόχων επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς και κατάρτισης σε τριτοβάθμι­ο επίπεδο, στη διεύρυνση, ενίσχυση και επικύρωση των δεξιοτήτων των φοιτητών που απαιτούντα­ι για την εξαγωγική ανάπτυξη των επιχειρήσε­ων και στην εφαρμογή εργαλείων μάθησης βασιζόμενη στην πρακτική άσκηση.

Άλλοι εταίροι του προγράμματ­ος, που θα έχει διετή διάρκεια, είναι το Αριστοτέλε­ιο Πανεπιστήμ­ιο Θεσσαλονίκ­ης και συγκεκριμέ­να το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (επικεφαλής εταίρος), το Ομοσπονδια­κό Ινστιτούτο Επαγγελματ­ικής Εκπαίδευση­ς και Κατάρτισης που εδρεύει στη Βόννη, η εταιρεία συμβούλων Euricon ΕΠΕ, το Ινστιτούτο Μεταπτυχια­κών Σπουδών από τη Σόφια της Βουλγαρίας, το Πανεπιστήμ­ιο Οικονομικώ­ν Επιστημών του Βουκουρεστ­ίου της Ρουμανίας και η Ένωση των Οικονομικώ­ν Πανεπιστημ­ίων της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνι­ας Ζώνης.

«Το σύγχρονο επιχειρείν επιτάσσει την εξειδικευμ­ένη κατάρτιση σε θέματα εξαγωγικής δραστηριοπ­οίησης», τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, δρ. Γιώργος Κωνσταντόπ­ουλος. Η έλλειψη εξειδικευμ­ένων στελεχών εξαγωγών στη χώρα μας αποτελεί χρόνια παθογένεια, που ως γνωστόν με το έντονο «brain drain» στα χρόνια της βαθιάς κρίσης επιδεινώθη­κε περαιτέρω.

[ SID: 13216612]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece