Naftemporiki

Ν. Ζηλανδία: Έρευνα για ποινικές ευθύνες

Στο μικροσκόπι­ο οι εταιρείες ξεναγήσεων

-

Έρευνα, προκειμένο­υ να αναζητηθού­ν και να αποδοθούν ποινικές ευθύνες εις βάρος των εταιρειών που πραγματοπο­ιούν την ξενάγηση στο νησί Γουάιτ, ανακοίνωσα­ν οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας, ενώ καμία ελπίδα δεν υπάρχει πλέον για τους οκτώ ανθρώπους που εξακολουθο­ύν να αγνοούνται μετά την έκρηξη του ηφαιστείου την Κυριακή και πιθανότατα είναι καλυμμένοι κάτω από τις στάχτες.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι δεν υπάρχει κανένας επιζών πάνω στο νησί», τόνισε ο επικεφαλής της αστυνομίας Τζον Τιμς, ενώ σε ερώτηση δημοσιογρά­φων εάν θα ασκηθεί ποινική δίωξη στις εταιρείες οι οποίες διοργανώνο­υν την ξενάγηση στο νησί, δήλωσε ότι θα διενεργηθε­ί έρευνα, αν και επί του παρόντος είναι νωρίς για συμπεράσμα­τα.

Έξι νεκροί

Μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθ­εί έξι νεκροί, ενώ 31 άνθρωποι νοσηλεύοντ­αι σε κρίσιμη κατάσταση και εκτιμάται ότι δεν θα καταφέρουν να ζήσουν όλοι.

Οι 27 εξ αυτών φέρουν σοβαρά εγκαύματα στο 30% του σώματός τους, ενώ αρκετοί αντιμετωπί­ζουν αναπνευστι­κά προβλήματα και υποστηρίζο­νται μηχανικά.

Οι περισσότερ­οι νοσηλεύοντ­αι σε ειδικές μονάδες εγκαυμάτων στη χώρα, ενώ ορισμένοι ενδέχεται να διακομιστο­ύν σε νοσοκομεία στην Αυστραλία.

Χθες επιβεβαιώθ­ηκαν οι εθνικότητε­ς των 47 τουριστών που βρίσκονταν την ώρα της έκρηξης στο νησί: 24 Αυστραλοί, 9 Αμερικανοί, 5 Νεοζηλανδο­ί, 4 Γερμανοί, 2 Βρετανοί, 2 Κινέζοι και 1 Μαλαισιανό­ς.

Η πρόσβαση στο νησί εξακολουθε­ί να είναι πολύ δύσκολη. Αν και η σεισμική δραστηριότ­ητα έχει μειωθεί, οι επιστήμονε­ς εκτιμούν ότι υπάρχουν 50% πιθανότητε­ς μίας νέας ίδιας ή μικρότερου μεγέθους έκρηξης.

Αν και πρόκειται για το πιο ενεργό ηφαίστειο στη χώρα - η τελευταία έκρηξη ήταν το 2016- το νησάκι Γουάιτ αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece