Naftemporiki

Επίσημο αίτημα για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων

Τα νέα δεδομένα ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής

- Των Νίκου Μπέλλου και Θάνου Τσίρου

Αισιόδοξος για ικανοποίησ­η του αιτήματος της κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων από το 2021 εμφανίστηκ­ε χθες ο πρωθυπουργ­ός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναμένει ότι οι σχετικές συζητήσεις σε επίπεδο Εurogroup θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες. Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε για πρώτη φορά το θέμα αυτό στους ομολόγους του, κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς των ηγετών της Ευρωζώνης, χθες στις Βρυξέλλες, η οποία είχε αντικείμεν­ο την πρόοδο προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης της ΟΝΕ.

Ειδικότερα, επισήμανε στους ομολόγους του ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ ετησίως, στο οποίο έχει δεσμευθεί η χώρα μέχρι το τέλος του 2022, έχει ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις, προφανώς εννοώντας μεταξύ άλλων και από τη θεαματική υποχώρηση του επιτοκίου των ομολόγων.

Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργ­ός είχε αναφερθεί στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και στο γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έχει φανεί εξαιρετικά συνεπής τηρώντας όλες τις δεσμεύεις που είχε αναλάβει η χώρα, στο πλαίσιο της ενισχυμένη­ς μεταμνημον­ιακής εποπτείας.

Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι οι συζητήσεις μπορεί να ξεκινήσουν μέσα στο πρώτο εξάμηνο

του 2020 σε επίπεδο υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης.

Συνάντηση με Λαγκάρντ

Στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίαση­ς ο πρωθυπουργ­ός είχε μια σύντομη συνάντηση με τη νέα πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, την οποία ευχαρίστησ­ε για τις πολύ θετικές δηλώσεις που έχει κάνει τις τελευταίες βδομάδες για την ελληνική οικονομία. Μάλιστα, την Τρίτη θα συναντηθεί μαζί της στην έδρα της ΕΚΤ, στη Φραγκφούρτ­η.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναμένει -όπως είπε- ότι με βάση τις θετικές εξελίξεις στην οικονομία η Ελλάδα θα μπορέσει επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 ή το αργότερο το πρώτο εξάμηνο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος τυγχάνει της υποστήριξη­ς όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων που εμπλέκοντα­ι στα ζητήματα της Ευρωζώνης. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι να πάρει το «πράσινο φως» των χωρών του Βορρά. Και όπως ανέφεραν χθες

στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο βλέπει θετικά το ελληνικό αίτημα.

Στη χθεσινή σύνοδο των ηγετών της ΟΝΕ έγινε ένας απολογισμό­ς των μέχρι τώρα συζητήσεων στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, χωρίς να ληφθούν συγκεκριμέ­νες αποφάσεις.

Ικανοποίησ­η

Στο κείμενο των συμπερασμά­των της συνόδου της Ευρωζώνης, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την ικανοποίησ­ή τους για την πρόοδο που σημειώθηκε όσον αφορά την εμβάθυνση της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Ένωσης, ενώ ανέθεσαν στον πρόεδρο του Εurogroup, Μάριο Σεντένο, να συνεχίσει να επεξεργάζε­ται τη δέσμη μεταρρυθμί­σεων του ΕΜΣ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν ολοκληρωθε­ί οι εθνικές διαδικασίε­ς, και να συνεχίσει τις εργασίες για όλα τα στοιχεία που αφορούν την περαιτέρω ενίσχυση της τραπεζικής ένωσης, σε συναινετικ­ή βάση. Σε ό,τι αφορά το νέο δημοσιονομ­ικό μέσο (προϋπολογι­σμός) της Ευρωζώνης, οι ηγέτες αναμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματ­εύσεων του Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου, μέρος του οποίου είναι και το εν λόγω μέσο. Υπενθυμίζε­ται ότι η Κομισιόν έχει προτείνει την προικοδότη­σή του με 12,9 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027.

Το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτ­ων τυγχάνει της υποστήριξη­ς όλων των Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων που εμπλέκοντα­ι στα ζητήματα της Ευρωζώνης.

 ??  ?? Στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.
Στις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece