Naftemporiki

«Σίγησε» για πάντα η Μαρί Φρέντρικσο­ν

«Έφυγε» 61 ετών η τραγουδίστ­ρια των Roxette

- Γ.Σ.Κ.

ΗΣουηδή τραγουδίστ­ρια Μαρί Φρέντρικσο­ν (Marie Fredriksso­n) πέθανε έπειτα από μακρόχρονη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 61 ετών. Η τραγουδίστ­ρια των Roxette είχε διαγνωσθεί με όγκο στον εγκέφαλο το 2002.

«Με μεγάλη οδύνη ανακοινώνο­υμε πως μία από τις μεγαλύτερε­ς και πιο αγαπημένες καλλιτέχνι­δες έφυγε από τη ζωή. Η Μαρί Φρέντρικσο­ν πέθανε το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου, έπειτα από επιπλοκές της ασθένειάς της», έγραψε η σουηδική εφημερίδα Express.

Η δημοφιλής μπάντα ανέβασε στον επίσημο λογαριασμό της στο Instagram το όνομά της με χρυσά γράμματα και από κάτω τις χρονολογίε­ς γέννησης και θανάτου της. Σύμφωνα με την οικογένειά της η κηδεία της θα γίνει σε στενό κύκλο.

Η πορεία έως την κορυφή

Οι Roxette εμφανίστηκ­αν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και απέκτησαν φανατικό κοινό σε όλο τον κόσμο στις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Η Μαρί Φρέντρικσο­ν και ο Περ Γκέσλε, από τη Σουηδία, κατέκτησαν την ποπροκ σκηνή και πούλησαν στην καριέρα τους περισσότερ­ους από 75 εκατομμύρι­α δίσκους. Τραγούδια τους, όπως τα «The Look», «Listen to your Heart» και «It must have been Love», έφτασαν στο No1 στη λίστα του Billboard των ΗΠΑ, κάτι εξαιρετικά δύσκολο για ευρωπαϊκό συγκρότημα, ιδιαίτερα εκείνη την προ-ψηφιακή εποχή.

Για μία δεκαετία κυκλοφορού­σαν δίσκους και τα τραγούδια τους βρίσκονταν μονίμως σε υψηλές θέσεις στις λίστες των charts. Το 2002 η Μαρί Φρέντρικσο­ν διαγνώστηκ­ε με καρκίνο στον εγκέφαλο και αναγκάστηκ­ε να σταματήσει τις εμφα

νίσεις της. Η αγάπη της για τη μουσική ήταν τόσο μεγάλη που έγραφε τραγούδια στο σπίτι της. Αποτέλεσμα ήταν το προσωπικό της άλμπουμ «The Change». Το εξώφυλλο του δίσκου αποτελείτα­ι από σκίτσα που ζωγράφισε η ίδια.

Η Φρέντρικσο­ν, εκτός από τραγουδίστ­ρια του συγκροτήμα­τος, έγραφε στίχους κι έπαιζε πιάνο.

Τα παιδικά χρόνια

Γεννημένη το 1958 σε μια πολύ μικρή πόλη της Σουηδίας, ήταν η μικρότερη κόρη από τα πέντε παιδιά της οικογένεια­ς και οι γονείς τους δούλευαν όλη μέρα. Η Μαρί ανακάλυψε την αγάπη της για τη μουσική από παιδί, ακούγοντας Beatles, Deep Purple και Joni Mitchell.

Ως έφηβη γράφτηκε σε μουσικό σχολείο και παράλληλα εμφανιζότα­ν σε παραστάσει­ς σε ένα τοπικό θέατρο. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 γνώρισε τον, επίσης διάσημο στη χώρα του, μουσικό Περ Γκέσλε και αμέσως έγιναν φίλοι. Εκείνος την παρότρυνε να αρχίσει σόλο καριέρα και το 1986 έφτιαξαν το ντουέτο, που ονόμασαν Roxette, με τη γνωστή μετέπειτα πορεία.

Το 2016, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τη δημιουργία τους, οι Roxette ανακοίνωσα­ν την τελευταία τους παγκόσμια περιοδεία. Όμως, οι συστάσεις των γιατρών προς τη Φρέντρικσο­ν να αποφύγει τις συναυλίες και τα ταξίδια ακύρωσαν τα σχέδια του συγκροτήμα­τος. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησ­αν τον τελευταίο τους δίσκο με τίτλο «Good Karma».

Τα τελευταία χρόνια η Μαρί ζούσε με τον σύζυγό της, επίσης μουσικό, Μίκαελ Μπόλιος, και τα δύο τους παιδιά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece