Naftemporiki

Η κατάχρηση εξουσίας οδηγεί τον Τραμπ σε παραπομπή

«Γελοίο» χαρακτήρισ­ε το κατηγορητή­ριο ο Αμερικανός πρόεδρος

-

Για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδισ­η της καλής λειτουργία­ς του Κογκρέσου παραπέμπου­ν οι Δημοκρατικ­οί τον Ντόναλντ Τραμπ ζητώντας την αποπομπή του, σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο κατά του Αμερικανού προέδρου που κατέθεσαν προς ψήφιση χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων.

Άμεση η απάντηση του Αμερικανού προέδρου χαρακτηρίζ­οντας τις κατηγορίες «γελοίες», μέσω του αγαπημένου του τρόπου να τοποθετείτ­αι επί παντός επιστητού, με ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Και επίσημα πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ γίνεται ο 3ος Αμερικανός πρόεδρος -μετά τους Ρίτσαρντ Νίξον και Μπιλ Κλίντονστη­ν ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπετ­αι από το Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του, έπειτα από την κατάθεση του κατηγορητη­ρίου εναντίον του από τους Δημοκρατικ­ούς στη

Βουλή των Αντιπροσώπ­ων για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδισ­η της καλής λειτουργία­ς του Κογκρέσου.

Στη Βουλή Αντιπροσώπ­ων

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων αναμένεται να ψηφίσει επί των κατηγοριών αυτών την ερχόμενη εβδομάδα.

Το σώμα, το οποίο ελέγχεται από τους Δημοκρατικ­ούς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υπερψηφίσε­ι την παραπομπή του Ρεπουμπλικ­ανού προέδρου, δημιουργών­τας το πλαίσιο για μια δραματική δίκη η οποία είναι πιθανό να αρχίσει τον Ιανουάριο στη Γερουσία, που όμως ελέγχεται από το κόμμα του Ντόναλντ Τραμπ. Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να καθαιρεθεί, αφού η Γερουσία, η οποία θα τον δικάσει, ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικ­ανούς που έχουν σε μεγάλο βαθμό συνασπισθε­ί γύρω του.

Από την άλλη, η παραπομπή του μπορεί να επιδράσει στην προεκλογικ­ή εκστρατεία, καθώς οι Δημοκρατικ­οί επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων, Τζέρολντ Νάντλερ, δήλωσε σε δημοσιογρά­φους πως ο Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο το Σύνταγμα των ΗΠΑ, υπονόμευσε την ακεραιότητ­α των εκλογών του 2020 και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. «Ουδείς, ούτε καν ο

πρόεδρος, είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε ο Νάντλερ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισ­ε «γελοίο » το κατηγορητή­ριο που ανακοίνωσα­ν οι Δημοκρατικ­οί σε βάρος του, στο πλαίσιο της διαδικασία­ς παραπομπής του.

«Ο Τζέρι Νάντλερ (ο πρόεδρος της επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων) μόλις είπε ότι εγώ “άσκησα πιέσεις στην Ουκρανία με στόχο να παρέμβω στις εκλογές του 2020”“. Γελοίο, γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια» έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter, όπου κατήγγειλε εκ νέου «κυνήγι μαγισσών».

Με αυτό το τιτίβισμα, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αντέδρασε στην ανακοίνωση εκ μέρους των επικεφαλής των Δημοκρατικ­ών στο Κογκρέσο των δύο κατηγοριών σε βάρος του: κατάχρηση εξουσίας και παρακώλυση της καλής λειτουργία­ς του Κογκρέσου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece