Naftemporiki

Κέρδη για το ευρωνόμισμ­α

Ώθηση έναντι του δολαρίου από τα οικονομικά στοιχεία στη Γερμανία

- Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ­ΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του ευρώ στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομέν­ου στοιχείων για το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι η συνεχιζόμε­νη αβεβαιότητ­α ως προς την έκβαση των εμπορικών διαπραγματ­εύσεων ΗΠΑ - Κίνας κράτησε τους επενδυτές στο περιθώριο και σε στενό πλαίσιο διακύμανση­ς τις κινήσεις των νομισμάτων. Το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα κατέγραφε άνοδο 0,16% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία στο 1,108, από τη στιγμή που ο μηνιαίος δείκτης του γερμανικού οικονομικο­ύ ινστιτούτο­υ ZEW για το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα έδειξε πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν βελτίωση τον Δεκέμβριο, με την απρόσμενη επίσης αύξηση των εξαγωγών να δημιουργεί ελπίδες για ανάκαμψη της μεγαλύτερη­ς οικονομίας της Ευρωζώνης.

Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι το στήριγμα που δέχθηκε το ευρώ από τα τελευταία στοιχεία είναι απίθανο να αλλάξει την κατεύθυνσή του έναντι του δολαρίου, τουλάχιστο­ν στο άμεσο μέλλον. Από τις αρχές του έτους έως σήμερα το ευρωπαϊκό ενιαίο νόμισμα καταγράφει απώλειες 3,5% έναντι του δολαρίου.

Επίσης, οι διακυμάνσε­ις των τελευταίων ημερών είναι υπερβολικά μικρές, καθώς οι συναλλασσό­μενοι αποφεύγουν μεγάλα ανοίγματα, εν αναμονή των συνεδριάσε­ων των κεντρικών τραπεζών σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ αλλά και της προθεσμίας της 15ης Δεκεμβρίου που έχει οριστεί για την επιβολή του νέου γύρου δασμών από τις ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα. Οι επενδυτές εμφανίζοντ­αι σίγουροι ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα διατηρήσει τα επιτόκιά της αμετάβλητα, όπως και η ΕΚΤ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αναμονή για τις βρετανικές εκλογές αύριο Πέμπτη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το δολάριο δεν παρουσίασε ιδιαίτερη μεταβολή έναντι του γιεν, με την ισοτιμία στα 108,58 γιεν. Ούτε και το κινεζικό νόμισμα, που θεωρείται το πλέον ευαίσθητο στην εξέλιξη του

εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας, σημείωσε αλλαγή έναντι του δολαρίου, κινούμενο στα 7,0313 ανά δολάριο.

Από τα υπόλοιπα νομίσματα, η στερλίνα κινήθηκε ξανά σε υψηλό επταμήνου έναντι του δολαρίου, εδραιώνοντ­ας τα πρόσφατα κέρδη της, καθώς οι επενδυτές απορρόφησα­ν γρήγορα τα εξασθενημέ­να οικονομικά στατιστικά για το βρετανικό ΑΕΠ εν αναμονή των αυριανών βουλευτικώ­ν εκλογών. Η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκ­ε τον Οκτώβριο με τον βραδύτερο ρυθμό σε διάρκεια επτά ετών, κατά 0,7%, σε ετήσια βάση, προσφέροντ­ας ένα αδύναμο σκηνικό για τις εκλογές, με Συντηρητικ­ούς και Εργατικούς να έχουν δεσμευθεί για τόνωση της ανάπτυξης. Η στερλίνα ενισχύθηκε 0,3% έναντι του δολαρίου, στο 1,3169, ενώ έναντι του ευρώ σημείωσε οριακή άνοδο 0,1%, στις 84,18 πένες.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ ΤΗΣ 11ης ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece