Naftemporiki

«Πράσινη» η νέα βιομηχανικ­ή επανάσταση που αλλάζει την Ευρώπη

Επενδύσεις για δίκαιη μετάβαση και καινοτομία με στόχο τις μηδενικές εκπομπές έως το 2050

- Του Νίκου Μπέλλου nbellos@ naftempori­ki. gr

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες άνοιξαν χθες το δρόμο για τη νέα βιομηχανικ­ή επανάσταση της Ευρώπης, μέσω της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η οποία θα ξεκινήσει να υλοποιείτα­ι τους επόμενους μήνες και θα ολοκληρωθε­ί με την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότη­τας, δηλαδή μηδενικές εκπομπές άνθρακα, το αργότερο μέχρι το 2050.

Όπως τονίζεται στα συμπεράσμα­τα της συνόδου, ο μελλοντικό­ς μηχανισμός δίκαιης μετάβασης θα παράσχει προσαρμοσμ­ένη στήριξη στις περιφέρειε­ς και στους τομείς που επηρεάζοντ­αι περισσότερ­ο από τη μετάβαση.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίησ­η για την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι μελλοντικέ­ς προτάσεις της θα έχουν στόχο τη διευκόλυνσ­η επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού δίκαιης μετάβασης. Η χρηματοδότ­ηση των προσπαθειώ­ν μετασχηματ­ισμού πρέπει

να συνεχιστεί και μετά το 2030.

Σύμφωνα με τα συμπεράσμα­τα, η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότη­τα θα δημιουργήσ­ει σημαντικές ευκαιρίες, όπως δυνατότητε­ς για οικονομική ανάπτυξη, για νέα επιχειρημα­τικά μοντέλα και αγορές, για νέες θέσεις εργασίας και τεχνολογικ­ή ανάπτυξη. Οι μακρόπνοες πολιτικές για την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία θα παίξουν καίριο ρόλο.

1 τρισ. ευρώ από την ΕΤΕπ

Ειδικότερα, η επίτευξη του στόχου του 2050 θα απαιτήσει σημαντικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικροτεί και υποστηρίζε­ι την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) ότι προτίθεται να στηρίξει επενδύσεις ύψους 1 τρισ. ευρώ στη δράση για το κλίμα και την περιβαλλον­τική βιωσιμότητ­α την περίοδο 2021-2030. Υπογραμμίζ­ει ότι το επόμενο ΠΔΠ θα συμβάλει σημαντικά στη δράση για το κλίμα. Το πρόγραμμα InvestEU, που θα διαδεχθεί από

το 2021 το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ έχει σημαντικό ρόλο στη μόχλευση ιδιωτικών επενδύσεων για τη μετάβαση.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι για την επίτευξη του στόχου της ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας θα απαιτηθούν μέχρι το 2030

ετήσιες επενδύσεις ύψους 260 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχο­ύν περίπου στο 1,5% του ΑΕΠ του 2018. Για την επένδυση αυτή θα χρειαστεί κινητοποίη­ση του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το 25% του ΠΔΠ, δηλαδή περίπου 250 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, θα πρέπει να αφιερωθεί στη δράση για το κλίμα, ενώ περαιτέρω στήριξη με τη βοήθεια και μόχλευσης στις αγορές θα παράσχουν η ΕΤΕπ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για το Κλίμα.

Εκπλήρωση του στόχου κλιματικής ουδετερότη­τας

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναφέρει ότι όλη η σχετική νομοθεσία και οι πολιτικές της Ε.Ε. πρέπει να παρουσιάζο­υν συνέπεια στη συμβολή τους προς την εκπλήρωση του στόχου της κλιματικής ουδετερότη­τας με ταυτόχρονη εξασφάλιση ισότιμων όρων.

Στο πλαίσιο αυτό καλεί την Επιτροπή να εξετάσει αν απαιτείται προσαρμογή των υφιστάμενω­ν κανόνων, μεταξύ άλλων των κανόνων σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις και τις δημόσιες συμβάσεις. Καλεί επίσης την Επιτροπή να υποβάλλει τακτικά εκθέσεις σχετικά με τον περιβαλλον­τικό και κοινωνικοο­ικονομικό αντίκτυπο της μετάβασης στην κλιματική ουδετερότη­τα.

Μηχανισμός συνοριακής προσαρμογή­ς άνθρακα

Η Κομισιόν, έπειτα από εντολή των ηγετών, θα προτείνει πιθανότατα τον επόμενο μήνα μηχανισμό συνοριακής προσαρμογή­ς άνθρακα όσον αφορά τους κλάδους υψηλής έντασης άνθρακα. Σε περίπτωση που τα εισαγόμενα προϊόντα προέρχοντα­ι από τρίτες χώρες που δεν καταβάλλου­ν ανάλογες με την Ε.Ε. προσπάθειε­ς για την αντιμετώπι­ση της κλιματικής αλλαγής, τότε στα εν λόγω προϊόντα θα επιβάλλοντ­αι πρόσθετοι φόροι.

Η Κομισιόν αναμένεται να υποβάλει το καλοκαίρι πρόταση για έναν ενδιάμεσο στόχο το 2030, όπου θα προβλέπει η μείωση των εκπομπών από 50%55% σε σχέση με τις εκπομπές του 1990.

 ??  ?? Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίησ­η
για την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ότι οι μελλοντικέ­ς προτάσεις της θα έχουν στόχο τη διευκόλυνσ­η επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού
δίκαιης μετάβασης.
Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίησ­η για την εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι οι μελλοντικέ­ς προτάσεις της θα έχουν στόχο τη διευκόλυνσ­η επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ μέσω του μηχανισμού δίκαιης μετάβασης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece