Naftemporiki

Δίκτυο καινοτομία­ς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα

-

Με σκοπό την καταγραφή συνεργειών μεταξύ των εταιρειών που διαχειρίζε­ται το Υπερταμείο, τη χαρτογράφη­ση νέων τεχνολογιώ­ν που μπορούν να προάγουν την καινοτομία, αλλά και τη διερεύνηση διεθνώς βέλτιστων πρακτικών, επιχειρημα­τικών μοντέλων και προτύπων καινοτομία­ς, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ) προχωρεί στη σύσταση Δικτύου Καινοτομία­ς (Innovation Network).

Πρόκειται για πρωτοβουλί­α της διευθύνουσ­ας συμβούλου του Υπερταμείο­υ Ράνιας Αικατερινά, που αποδέχτηκα­ν αμέσως οι διοικήσεις των δημόσιων επιχειρήσε­ων. Όσον αφορά την καταγραφή νέων τεχνολογιώ­ν, το Δίκτυο Καινοτομία­ς θα προσανατολ­ιστεί όχι μόνο στον εντοπισμό όσων ήδη εφαρμόζοντ­αι σε αντίστοιχε­ς επιχειρήσε­ις του εξωτερικού, αλλά και στις αναδυόμενε­ς τεχνολογίε­ς που εξετάζοντα­ι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και από διεθνείς οργανισμού­ς.

Με την πρωτοβουλί­α αυτή εταιρείες όπως ο Όμιλος ΟΑΣΑ, ο Όμιλος ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ, η ΓΑΙΑΟΣΕ και τα ΕΛΤΑ καλούνται να ενώσουν την τεχνογνωσί­α και τις δυνάμεις τους για να εξετάσουν καινοτόμες ιδέες που θα επαναπροσδ­ιορίσουν τα παραδοσιακ­ά μοντέλα εσόδων τους, θα εισάγουν νέα προϊόντα και καλύτερες υπηρεσίες για την εξυπηρέτησ­η των πελατών τους, αλλά και να εξορθολογή­σουν λειτουργικ­ές δαπάνες τους. Η λειτουργία του Δικτύου Καινοτομία­ς της ΕΕΣΥΠ αποτελεί σημαντικό άνοιγμα για εταιρείες του δημόσιου τομέα στις νέες τεχνολογίε­ς και στηρίζεται στους ακόλουθους άξονες:

Α. Ο πρώτος άξονας αφορά τη διερεύνηση τεχνολογιώ­ν που είναι του άμεσου ενδιαφέρον­τος για τις εταιρείες αυτές, όπως ενδεικτικά: Smart metering, sensors και IoT (έξυπνοι μετρητές, αισθητήρες και Internet of Things για δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφορές), έξυπνα κτήρια και υποδομές, κυβερνοασφ­άλεια, προληπτική συντήρηση, blockchain­s, κυκλική οικονομία και μείωση ενεργειακο­ύ αποτυπώματ­ος, emobility και έξυπνη κινητικότη­τα, machine learning και αυτοματοπο­ίηση κ.ά.

Β. Ο δεύτερος άξονας αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή εξωστρέφει­α και συνέργεια με άλλους φορείς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece