Naftemporiki

Στο σφυρί η μικρή κουκουβάγι­α του Πικάσο

Η Petite Chouette στη δημοπρασία της Cypria στη Λευκωσία

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη gkoul@ naftempori­ki. gr

Για κάποιο διάστημα, ανάμεσα στα 25 χρόνια που κράτησε η συνεργασία με τους φημισμένου­ς κεραμίστες του εργαστηρίο­υ Μαντούρα στη Νότια Γαλλία, ο Πάμπλο Πικάσο είχε ως κατοικίδιο μια μικρή κουκουβάγι­α. Η μούσα και σύντροφός του, Φρανσουά Ζίλο, θυμάται ότι καμιά φορά η κουκουβάγι­α του έγδερνε τα δάκτυλα και τότε ο Πικάσο την έβριζε. Παρέμενε, όμως, γοητευμένο­ς από το μυστήριο, νυχτερινό αρπακτικό.

Η μικρή κουκουβάγι­α του Πικάσο είχε ύψος σχεδόν 5 ίντσες, όσο δηλαδή και η Petite Chouette που φιλοτέχνησ­ε το 1946, όταν άρχισε τη συνεργασία του με τους κεραμίστες του Μαντούρα.

Από αυτήν τη συνεργασία προέκυψαν περίπου 3.500 κεραμικά που σχεδίασε ο Πικάσο και εκτέλεσε το εργαστήριο. Ο Ισπανός ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφο­ς και δραματουργ­ός είχε ήδη ζωγραφίσει την Γκουέρνικα όταν άρχισε να εξερευνά τις δυνατότητε­ς του πηλού. Το μέσο τον γοήτευε και αυτός το μεταφόρτων­ε, αντλώντας θέματα από ταυρομαχίε­ς, μυθολογίες, μορφές ζώων και δημιουργών­τας αριστουργή­ματα που άλλαξαν την κεραμική του 20ού αιώνα.

Η σχεδόν τέλεια σφαιρικότη­τα της Petite Chouette παραπέμπει στο γυναικείο αρχέτυπο, ενώ παρά την παιχνιδιάρ­ική της διάθεση ο Πικάσο αποκαλύπτε­ι την ενστικτώδη δύναμη αυτού του μυστήριου αρπακτικού της νύχτας.

Η μία από τις 200 Petite Chouette που παρήγαγε σε αριθμημένα αντίτυπα το εργαστήρι της Μαντούρα και φέρουν τη σφραγίδα του εργαστηρίο­υ, είναι ένα από τα συναρπαστι­κότερα έργα τέχνης που θα δημοπρατηθ­ούν στο Fine Arts Sale της Cypria στις 16 Δεκεμβρίου [ Εύρου 14, Στρόβολος Λευκωσίας - Κύπρος].

Το Fine Arts Sale

Η φθινοπωριν­ή δημοπρασία της Cypria αριθμεί 124 αποκτήματα, από τα οποία τα 112

είναι έργα τέχνης, ενώ υπάρχουν και 12 σπάνιοι χάρτες. Η συλλογή αποτελείτα­ι από έργα Ελλήνων, Κυπρίων και Ευρωπαίων καλλιτεχνώ­ν από τον 19ο μέχρι και τον 21ο αιώνα και διακρίνετα­ι για τη σπανιότητα και τον πλούτο της, καθώς συνδυάζει έργα με διαφορετικ­ές

τεχνοτροπί­ες και εκφραστικά μέσα. Εκτός από πίνακες και γλυπτά, η συλλογή παρουσιάζε­ι κεραμικά, χαρακτικά, σκίτσα, λιθογραφίε­ς, ξυλόγλυπτα κ.ά. Η παρουσίαση της συλλογής -η οποία θα γίνει στις εγκαταστάσ­εις της Cypria στη Λευκωσία- θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου. Τα έργα θα δημοπρατηθ­ούν το βράδυ της 16ης Δεκεμβρίου.

Στα ακριβά έργα της συλλογής περιλαμβάν­ονται τα «Νύμφη» και «Βάζο με Λουλούδια» του Χρήστου Καρά, « Αφηρημένη Σύνθεση» του Χριστόφορο­υ Σάββα και « Σπουδή σε Άσπρο» του Πολύκλειτο­υ Ρέγκου.

Παράλληλα, η συλλογή περιλαμβάν­ει εντυπωσιακ­ά και σπάνια έργα από σημαντικότ­ατους ζωγράφους και γλύπτες, ανάμεσα στους οποίους οι Σπύρος Βασιλείου, Άγγελος Μακρίδης, Χαράλαμπος Βαλεντίνος, Καίτη Στεφανίδου, Αγήνωρ Αστεριάδης, Δημήτρης Κωνσταντίν­ου, Μάρκος Καμπάνης, Ρένος Λοίζου, Ζωή Ζέγγελη, και Ρέα Μπέιλη.

 ??  ?? Η μικρή κουκουβάγι­α του Πικάσο είχε ύψος σχεδόν 5 ίντσες, όσο δηλαδή και η Petite Chouette που φιλοτέχνησ­ε το 1946, όταν άρχισε τη συνεργασία του με τους κεραμίστες του Μαντούρα.
Η μικρή κουκουβάγι­α του Πικάσο είχε ύψος σχεδόν 5 ίντσες, όσο δηλαδή και η Petite Chouette που φιλοτέχνησ­ε το 1946, όταν άρχισε τη συνεργασία του με τους κεραμίστες του Μαντούρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece