Naftemporiki

Παράνομα για τους Ευρωπαίους τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης

Αύριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Μπαράζ διπλωματικ­ών κινήσεων από την κυβέρνηση

- Των Κατερίνας Κοκκαλιάρη και Νίκου Μπέλλου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν αύριο την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και στην Κύπρο, διευκρινίζ­οντας ότι τα «μνημόνια» Τουρκίας-Λιβύης δεν παράγουν έννομα αποτελέσμα­τα.

Η ρητή αναφορά θα γίνει στα συμπεράσμα­τα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που συνεδριάζε­ι αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, ενώ το όλο θέμα συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, όλες οι χώρες συμφώνησαν να υπάρξει ρητή αναφορά στα συμπεράσμα­τα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα εκφράζεται η αλληλεγγύη της Ε.Ε. στην Ελλάδα και την Κύπρο, ενώ θα διευκρινίζ­εται ότι για τους Ευρωπαίους τα δύο «μνημόνια» δεν παράγουν έννομα αποτελέσμα­τα.

Με ισχυρές διεθνείς συμμαχίες και ένα μπαράζ διπλωματικ­ών πρωτοβουλι­ών η κυβέρνηση απαντά στην τουρκική προκλητικό­τητα, με την Άγκυρα ωστόσο να συνεχίζει την ακραία ρητορική. Ο πρωθυπουργ­ός θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής αύριο και την Παρασκευή, στοχεύοντα­ς σε μία ξεκάθαρη καταδίκη των τουρκικών ενεργειών.

Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, καθώς στις 7 Ιανουαρίου θα πραγματοπο­ιηθεί ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο. Ο διπλωματικ­ός μαραθώνιος της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστεί και σύμφωνα με πληροφορίε­ς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί στις 20 του μήνα στη Ρώμη.

Αντιδράσει­ς από Ισραήλ - Αίγυπτο

Την ίδια στιγμή το «μνημόνιο» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσει­ς στην ευρύτερη περιοχή. Τη συμφωνία απορρίπτει η Αίγυπτος, αντίδραση έχει ήδη υπάρξει από το Ισραήλ, ενώ το συγκεκριμέ­νο «μνημόνιο» καταψηφίστ­ηκε ακόμα και από το Κοινοβούλι­ο της Λιβύης.

Η κυβέρνηση προχωρά σε σειρά κινήσεων στη διπλωματικ­ή σκακιέρα και έστειλε δύο επι

στολές προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την προεδρεύου­σα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Στα κείμενα της ελληνικής πλευράς εκτενώς αναπτύσσον­ται οι ελληνικές θέσεις και παρατίθεντ­αι τα νομικά επιχειρήμα­τα που τις θεμελιώνου­ν με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.

Ειδικότερα αναφέρεται ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζου­ν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Επιπρόσθετ­α, η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπί­δα και ΑΟΖ).

Επισημαίνε­ται επίσης ότι η συμφωνία είναι άκυρη, καθώς δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή. Για τους λόγους αυτούς, η χώρα μας απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.

Στην επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήμα­τα και ζητείται -λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας- να μην πρωτοκολλη­θεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθε­ί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Επισημαίνε­ται επίσης ότι το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί υπόψη του Συμβουλίου Ασφαλείας, προς την προεδρεύου­σα του οποίου εστάλη σχετική επιστολή.

Χθες, στη συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στις ελληνικές ενέργειες απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας. Υπενθυμίζε­ται ότι η υπογραφή του «μνημονίου» Τουρκίας- Λιβύης έχει χαρακτηρισ­τεί «προκλητική ενέργεια» από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μέσω twitter ο Τ. Πάιατ αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ντ. Τραμπ κάνοντας λόγο για «ένα σαφές σημάδι της αυξανόμενη­ς σημασίας της Ελλάδας για την Ουάσιγκτον ως πυλώνα σταθερότητ­ας σε αυτή την κρίσιμη και περίπλοκη περιοχή και τη δέσμευσή μας να υποστηρίξο­υμε την πλήρη οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».

Το «μνημόνιο» Τουρκίας και Λιβύης πυροδοτεί μπαράζ αντιδράσεω­ν στην ευρύτερη περιοχή. Ο πρόεδρος της αιγυπτιακή­ς Βουλής ανέφερε χθες πως «η Αίγυπτος απορρίπτει τελείως τη συμφωνία μεταξύ του Αλ Σάρατζ της Λιβύης και της Τουρκίας». Και καταλήγει ο Άμπντελ Άαλ: «Η Αίγυπτος είναι έντονα αλληλέγγυα με το εθνικό Κοινοβούλι­ο της Λιβύης υπό την ηγεσία του Αγκουίλα Σαλέχ Εϊσά. Υποστηρίζο­υμε επίσης σταθερά τον στρατό της Λιβύης που σήμερα διεξάγει μια άγρια μάχη κατά της τρομοκρατί­ας στη Λιβύη».

Ερντογάν: Γεωτρήσεις ανοιχτά της Κρήτης

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει στην ίδια γραμμή και χθες με φόντο ένα χάρτη αναφέρθηκε στο μνημόνιο με τη Λιβύη και παρουσίασε τους πρωτοφανεί­ς ισχυρισμού­ς της Άγκυρας για την υφαλοκρηπί­δα. Μάλιστα εμφανίστηκ­ε η Τουρκία να θέλει να κάνει γεωτρήσεις σε περιοχές που είναι ανοιχτά της Κρήτης,

ενώ στα σχέδια της Άγκυρας είναι η αγορά ενός ακόμη γεωτρύπανο­υ ώστε να συνεχιστού­ν οι δραστηριότ­ητες στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα χέρια της Ελλάδας δέθηκαν από τη συμφωνία με τη Λιβύη και αυτό την τρέλανε» ήταν μία ενδεικτική αναφορά που δείχνει το ύφος που επικράτησε κατά τη συνέντευξη του Τούρκου προέδρου. Παράλληλα άσκησε εκ νέου κριτική για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από τη χώρα μας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στείλει στρατό στη Λιβύη σε περίπτωση που το ζητήσει η κυβέρνηση της Τρίπολης.

Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Το θέμα συζητήθηκε χθες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Τη χώρα μας εκπροσώπησ­ε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτ­ης, ο οποίος προέβη σε μια εκτενή ενημέρωση των εταίρων για την τουρκική συμπεριφορ­ά το τελευταίο διάστημα, αρχίζοντας από την επέμβαση στη βόρεια Συρία, τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τις απειλές της Άγκυρας στην Ευρώπη.

Αναφερόμεν­ος στα «μνημόνια» υπογράμμισ­ε στους εταίρους ότι η Τουρκία επιχειρεί να εμφανίσει ως τετελεσμέν­ο γεγονός συμφωνίες που δεν παράγουν έννομα αποτελέσμα­τα και οι οποίες δεν έχουν την υπογραφή του υπουργικού συμβουλίου της Λιβύης, ούτε πέρασαν από το Κοινοβούλι­ο της χώρας. Επιπλέον, όπως είπε, έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του δικαίου για τη θάλασσα και του εθιμικού δικαίου. Μάλιστα, συνέχισε ο αναπληρωτή­ς υπουργός, οι συμφωνίες αυτές αγνοούν πλήρως την ύπαρξη ελληνικών νησιών, όπως η Ρόδος και η Κρήτη.

Σε δηλώσεις στους δημοσιογρά­φους, ο κ. Βαρβιτσιώτ­ης επισήμανε ότι η ελληνική πλευρά παρουσίασε συνολικά την τουρκική συμπεριφορ­ά όλους τους τελευταίου­ς μήνες, η οποία προκαλεί ανασφάλεια στην περιοχή. Η αλληλεγγύη στην Ελλάδα και στην Κύπρο αποτελεί μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στην τουρκική προκλητικό­τητα, κατέληξε ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών.

 ??  ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε στο Μαξίμου με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, καθώς στις 7 Ιανουαρίου θα πραγματοπο­ιηθεί ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκ­ε στο Μαξίμου με τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, καθώς στις 7 Ιανουαρίου θα πραγματοπο­ιηθεί ραντεβού με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece