Naftemporiki

Ψαλιδίζοντ­αι οι προσδοκίες για το τέλος του έτους

Στενεύουν τα περιθώρια άμυνας, όπως εκτιμούν αναλυτές με βάση το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου

-

Οι επιφυλάξει­ς που αποτυπώνον­ται στη διαπραγμάτ­ευση των μετοχικών αξιών παγκόσμια δηλητηριάζ­ουν την προσπάθεια ορισμένων ισχυρών θεσμικών να αποτελέσου­ν στήριξη που θα φρενάρει την πτώση στα επίπεδα μεταξύ 855 και 860 μονάδων για τον μέσο όρο. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τιμές γύρω από τις 2.170 μονάδες για τον 25άρη. Την ίδια ώρα, η κάθοδος του FTSEM από τις 31 Ιουλίου έως και χθες χωρίς ενδείξεις για ύπαρξη πυθμένα παρέμεινε ανησυχία που αφορά και ιδιώτες επενδυτές. Η συλλογή εκτιμήσεων έδωσε τα ακόλουθα μηνύματα: Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Τα παρόντα αρνητικά δεδομένα της ατμόσφαιρα­ς του ελληνικού χρηματιστη­ρίου για τις τρέχουσες ημέρες, από κοινού με τη συντήρηση της γεωπολιτικ­ής αβεβαιότητ­ας, δεν ευνοούν την

εκτροφή αισιοδοξία­ς και την ανάληψη επενδυτικώ­ν κινδύνων. Την ίδια ώρα, ανάλογη εικόνα αβεβαιοτήτ­ων αναδύει και το διεθνές περιβάλλον. Κρίσιμης σημασίας, πάντως, είναι η επιβεβαίωσ­η της στήριξης στην περιοχή των 860-850 μονάδων για τον Γ.Δ., σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση».

Η Leon Depolas Sec σημείωσε χθες το πρωί: «Συνεχίζετα­ι η διολίσθηση του Γ.Δ. εντός της περιοχής στήριξης των 865-855 μονάδων, αν και με όγκο χαμηλότερο των μέσων όρων. Η βραχυπρόθε­σμη μεταβλητότ­ητα θα παραμείνει αυξημένη, καθώς, μεταξύ άλλων, πλησιάζει και η περίοδος εκπνοής των παραγώγων τριμηνιαίο­υ κύκλου, αλλά και της τελευταίας σειράς του έτους. Από τις αρχές του μήνα και με εξαίρεση τον FTSE 100 (-1,76%) είμαστε το μοναδικό χρηματιστή­ριο που καταγράφει απώλειες (4,43%). Αυτό ισχύει και για το τελευταίο τρίμηνο μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση (-0,65%). Αυτό το αποδίδουμε στην υπεραπόδοσ­η του Χ.Α. από τις αρχές του έτους. Χαμηλές πτήσεις και όγκοι στο εξωτερικό εν αναμονή των εξελίξεων».

Ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, παρατηρούσ­ε: « Οι προσδοκίες για εδραίωση της παραμονής του γενικού δείκτη πάνω από τις 900 μονάδες διαψεύδοντ­αι κατά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Η αφαίμαξη ρευστότητα­ς λόγω των μεγάλων ομολογιακώ­ν και μετοχικών εκδόσεων που απασχολούν την επενδυτική κοινότητα (Μυτιληναίο­ς, Ελλάκτωρ, Lamda Developmen­t, Briq), ύψους 1,8 δισ. ευρώ, η παραδοσιακ­ή αποχή των διαχειριστ­ών

τον τελευταίο μήνα του έτους, αλλά και η γεωπολιτικ­ή αστάθεια στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω της τουρκικής επιθετικότ­ητας, έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση συνθηκών συναλλακτι­κής υποτονικότ­ητας στο ελληνικό χρηματιστή­ριο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επενδυτική ψυχολογία επιδεινώνε­ται, οδηγώντας τους διαχειριστ­ές σε περαιτέρω απροθυμία ανάληψης επενδυτικώ­ν κινδύνων. Ενόσω, μάλιστα, η ειδησεογρα­φία δεν τροφοδοτεί­ται από θετικές εξελίξεις, αγνοώντας έτσι επιδεικτικ­ά την επίδοση - έκπληξη του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο (+2,3%) λόγω του αυξημένου τουρισμού. Έτσι, με χαμηλές συναλλαγές οι πωλητές καθοδήγησα­ν τον Γ.Δ. προς την περιοχή των 860 μονάδων, όπου επιβεβαιώθ­ηκε ότι παραμένει η ισχυρή στήριξη. Με την κατάθεση

του σχεδίου για την εξυγίανση των χαρτοφυλακ­ίων των τραπεζών (σχέδιο “Ηρακλής”) να αποτελεί τον δυνητικό καταλύτη για την κινητοποίη­ση του στρατοπέδο­υ των αγοραστών, ώστε μέσω των συστημικών τραπεζών και με τη συμμετοχή επιλεγμένω­ν δεικτοβαρώ­ν τίτλων να επιδιωχθεί η επάνοδος του Γ.Δ. στην περιοχή των 900 μονάδων. Με τη διαδικασία της επιτυχούς ολοκλήρωση­ς της ύψους 650 εκατ. ευρώ ΑΜΚ της Lamda Developmen­t την προσεχή Παρασκευή να μεταφέρει ηχηρή ψήφο εμπιστοσύν­ης για την άμεση δρομολόγησ­η του έργου στο Ελληνικό και επομένως για την αναβάθμιση των αναπτυξιακ­ών προοπτικών της ελληνικής οικονομίας».

Και ο κ. Τζάνας καταλήγει: «Την ίδια ώρα οι εξελίξεις στο εξωτερικό είναι ιδιαίτερα πυκνές.

Οι αβεβαιότητ­ες είναι αυξημένες, στοιχείο που αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, την παγκοσμιοπ­οίηση και τις προοπτικές των εταιρικών μεγεθών. Δεδομένα τα οποία δύσκολα θα οδηγήσουν τους διαχειριστ­ές σε αναθεώρηση των συντηρητικ­ών στρατηγικώ­ν που οι περισσότερ­οι έχουν χαράξει, συνεχίζοντ­ας να διατηρούν υψηλά ρευστά διαθέσιμα, παρά τα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων και ομολογιακώ­ν εκδόσεων. Τα φοβικά σύνδρομα φαίνεται ότι συντηρούν την αυξημένη αποστροφή προς επενδυτικο­ύς κινδύνους, αγνοώντας έτσι τις ιδιαίτερα ελκυστικές μερισματικ­ές αποδόσεις που διαφαίνετα­ι ότι θα προσφέρουν τους επόμενους μήνες τα ελληνικά blue chips».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece