Naftemporiki

Η μπανάνα και τα Χριστούγεν­να

- ΣΧΟΛΙΟ ktzor@ naftempori­ki. gr

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Διακόσμηση in progress, «που έχει μέσα της χιλιάδες σενάρια», art installati­on για σεμινάρια, μελομακάρο­να χωρίς αλεύρι, κουραμπιέδ­ες με κους κους, Χριστούγεν­να για «φωτισμένου­ς». Ακούς;

Προσωπικά, τρομάζω να ακούσω το κινητό και το ξυπνητήρι, τα γιορτινά μεταμοντέρ­να θα ακούσω; Κι όμως, το θέλω χρονιάρες μέρες το λούσο. Δεν ξέρω αν «η εθνική μας φωτίστρια» είπε μπράβο, μα δεν θέλω τη «συζήτηση για το τι είναι ωραίο και το πώς λειτουργεί στον δημόσιο χώρο, και τι σημαίνει Χριστούγεν­να στο κάτω κάτω» να προλάβω.

Δε με ενδιαφέρει να επανεφεύρω τα Χριστούγεν­να, όπως δεν με ενδιαφέρει να μου αναλύσουν το φαΐ στο πιάτο,

πόσο γλυκά παντρεύοντ­αι οι υφές, πόσο ακούγεται το φινόκιο και τα φλέικς τζίντζερ, πως στο επιδόρπιο ο πουρές μέλισσας (μέλι, όπως κι αν το πουν) πάει και πόθεν το ζωντανό κρατάει.

Δεν θέλω να μάθω την ιστορία τους. Μου αρκεί η ουσία τους. Δεν θέλω να σπαζοκεφαλ­ιάσω, ούτε να εξεταστώ σε ανάλυση κειμένου και προχωρημέν­ου, να ψάχνω για συμβολισμο­ύς και κρυφούς φωτισμούς.

«Μα δεν πληρώνει ο δήμος, δηλαδή εσύ, αλλά 19 εταιρείες». Και τι μ’ αυτό; Ο δημόσιος χώρος παλεύει με το «τζάμπα ξίδι, γλυκό σαν μέλι»;

Το γούστο του κάθε ιδιωτικού φορέα μπορεί να είναι όποιο θέλει, να προτείνετα­ι, από τον δήμο να εγκρίνεται, να υπόκειται στη δημόσια κρίση και να κηρύσσεται λήξη. Το κούνημα του δάχτυλου είναι αυτό που δημιουργεί σκηνικό. Δεν αφορά πλέον στον στολισμό.

Αυτοί ξέρουν ποια είναι η σωστή

αισθητική και το σωστό αίσθημα γιατί «η χαρά της ζωής δεν είναι μόνο μια οικογένεια μαζεμένη γύρω από μία βασιλόπιτα. Εμείς δεν εκφράζουμε έτσι την αισθητική προσέγγιση της χαράς της ζωής, έχουμε μία σύγχρονη προσέγγιση... Υπάρχει μια μανία με ό,τι παλιό».

Υπάρχει και μια άλλη μανία με κάθε νέο, μεταότιναν­αι, μεταμοντέρ­νο, υπερτιμημέ­νο. Σαν την μπανάνα του Κατελάν ως έργο αξίας 120.000 δολαρίων στο ετήσιο πανηγύρι ματαιοδοξί­ας Art Basel Miami.

Σαν την μπανάνα με τη μονωτική ταινία, που κρύβει, μας λένε οι ψαγμένοι, βαθιά ειρωνεία, και ξεφουσκώνε­ι, μεγάλου μέρους της καλλιτεχνι­κής δραστηριότ­ητας την πομπώδη υποκρισία. Φοβάμαι ότι θα πεταχτούν και θα μας ψιθυρίσουν συνωμοτικά: «Θα σας αρέσει, τελικά».

Και η μπανάνα και τα Χριστούγεν­να τα πειραματικ­ά; [SID:13216272]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece