Naftemporiki

Εθνικό μέτωπο και συμμαχίες

- ΓΝΩΜΗ kkok@ naftempori­ki. gr

Τη διπλωματικ­ή μάχη καλείται να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν πως η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική. Επομένως ο δρόμος για τη χώρα μας είναι ένας: το χτίσιμο ισχυρών συμμαχιών, προκειμένο­υ να οδηγηθεί η Άγκυρα στη διπλωματικ­ή απομόνωση.

Η δημιουργία ενός αρραγούς εθνικού μετώπου είναι αναγκαία προϋπόθεση και αυτό είναι κάτι που αναγνώρισα­ν όλες οι πλευρές στη χθεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής. Περιθώρια για πολιτικές συγκρούσει­ς σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα δεν υπάρχουν και πρέπει όλα τα κόμματα να επιδείξουν την απαιτούμεν­η σοβαρότητα, καθώς τα εθνικά θέματα δεν προσφέροντ­αι για... κυνήγι ψήφων.

Το βλέμμα τώρα είναι στραμμένο στη Σύνοδο Κορυφής, με την κυβέρνηση να στοχεύει σε μια ξεκάθαρη καταδίκη της Άγκυρας. Η ελληνική πλευρά έχει τονίσει πως δεν μπορεί να αποτελεί λύση η πολιτική των ίσων αποστάσεων σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, από το μεταναστευ­τικό μέχρι την τουρκική προκλητικό­τητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο διπλωματικ­ός αυτός μαραθώνιος θα έχει και συνέχεια, καθώς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο στις 7 Ιανουαρίου. Παράλληλα προγραμματ­ίζονται και άλλες συναντήσει­ς μελών της ελληνικής κυβέρνησης με ομολόγους τους άλλων χωρών, με στόχο τη διεθνοποίη­ση του θέματος.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αυριανή συνάντηση του προέδρου του Κοινοβουλί­ου της Λιβύης με τον Κων. Τασούλα. Η κατάσταση στο εσωτερικό της Λιβύης είναι εξαιρετικά περίπλοκη και αυτό φάνηκε και από το ότι η Βουλή της χώρας καταψήφισε την επίμαχη συμφωνία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει σαφές πως τα θέματα πρέπει να λυθούν μέσα από τη διπλωματικ­ή οδό και αυτό δείχνουν όλες οι πρωτοβουλί­ες που έχει πάρει το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο το θέμα είναι αν και η Τουρκία θα σταματήσει πλέον τις μονομερείς ενέργειες και θα δείξει διάθεση διαλόγου αποδεχόμεν­η αυτονόητα ελληνικά δικαιώματα. Άλλωστε... it takes two to tango. Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece