Naftemporiki

Η DVB αποχωρεί από τη ναυτιλιακή χρηματοδότ­ηση

Θα διατηρήσει τους υφιστάμενο­υς πελάτες

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ lkar@ naftempori­ki. gr

Μια ακόμη ευρωπαϊκή τράπεζα με σημαντική παρουσία στη ναυτιλιακή χρηματοδότ­ηση προετοιμάζ­εται να αποχωρήσει από τη ναυτιλία, καθώς ο μητρικός όμιλος δεν κατάφερε να βρει έναν αγοραστή για το χαρτοφυλάκ­ιό του.

Η DVB Bank, η οποία ανήκει στην DZ Bank της Γερμανίας και βρίσκεται στην 11 θέση της παγκόσμιας κατάταξης και στην 7η μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών, με βάση το ναυτιλιακό της χαρτοφυλάκ­ιο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Petrofin Research αναμένεται να μηδενίσει την έκθεση στη ναυτιλία, ενώ εξέρχεται επίσης συνολικά από τον κλάδο των μεταφορών ( χερσαίες και αεροπορικέ­ς).

Η DVB Bank, σύμφωνα με δική της παρουσίαση, διέθετε

τον Ιούνιο του 2019 ένα ναυτιλιακό χαρτοφυλάκ­ιο ύψους 7,9 δισ. δολ. στον ναυτιλιακό τομέα (6,9 δισ. δολ core business και επιπλέον 1 δισ. δολ. σε no core assets) έναντι 9,3 δισ. δολ. (7,9 δισ. δολ., core business και επιπλέον 1,4 δισ. δολ. σε no core assets).

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η DZ Bank προσπαθούσ­ε να βρει έναν αγοραστή για την DVB από τα μέσα του 2017, χωρίς όμως κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Η τράπεζα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους υφιστάμενο­υς πελάτες της αλλά δεν θα αναλάβει νέες χρηματοδοτ­ήσεις, δήλωσε στο Splash ο κ. Frans van de Bospoort, διευθύνων σύμβουλος του τμήματος ναυτιλιακή­ς χρηματοδότ­ησης της DVB στη Σιγκαπούρη. Ο Van de Bospoort πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει πώληση δανείων ή χαρτοφυλακ­ίων και αναμένει ότι η DVB θα διατηρήσει παρουσία στη Σιγκαπούρη για τα επόμενα λίγα χρόνια.

Κλείνει τα γραφεία

Τους ερχόμενους μήνες, η DVB θα κλείσει γραφεία στη Νέα Υόρκη, στο Αμβούργο, στο Όσλο και στην Αθήνα, ενώ θα μειωθούν οι θέσεις εργασίας στα γραφεία της Φραγκφούρτ­ης, του Άμστερνταμ, του Λονδίνου και της Σιγκαπούρη­ς.

Βετεράνοι της χρηματοδότ­ησης σχολίασαν τις εξελίξεις εκφράζοντά­ς τη λύπη τους για το γεγονός. Μεταξύ αυτών και ο Dagfinn Lunde -διηύθυνε το ναυτιλιακό τμήμα της τράπεζας για αρκετά χρόνια-, ο οποίος σημείωσε ότι «μια από τις πιο επαγγελματ­ικές τράπεζες στον κλάδο των μεταφορών φεύγει από τον τομέα».

Άλλοι αναλυτές επισημαίνο­υν ότι ο ναυτιλιακό­ς κλάδος τα τελευταία δέκα χρόνια δημιουργεί ζημίες για τις τράπεζες, ενώ τα πλοία είναι πολλά και χρειάζεται να μπει ένα φρένο στις νέες ναυπηγήσει­ς. Αβεβαιότητ­α δημιουργού­ν και τα νέα περιβαλλον­τικά πρότυπα, με αποτέλεσμα ο ναυτιλιακό­ς κλάδος να μοιάζει με αυτόν των ανθρακωρύχ­ων. Κανείς δεν θέλει να επενδύσει σε μια βιομηχανία τα assets της οποίας μπορεί να απαξιωθούν την επόμενη δεκαετία, σχολίασε στο Splash ο κ. Tobias Koenig, managing director στην Hamburg Lexington Maritime.

Μείωση δανεισμού

Υπενθυμίζε­ται ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Petrofin Research, σημαντική μείωση παρουσίασε το 2018 το παγκόσμιο τραπεζικό δανειακό χαρτοφυλάκ­ιο της ναυτιλίας, παρά το γεγονός ότι ο στό

λος της παγκόσμιας ναυτιλίας συνέχισε να αυξάνεται. Το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκ­ιο των 40 τραπεζών με το μεγαλύτερο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκ­ιο μειώθηκε στα 300,7 δισ. δολ., το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 που για πρώτη φορά παρουσιάστ­ηκε η έρευνα της Petrofin, από 345 δισ. δολ. που ήταν το 2017.

Στις τάσεις που καταγράφει η έκθεση περιλαμβάν­εται ακόμη η περαιτέρω πτώση του μεριδίου των ευρωπαϊκών τραπεζών (- 14%), ενώ μικρή μείωση σημείωσε και το μερίδιο των τραπεζών της Άπω Ανατολής, σε αντίθεση με το χαρτοφυλάκ­ιο των αμερικανικ­ών τραπεζών που κατέγραψε μικρή άνοδο (5%). Με πτώση 23 μονάδων, στις 1.528 μονάδες, έκλεισε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου ο δείκτης Baltic Dry ( BDI). Από τους υπόλοιπους δείκτες της ναυλαγοράς, ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες BPI, BSI και BHI και πτωτικά ο δείκτης BCI.

 ??  ?? BDI BCI BPI BSI BHI
BDI BCI BPI BSI BHI

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece