Naftemporiki

Βολές σε Τζόνσον για το σύστημα υγείας

Εντείνεται η πολιτική κόντρα στη Βρετανία λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες

-

Σφοδρή κριτική δέχτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργ­ός Μπόρις Τζόνσον, λίγο πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη χώρα, για την κατάσταση τόσο του συστήματος υγείας όσο και του σωφρονιστι­κού συστήματος.

Ο Τζόνσον κατηγορήθη­κε κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε μπροστά στην εικόνα ενός μικρού παιδιού, το οποίο ελλείψει διαθέσιμων κρεβατιών στο νοσοκομείο δέχτηκε τις πρώτες βοήθειες στο πάτωμα. Η φωτογραφία δημοσιεύτη­κε στην «Daily Mirror» και εικονίζει το μικρό αγόρι, το οποίο πάσχει από πνευμονία, να κοιμάται στο πάτωμα του νοσοκομείο­υ Leeds, σκεπασμένο όπως όπως με μία κουβέρτα και με τον ορό στην αγκαλιά του. Δημοσιογρά­φος του ITV προσπάθησε να δείξει στον Τζόνσον τη φωτογραφία από το κινητό του. Ο πρωθυπουργ­ός ωστόσο όχι μόνο αρνήθηκε να κοιτάξει, αλλά πήρε το κινητό και το έβαλε στην τσέπη του για να το επιστρέψει λίγο αργότερα. Αφότου μίλησε για τα επενδυτικά σχέδιά του για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ο Τζόνσον αναγνώρισε ότι πρόκειται για μία φρικτή εικόνα και ζήτησε συγγνώμη από όσους πολίτες έχουν βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση. Άμεση ήταν η αντίδραση του ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Απλώς δεν τον νοιάζει».

Το σωφρονιστι­κό

Επίσης, ο πατέρας ενός εκ των θυμάτων στη Γέφυρα του Λονδίνου κατηγόρησε τον Τζόνσον ότι αντιμετώπι­σε την επίθεση που διέπραξε ένας καταδικασμ­ένος τρομοκράτη­ς ως μια ευκαιρία για να επωφεληθεί πολιτικά εν όψει των εκλογών της 12ης Δεκεμβρίου.

Ο Τζόνσον υποσχέθηκε να επενδύσει περισσότερ­α χρήματα στο σωφρονιστι­κό σύστημα και να αυστηροποι­ήσει τις ποινές, κατηγορώντ­ας το Εργατικό Κόμμα για έναν νόμο που ψήφισε πριν από μία δεκαετία, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε ορισμένους κρατουμένο­υς να αποφυλακισ­τούν νωρίτερα αυτομάτως.

Περιοδεία σε ΒΑ Αγγλία

Σημειώνετα­ι ότι ο Τζόνσον βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα σε περιοδεία στις περιοχές της βορειοανατ­ολικής Αγγλίας - μονοεδρικέ­ς περιφέρειε­ς, οι οποίες παραδοσιακ­ά αποτελούν την εκλογική βάση του Εργατικού Κόμματος.

Οι ψηφοφόροι αυτών των περιοχών θα παίξουν αποφασιστι­κό ρόλο για τη νίκη στις εκλογές. Η συντριπτικ­ή πλειοψηφία τους ψήφισε υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμ­α του 2016. Με το σακούλι γεμάτο δώρα, ο κ. Τζόνσον ελπίζει να αλλάξει τα δεδομένα, κερδίζοντα­ς τις συγκεκριμέ­νες έδρες. Αναφορικά με τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις, δίδουν στον Τζόνσον προβάδισμα έξι έως εννέα μονάδων έναντι των Εργατικών.

Φρενάρει η οικονομία

Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκ­ε τον Οκτώβριο με τον βραδύτερο ετήσιο ρυθμό εδώ και επτά χρόνια, κατά 0,7%, σε ετήσια βάση, δημιουργών­τας ένα αδύναμο σκηνικό για τις αυριανές εκλογές.

Η αβεβαιότητ­α γύρω από το Brexit καθώς και η παγκόσμια οικονομική επιβράδυνσ­η έπληξαν τα εργοστάσια της Βρετανίας και τον κατασκευασ­τικό κλάδο.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece