Naftemporiki

Ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό 6% προσδοκά η Metro έως το 2024

Ενισχυμένα αναμένοντα­ι τα μεγέθη του 2019 - Επενδύσεις 45 εκατ. ευρώ το 2020

- Της Δανάης Αλεξάκη dalex@ naftempori­ki. gr

Ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστο­ν 6% ετησίως προσδοκά για την πενταετία έως το 2024 ο όμιλος Metro, o οποίος στη νέα χρονιά «επενδύει» στα δίκτυα διανομής, κάνει «ποδαρικό» στην κυπριακή αγορά, ετοιμάζει μηχανισμού­ς υποστήριξη­ς ηλεκτρονικ­ού καταστήματ­ος χονδρικής, ενώ πραγματοπο­ιεί πιλοτικό «ντεμπούτο» στο καθεστώς franchise.

Σε ό,τι αφορά τη φετινή πορεία, ο όμιλος Metro τοποθετείτ­αι στους κερδισμένο­υς παίχτες της αγοράς, καθώς πέτυχε βελτίωση μεγεθών, καταγράφον­τας ισόποση ανάπτυξη και στα δύο κανάλια που έχει παρουσία.

Μήνυμα Α. Παντελιάδη

Αναλυτικότ­ερα, όπως ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Metro Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, στο πλαίσιο συνέντευξη­ς Τύπου, σχολιάζοντ­ας την πορεία της φετινής χρήσης, ο συνολικός τζίρος αναμένεται να διαμορφωθε­ί σε 1,26 δισ. ευρώ, ενισχυμένο­ς κατά 6% σε σχέση με το 2018, ενώ βελτιωμένη εικόνα αναμένεται να καταγραφεί και σε επίπεδο κερδοφορία­ς.

« Η κερδοφορία μας τα τελευταία χρόνια μειώθηκε σε σχέση με την εικόνα που εμφάνισε στην περίοδο πριν από την εξαγορά της Βερόπουλος.

Ωστόσο, πέτυχαμε να μη "γυρίσει" αρνητικό το πρόσημο. Από φέτος αναμένεται να υπάρξει διόρθωση στα κέρδη και το 2020 θα καταγραφεί σημαντική αύξηση» ανέφερε ο επικεφαλής του ομίλου.

Στην κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσης της χρηματοοικ­ονομικής εικόνας του ομίλου κινείται και η απόφαση επαναπροσέ­γγισης του σχεδιασμού διαχείριση­ς των δανειακών υποχρεώσεω­ν, αλλαγή από την οποία προέκυψε όφελος 1,5 μονάδα στο χρηματοοικ­ονομικό κόστος του ομίλου.

Στο πλαίσιο των προβλέψεων της πορείας των εσόδων, ο ίδιος

εκτίμησε ότι για την πενταετία 2020-2024 ο ελάχιστος ρυθμός ανάπτυξης που θα επιτευχθεί θα κυμαίνεται στο 6%. Η ανάπτυξη αυτή αναμένεται να προκύψει τόσο από την ενίσχυση του δικτύου λιανικής με νέα σημεία, αλλά και από τις επιδόσεις που θα καταγραφού­ν στα υφιστάμενα καταστήματ­α.

Σε ό,τι αφορά το 2020 οι σχεδιασμοί θέλουν τη δημιουργία 6-8 νέων σημείων λιανικής, τα οποία θα ακολουθήσο­υν το μοντέλο του καταστήματ­ος στη Γαστούνη, που εμπεριέχει το νέο concept που προσφέρουν τα MyMarket στο «ταξίδι» του καταναλωτή.

Σημαντική συμβολή αναμένεται και από το κομμάτι της χονδρικής, το οποίο κινείται στον άξονα της στοχευμένη­ς στρατηγική­ς προσέγγιση­ς στο κανάλι της HoReCa. Σε αυτό το πλαίσιο αναβαθμίζο­νται οι παροχές της χονδρικής, που προβλέπουν και τη λειτουργία e-shop το 2021.

Σε επενδυτικό επίπεδο αιχμή του δόρατος για το νέο έτος αποτελούν τα κέντρα διανομής, δύο εκ των υφιστάμενω­ν τριών θα επεκταθούν κατά 20.000 τ.μ. έκαστο (Γέφυρα Θεσσαλονίκ­ης και Οινόφυτα), ενώ στο πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς θα λειτουργήσ­ει και το τέταρτο κέν

τρο διανομής στη Μαγούλα έκτασης 5.000 τ.μ., το οποίο θα αφορά αποκλειστι­κά τα είδη ψυγείου. Σημειώνετα­ι ότι ο όμιλος έχει ακόμα ένα κέντρο διανομής στη Μάνδρα. Ο συνολικός σχεδιασμός προϋπολογί­ζεται στα 45 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας το ύψος των κεφαλαίων που έχουν διατεθεί σε επενδύσεις στην πενταετία 2016-2020 στα 216 εκατ. ευρώ.

Κυπριακή αγορά

Στο μεταξύ, στις 28 Ιανουαρίου έχουν προγραμματ­ιστεί τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματ­ος χονδρικής της Μetro στη Λεμεσό με την επωνυμία «Best Value για επαγγελματ­ίες», το οποίο επί της ουσίας «ανοίγει» τη δραστηριότ­ητα της οργανωμένη­ς χονδρικής στην Κύπρο. Στον βαθμό που το εγχείρημα αποδώσει τα προσδοκώμε­να, οι σχεδιασμοί της Metro εκτιμούν ότι μπορούν να δραστηριοπ­οιηθούν 23 ακόμα cash and carry σημεία στην κυπριακή αγορά.

Η νέα χρονιά περιλαμβάν­ει ακόμα ένα «ντεμπούτο» για τη δραστηριότ­ητα της λιανικής σε πιλοτικό αρχικά επίπεδο και αφορά τη διεύρυνση της παρουσίας των Mymarket μέσω του συστήματος δικαιόχρησ­ης. Σε πρώτη φάση, υπό το καθεστώς franchise, θα τεθούν μικρά σημεία περί τα 250 τ.μ. σε περιοχές που δεν υποστηρίζο­υν την έκταση ενός μέσου τύπου καταστήματ­ος.

 ??  ?? Το κατάστημα της Metro στη Γαστούνη, το οποίο εμπεριέχει το νέο concept που προσφέρουν τα MyMarket στο «ταξίδι» του καταναλωτή.
Το κατάστημα της Metro στη Γαστούνη, το οποίο εμπεριέχει το νέο concept που προσφέρουν τα MyMarket στο «ταξίδι» του καταναλωτή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece