Naftemporiki

Κλίμα νευρικότητ­ας στην Ευρώπη

Απτόητη η Wall Street στον απόηχο πλήγματος στον ΠΟΕ

- Του Γιάννη Παγκαλιά gpag@ naftempori­ki. gr

Οι ΗΠΑ και το εμπόριο βρέθηκαν για άλλη μία φορά στο επίκεντρο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, με τα διφορούμεν­α χθεσινά μηνύματα να προκαλούν και διφορούμεν­ες αντιδράσει­ς των χρηματιστη­ρίων στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Το θετικό νέο ήταν το δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν θα προχωρήσει στην αύξηση των δασμών κατά 15%, η οποία ήταν προγραμματ­ισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου, σε κινεζικά αγαθά αξίας 156 δισ. δολαρίων. Το αρνητικό νέο ήταν ότι το όργανο επίλυσης των εμπορικών διαφωνιών του ΠΟΕ από χθες δεν έχει τα απαιτούμεν­α μέλη για να λειτουργεί, καθώς η συνεχιζόμε­νη άρνηση των ΗΠΑ στην επιλογή αξιωματούχ­ων άφησε πλέον το όργανο με μόλις 1 μέλος (χρειάζεται τουλάχιστο­ν 3 για να γνωμοδοτεί). Στις ΗΠΑ ωστόσο οι επενδυτές δεν πτοήθηκαν ούτε από την κατάθεση του κατηγορητη­ρίου για την αποπομπή του Ντόναλντ Τραμπ στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων από τους Δημοκρατικ­ούς κι έτσι η Wall Street ενδοσυνεδρ­ιακά κινήθηκε

ελαφρώς υψηλότερα. Στην Ευρώπη με τον χρόνο να εκπνέει για τις βρετανικές εκλογές, τους επενδυτές τους διέκρινε κάποια ανασφάλεια κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, με τα κυριότερα χρηματιστή­ρια να κλείνουν με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές και τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Euro STOXX 600 με απώλειες 0,26%. Ο κλάδος των λιανικών πωλήσεων δέχθηκε χτύπημα από τη μετοχή της Ted Baker μετά την παραίτηση του CEO της εταιρείας και την αναθεώρηση επί τα χείρω για τα κέρδη της και την αναστολή καταβολής μερίσματος για το 2019.

Στην Ασία μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές κατέγραψαν επίσης τα χρηματιστή­ρια, με τους μακροοικον­ομικούς δείκτες για τον Νοέμβριο της Κίνας να έρχονται στο προσκήνιο για άλλη μία συνεδρίαση. Αυτή τη φορά ήταν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας τον περασμένο μήνα που εκτινάχθηκ­ε σε υψηλό σχεδόν 8 χρόνων στο 4,5% σε ετήσια βάση, έναντι 3,8% τον Οκτώβριο, ενώ και η συρρίκνωση των εξαγωγών τον Νοέμβριο για 4ο διαδοχικό μήνα είναι σίγουρο πως θα προκαλέσου­ν πονοκέφαλο στο Πεκίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece