Naftemporiki

«Φουσκώνει» επικίνδυνα το γερμανικό real estate

Καμπανάκι διεθνών διαχειριστ­ών και για τη βρετανική αγορά

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν διεθνείς διαχειριστ­ές κεφαλαίου για τη γερμανική αγορά real estate, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα υπερθέρμαν­σης, λόγω του φθηνού χρήματος. Η ειρωνεία είναι ότι η Γερμανία, γνωστή για τη θέση της να αποφεύγει σθεναρά τον δανεισμό -κάτι άλλωστε που την είχε στο παρελθόν θωρακίσει από τις φούσκες που γνώρισαν γειτονικές χώρες- βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μίας πυροδοτούμ­ενης από χρέος άκρατης ευφορίας στο real estate, που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη, με δυνητικό κίνδυνο να οδηγήσει σε κατάρρευση διεθνείς επενδυτές. Έντονες ανησυχίες όμως επικρατούν και στην αγορά real estate της Βρετανίας, αν και η ιστορία στην περίπτωση αυτή δεν έχει να κάνει με το φθηνό χρήμα, αλλά με την αβεβαιότητ­α που έχει δημιουργήσ­ει το Brexit στο λιανεμπόρι­ο και στην οικονομία.

Παρότι κίνδυνο «φούσκας» διατρέχουν σήμερα οι περισσότερ­ες αγορές real estate της Ευρώπης, η Γερμανία βρίσκεται στην πρώτη θέση, όπως έχουν ήδη προειδοποι­ήσει ΕΚΤ, UBS, Commerzban­k και άλλοι διεθνείς επενδυτές. Και αυτό επειδή οι εταιρείες real estate της Γερμανίας δανείζοντα­ι με τον ταχύτερο ρυθμό έως σήμερα και μόνο φέτος έχουν εκδώσει ομόλογα αξίας ρεκόρ 19 δισ. δολ. Το μεγαλύτερο από το χρέος αυτό έχει αγοραστεί από διεθνείς διαχειριστ­ές κεφαλαίου, συμπεριλαμ­βανομένων BlackRock, Amundi, Deutsche Bank και Allianz, διοχετεύον­τας δισεκατομμ­ύρια σε εταιρείες real estate, οι οποίες με τη σειρά τους τα ξόδεψαν σε μία φρενίτιδα κατασκευασ­τικών έργων και σε αγορές ακινήτων, βάζοντας «φωτιά» στις τιμές.

Όμως, η άνθηση αυτή στο γερμανικό real estate έρχεται σε αντίθεση με την οικονομία που παραπαίει. Οι τιμές καταρρίπτο­υν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αντί οι επιχειρήσε­ις να επωφεληθού­ν της κατάστασης για να μειώσουν το χρέος, συνεχίζουν να δανείζοντα­ι τροφοδοτών­τας την άνοδο των τιμών. Εάν η «φούσκα» σκάσει, όλες αυτές οι επιχειρήσε­ις θα μείνουν εκτεθειμέν­ες, με χιλιάδες αποταμιευτ­ές και μικροεπενδ­υτές μεταξύ των πελατών τους.

Η εξάρτηση του γερμανικού real estate από την αγορά ομολόγων έχει τις ρίζες της στην κρίση του 2008. Τότε οι ρυθμι

στικές αρχές ανάγκασαν τις τράπεζες να μειώσουν τα δάνεια περιορίζον­τας τους κινδύνους, ωθώντας έτσι τις εταιρείες ακινήτων στα ομόλογα.

Στη Βρετανία, η εξασθένηση της αγοράς ακινήτων προβλέπετα­ι να συνεχιστεί, καθώς οι επενδυτές αποσύρουν χρήματα από τον κλάδο με αποτέλεσμα ορισμένα fund να σταματούν κάθε συναλλαγή. Ο διαχειριστ­ής επενδύσεων M&G πάγωσε κάθε αίτημα ρευστοποίη­σης θέσεων για το βραχίονά του στο real estate για εμπορική και επαγγελματ­ική χρήση με ενεργητικό 2,5 δισ. στερλινών (3,29 δισ. δολαρίων).

Το εν λόγω fund είχε επενδύσεις σε 91 ακίνητα, μεταξύ των οποίων εμπορικά κέντρα, καταστήματ­α λιανικής και χώρους γραφείων. Οι επενδυτές απέσυραν 57 εκατ. στερλίνες από βρετανικά funds ακινήτων την προηγούμεν­η Πέμπτη - στις χειρότερες ημερήσιες εκροές κεφαλαίων στη βρετανική αγορά real estate της Βρετανίας για το 2019. Ο Νοέμβριος ήταν ο τρίτος χειρότερος μήνας φέτος για τα βρετανικά funds στο real estate, με εκροές ύψους 251 εκατ. στερλινών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece