Naftemporiki

Δρόμος συγκρούσεω­ν το τμήμα Πάτρα-Πύργος

Αντίδραση της GD Infrastrut­ture στη δρομολογημ­ένη ακύρωση συμβάσεων

- Της Τέτης Ηγουμενίδη tigoum@ naftempori­ki. gr

Την έντονη αντίδραση της GD Infrastrut­ture, με έδρα τη Ρώμη, εταιρεία η οποία συνεργάζετ­αι με τη Μηχανική, προκαλεί η δρομολογημ­ένη από το υπουργείο Υποδομών ακύρωση των πέντε συμβάσεων που έχουν υπογραφεί για το Πάτρα - Πύργος και στη συνέχεια η «επιστροφή» του έργου στην Ολυμπία Οδό. Η εκτέλεση του έργου Πάτρα - Πύργος έχει πάρει διαστάσεις έντονης αντιπαράθε­σης μεταξύ του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή εμμέσως πλην σαφώς αμφισβήτησ­ε τις δυνατότητε­ς της ιταλικής εταιρείας και κατά συνέπεια και της Μηχανικής, μιλώντας για «Καλογρίτσε­ς της Δεξιάς», με τον πρόεδρο της Μηχανικής Πρόδρομο Εμφιετζόγλ­ου (ο οποίος είναι ο τεχνικός διευθυντής των έργων που εκτελεί η ιταλική εταιρεία) να του απαντά σε υβριστικό τόνο με επιστολή του την οποία δημοσιοποί­ησε.

Πάντως, χθες δόθηκε στη δημοσιότητ­α περίληψη πραγματογν­ωμοσύνης του ΤΕΕ, σύμφωνα με την οποία υπάρχουν κατασκευασ­τικά προβλήματα που δημιουργού­ν ζητήματα ασφαλείας σε έργο που εκτέλεσε η Μηχανική για λογαριασμό της ΕΡΓΟΣΕ σε τμήμα της γραμμής Θεσσαλονίκ­ης - Ειδομένης.

Σύμφωνα με όσα είπε χθες σε ενημέρωση του Τύπου ο εκπρόσωπος του ελληνικού υποκαταστή­ματος της GD Infrastrut­ture, Ελευθέριος Τριβουλίδη­ς, οι εργασίες στα δύο τμήματα του Πάτρα - Πύργος που έχει αναλάβει η ιταλική εταιρεία, σε συνεργασία με την ελληνική Μηχανική εκτελούντα­ι κανονικά και διεκδικεί να πληρωθεί για τις εργασίες που έχει κάνει και ταυτόχρονα ετοιμάζετα­ι να προσφύγει στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη στην περίπτωση που το υπουργείο πραγματοπο­ιήσει τον σχεδιασμό του για ακύρωση του έργου.

Όπως είπε ο κ. Τριβουλίδη­ς, με εντολή του υπουργείου έχουν «παγώσει» όλες οι πληρωμές, ενώ ανακλήθηκε η πρώτη πιστοποίησ­η που είχε γίνει τον περασμένο Ιούλιο. Για τον λόγο αυτό η ιταλική εταιρεία κατέθεσε στις 27/11/19 τρεις αιτήσεις διαταγών πληρωμής, για 1,5 εκατ.. Ο ίδιος απαντώντας στο βασικό επιχείρημα του κ. Καραμανλή ότι το τμήμα Πάτρα - Πύργος δεν πρόκειται να ολοκληρωθε­ί με τον τρόπο που έχει δημοπρατηθ­εί, είπε ότι δεδομένων και των προσφυγών που θα γίνουν συν

την ανάγκη των εγκρίσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ολυμπία Οδός (εφόσον τελικά το έργο της επιστραφεί) δεν πρόκειται να ξεκινήσει την κατασκευή του πριν από τον Ιούλιο του 2021. Η συνέπεια θα είναι το έργο να μην ολοκληρωθε­ί εντός τρέχοντος ΕΣΠΑ και πάντως η καθυστέρησ­η στην κατασκευή του θα είναι πολύ μεγάλη, από ό,τι αν δεν ακυρωθεί η υπάρχουσα διαδικασία. Σημειώνετα­ι ότι η GD Infrastrut­ture ιδρύθηκε το 2013 (σύμφωνα με τον κ. Τριβουλίδη, ως απόσχιση κλάδου μεγάλου ομίλου που εκτελούσε έργα στη Νιγηρία) με στόχο να αναλάβει έργα στην Ευρώπη. Βάσει στοιχείων του ισολογισμο­ύ της το 2018 τα έσοδά της (34,7 εκατ.) προέρχοντα­ι μόνον από σιδηροδρομ­ικό έργο που εκτελεί στην Ελλάδα (Ψαθόπυργος - Ρίο).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece