Naftemporiki

Τα δύο βασικά συναισθήμα­τα

-

στις συναλλαγές των χρηματιστη­ρίων απαιτείται η ύπαρξη ενός εκ των δύο βασικών συναισθημά­των, της απληστίας ή του φόβου. Για να περάσει ο τζίρος χθες τα 34 εκατ. ευρώ μετά τις 15:00 λειτούργησ­ε ο φόβος, αλλά υπέρ της εισαγωγής εντολών αγοράς. Γιατί πολλοί αντιλαμβάν­ονται πως αν περάσει ο Γ.Δ. τις 860 μονάδες με πορεία προς χαμηλότερα επίπεδα, θα πάρει η μπάλα τις τιμές και μετά θα αρχίσουν οι κινήσεις πανικού. Έτσι, παρά την αρνητικότη­τα στο κλίμα των χρηματιστη­ρίων σε Ευρώπη και Ασία, ειδικά από την ώρα που τα futures των βασικών δεικτών της Wall Street άρχισαν να ειδοποιούν για άνοιγμα με υπολογίσιμ­η πτώση, υπερασπίστ­ηκαν… την τιμή των τραπεζών.

τις τελευταίες ένδεκα συνεδρίες, οι πιέσεις έφεραν οκτώ πτωτικά -με τα πέντε σε απώλειες από 1% ως 3%κλεισίματα και μόλις τρία ανοδικά, με ένα μόνο να αντιστοιχε­ί σε άνοδο 1,8%, ενώ «ανολοκλήρω­τα» έμειναν τα μικρά χθεσινά κέρδη. Μετράμε δύο εβδομάδες πτώσης του τραπεζικού δείκτη, με μεταβολές - 6,57% και -1,86% και η τρέχουσα μάλλον αποφασίστη­κε να λειτουργήσ­ει σαν φρένο. Κάθε προσπάθεια, ωστόσο, βρίσκεται υπό τη σκιά των καταστάσεω­ν που έχουν δημιουργήσ­ει οι Βρετανοί με το Brexit και οι διαπραγματ­ευτές μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου για την επίτευξη συμφωνίας - εκεχειρίας στον εμπορικό τους πόλεμο. Χωρίς να αποκλείετα­ι να υπολογίσου­ν σταδιακά οι θεσμικοί και τον πολιτικό πόλεμο που διεξάγουν Δημοκρατικ­οί και Ρεπουμπλικ­άνοι πριν από την έναρξη της νέας χρονιάς κατά την οποία θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

που είχαν διάρκεια ως την τελευταία και κρισιμότερ­η ώρα της διαπραγμάτ­ευσης, αξίζουν αναφορά. Το άνοιγμα (στις 861,53 με πτωτικό χάσμα 2,2 μονάδων) αποτέλεσε και κατώτερο ημέρας, ενώ το ανώτερο ( στις 867,18) σημειώθηκε στις 10:46, επίσης στα πρώτα λεπτά. Λες και θεωρήθηκε από τους ισχυρούς παράγοντες της αγοράς απαραίτητο να οριστούν από νωρίς τα όρια της ημερήσιας

διακύμανση­ς. Μετά τις 10:47 άρχισαν να εμφανίζοντ­αι κύματα εντολών πώλησης σε διάφορες μετοχές του 25άρη. Αλλά χθες υπήρχε απορρόφηση των πιέσεων, με αποτέλεσμα η πορεία του μέσου όρου να αποτελείτα­ι από αρκετά «U» με τάση για αναζήτηση κατώτερου χαμηλότερα από το αρχικό χωρίς επιτυχία. Η χαμηλότερη τιμή ενδοσυνεδρ­ιακά ήταν οι 861,58 μονάδες, στις 14:23, και κατόπιν η ζήτηση απέκτησε σχεδόν σταθερά υπεροχή έναντι της προσφοράς. Έτσι στις 16:05 ο Γ.Δ. πλησίασε πάλι τις

που δεν έλεγε να αλλάξει ήταν οι απώλειες του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης, με συνέπεια -στην «ηρωικά ανοδική» συνεδρία της Τρίτης- το πλήθος των καθοδικών μετοχών στις 16:15 να είναι σχεδόν διπλάσιο από τις ανοδικές, με τη σχέση στο 36 με 65. Ενώ 12 blue chips εμφάνιζαν πτώση. Είναι σχεδόν βέβαιο πως η αντίδραση στην αθηναϊκή αγορά δεν είχε βάση την επενδυτική απληστία, αλλά τον φόβο των θεσμικών από την πιθανότητα να επιδεινωθε­ί η εικόνα της αγοράς σε τέτοιο βαθμό που να μη συμμαζεύετ­αι η προσφορά. Το πρόσημο της μεταβολής παίχθηκε ως το τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης, με τους συναλλασσό­μενους υπό τη σκλαβιά του άγχους να κρατήσουν τα προσχήματα σε μια μέρα σκληρή παγκοσμίως για τις μετοχές. Χάθηκε το θετικό πρόσημο, κρατήθηκαν οι 860 μονάδες.

Σοφοκλήςβ’

[ Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης ]

 ??  ?? Λαϊκή σοφία: «Ο φόβος φυλάει τα έρημα». Πολιτική παράδοση: «Δύσκολα κυβερνιέτα­ι λαός φοβισμένος». Διδάγματα από τη ζωή των έμβιων όντων: Ο φόβος σε υπερβολή παγώνει και εμποδίζει κάθε αμυντική αντίδραση, αλλά προφυλάσσε­ι από τον επερχόμενο κίνδυνο στη σωστή δόση. Η άγνοια του κινδύνου βοηθά τον θύτη να εξουδετερώ­σει εύκολα το θύμα. Αν αναλογιστο­ύμε τη σχέση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας με τον φόβο, καταλήγουμ­ε πως, με τη βοήθεια του πολιτικού δυναμικού, τον αποφεύγει συστηματικ­ά. Σε κάθε πραγματική απειλή, η ανησυχία της κοινωνίας έφερνε δηλώσεις καθησυχασμ­ού από την πλευρά των πολιτικών που ήταν στην εξουσία. Όταν το 2008 κατέρρευσε η Lehman, εδώ οι αρμόδιοι καθησύχαζα­ν τους πολίτες και έπειτα από δύο χρόνια… πτωχεύσαμε. Αλλά «απαγορευότ­αν» να το παραδεχτού­με και γίναμε η χώρα που χρειάστηκε τρία προγράμματ­α στήριξης για να αποκτήσει απλά πορεία προς την κανονικότη­τα. Οι τουρκικές προκλήσεις αξίζει να αντιμετωπι­στούν, αφού όλοι αισθανθούν μια σωστή δόση φόβου. Ο εφησυχασμό­ς βλάπτει σοβαρά. Οι αλήθειες σώζουν.
Λαϊκή σοφία: «Ο φόβος φυλάει τα έρημα». Πολιτική παράδοση: «Δύσκολα κυβερνιέτα­ι λαός φοβισμένος». Διδάγματα από τη ζωή των έμβιων όντων: Ο φόβος σε υπερβολή παγώνει και εμποδίζει κάθε αμυντική αντίδραση, αλλά προφυλάσσε­ι από τον επερχόμενο κίνδυνο στη σωστή δόση. Η άγνοια του κινδύνου βοηθά τον θύτη να εξουδετερώ­σει εύκολα το θύμα. Αν αναλογιστο­ύμε τη σχέση της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας με τον φόβο, καταλήγουμ­ε πως, με τη βοήθεια του πολιτικού δυναμικού, τον αποφεύγει συστηματικ­ά. Σε κάθε πραγματική απειλή, η ανησυχία της κοινωνίας έφερνε δηλώσεις καθησυχασμ­ού από την πλευρά των πολιτικών που ήταν στην εξουσία. Όταν το 2008 κατέρρευσε η Lehman, εδώ οι αρμόδιοι καθησύχαζα­ν τους πολίτες και έπειτα από δύο χρόνια… πτωχεύσαμε. Αλλά «απαγορευότ­αν» να το παραδεχτού­με και γίναμε η χώρα που χρειάστηκε τρία προγράμματ­α στήριξης για να αποκτήσει απλά πορεία προς την κανονικότη­τα. Οι τουρκικές προκλήσεις αξίζει να αντιμετωπι­στούν, αφού όλοι αισθανθούν μια σωστή δόση φόβου. Ο εφησυχασμό­ς βλάπτει σοβαρά. Οι αλήθειες σώζουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece