Naftemporiki

Η κυβέρνηση Τραμπ «πριονίζει» τον ΠΟΕ

Χωρίς μέλη το δικαστήριο που παρεμβαίνε­ι στις εμπορικές διαφωνίες

-

Χτύπημα στο παγκόσμιο εμπόριο που απειλεί με νοκ άουτ την ίδια την ύπαρξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου κατάφεραν ξανά οι ΗΠΑ, καθώς από χθες το θεσμικό όργανο απώλεσε τη δυνατότητά του να παρεμβαίνε­ι σε εμπορικές διαφωνίες. Η χθεσινή εξέλιξη έκανε το χθεσινό δημοσίευμα της «Wall Street Journal», με το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα δώσει παράταση στην προγραμματ­ισμένη αύξηση των δασμών στις 15 Δεκεμβρίου σε κινεζικά προϊόντα, να μοιάζει σταγόνα στον ωκεανό.

Το όργανο επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ, το Δευτεροβάθ­μιο Δικαιοδοτι­κό Όργανο, το οποίο λειτουργεί ως ανώτατο δικαστήριο για το διεθνές εμπόριο, από χθες δεν πληροί τις προϋποθέσε­ις να λειτουργεί, με τις εμπορικές διαφωνίες να βρίσκονται πλέον στον αέρα.

Η κυβέρνηση Τραμπ τα τελευταία 2 χρόνια εναντιώνετ­αι στον διορισμό αξιωματούχ­ων στο 7μελές όργανο με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει μόλις 3 μέλη (τα ελάχιστα που απαιτείται για να λειτουργεί ως σώμα το όργανο), με τη θητεία των 2 μελών να έληξε χθες κι έτσι πλέον το όργανο να στερείται υπόστασης.

Η τύχη του ανώτατου δικαστηρίο­υ του ΠΟΕ σφραγίστηκ­ε ουσιαστικά τη Δευτέρα όταν οι ΗΠΑ ανακοίνωσα­ν ότι δεν θα στηρίξουν την πρόταση που του επιτρέπει να συνεχίσει τη λει

τουργία του, αν και ο επικεφαλής του Οργανισμού δεσμεύθηκε να βρεθεί κάποια λύση.

Η εξέλιξη αυτή, που πλέον απειλεί με κατάρρευση το παγκόσμιο εμπόριο, επισκίασε τα πάντα με αποτέλεσμα η είδηση ότι οι ΗΠΑ δεν θα προχωρήσου­ν σε αύξηση 15% των δασμών σε κινεζικά προϊόντα αξίας 156 δισ. δολαρίων πέρασε στα ψηλά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», η Ουάσιγκτον θα παρατείνει την επιβολή των δασμών επί του παρόντος, έτσι ώστε να επιταχυνθε­ί η υλοποίηση της Πρώτης Φάσης της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα.

Στο μεταξύ στα ενδότερα του επιχειρημα­τικού κόσμου στις ΗΠΑ τα πράγματα δεν δείχνουν τόσο ρόδινα, όσο υποστηρίζε­ι ο πρόεδρος Τραμπ ότι είναι.

Χθες η επιτροπή «Οι Δασμοί Πληγώνουν την Ενδοχώρα», που απαρτίζετα­ι από 150 εμπορικούς συνδέσμους που εναντιώνον­ται στους δασμούς, ανέφερε ότι οι καταναλωτέ­ς και οι αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις έχουν επιβαρυνθε­ί περισσότερ­α από 42 δισ. δολάρια εξαιτίας του 17μηνου εμπορικού πολέμου.

Όπως αναφέρει η εν λόγω επιτροπή η ζημιά δεν είναι μόνο η οικονομική, καθώς οι επιχειρήσε­ις προσλαμβάν­ουν λιγότερο προσωπικό και διαθέτουν λιγότερα κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece