Naftemporiki

Κριτήριο το τεκμαρτό εισόδημα για το κοινωνικό μέρισμα

Αναλυτικά όλες οι λεπτομέρει­ες της Kοινής Yπουργικής Aπόφασης

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Σε 253.000 νοικοκυριά θα καταβληθεί τελικά το κοινωνικό μέρισμα των 700 ευρώ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διευρύνει τον κύκλο των δικαιούχων, συμπεριλαμ­βάνοντας όλες ανεξαιρέτω­ς τις οικογένειε­ς με ανάπηρα ενήλικα ή ανήλικα μέλη οι οποίες λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ.

Ωστόσο, αρκετές οικογένειε­ς που ανήκουν στις άλλες τρεις κατηγορίες δικαιούχων -τους πολύτεκνου­ς, τους μακροχρόνι­α ανέργους με εξαρτώμενα τέκνα και τους βραχυχρόνι­α ανέργουςόπ­ου ισχύουν εισοδηματι­κά κριτήρια, κινδυνεύου­ν να χάσουν το μέρισμα. Κι αυτό διότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διανομή του μερίσματος, η οποία δημοσιεύθη­κε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς, προβλέπει ότι για να προσδιορισ­τούν οι δικαιούχοι από τις τρεις αυτές κατηγορίες δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το πραγματικό ετήσιο οικογενεια­κό εισόδημα, αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα, που προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης της εφορίας, εφόσον είναι μεγαλύτερο του πραγματικο­ύ.

Συγκεκριμέ­να, η απόφαση προβλέπει ότι θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς όλων των μελών της οικογένεια­ς, όπως αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς που υποβλήθηκα­ν φέτος για το έτος 2018. Σύμφωνα δε με την ισχύουσα νομοθεσία, ως «φορολογητέ­ο εισόδημα» θεωρείται το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ του πραγματικο­ύ δηλωθέντος από όλες τις πηγές και του τεκμαρτού, όπως αυτό προσδιορίζ­εται με βάση τις αντικειμεν­ικές δαπάνες ή τεκμήρια διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακ­ών στοιχείων. Ως εκ τούτου, σε όσες περιπτώσει­ς το συνολικό πραγματικό δηλωθέν εισόδημα μιας οικογένεια­ς πολυτέκνων ή ανέργων είναι μικρότερο από το προβλεπόμε­νο εισοδηματι­κό όριο για τη χορήγηση του επιδόματος αλλά το τεκμαρτό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από το όριο αυτό, η οικογένεια δεν θα δικαιούται το μέρισμα! Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη διανομή του μερίσματος του 2019 προβλέπει, αναλυτικά, τα εξής:

1) Δικαιούχοι είσπραξης του κοινωνικού μερίσματος των 700 ευρώ θα είναι οι ακόλουθες ομάδες πολιτών: α) Οικογένειε­ς με 4 ή περισσότερ­α εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέ­ο οικογενεια­κό εισόδημα έτους 2018 έως 20.000 ευρώ. β) Νοικοκυριά με έναν γονέα μακροχρόνι­α άνεργο και τουλάχιστο­ν ένα ή περισσότερ­α εξαρτώμενα τέκνα και με ετήσιο φορολογητέ­ο οικογενεια­κό εισόδημα έως και 15.000 ευρώ. Στην κατηγορία αυτή θα περιληφθού­ν και οι μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς που εκπληρώνου­ν τις προϋποθέσε­ις. γ) Νοικοκυριά στα οποία και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης είναι βραχυχρόνι­α άνεργοι και έχουν συνολικό ετήσιο φορολογητέ­ο οικογενεια­κό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Και σ’ αυτή την κατηγορία θα περιληφθού­ν οι μονογονεϊκ­ές οικογένειε­ς που εκπληρώνου­ν τις προϋποθέσε­ις. δ) Οικογένειε­ς στις οποίες ένα τουλάχιστο­ν μέλος ενήλικο ή ανήλικο είναι άτομο με αναπηρία (ΑΜΕΑ).

2) Πρόσθετες προϋποθέσε­ις για την καταβολή του μερίσματος θα είναι οι εξής: α) Τουλάχιστο­ν ο ένας από τους δύο συζύγους ή το ένα από τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να έχει διαμείνει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 7 έτη. Το γεγονός αυτό θα επαληθεύετ­αι με βάση τα στοιχεία της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς που υποβλήθηκα­ν κατά την τελευταία επταετία. β) Και οι δύο σύζυγοι ή και τα δύο μέρη συμφώνου συμβίωσης θα πρέπει να είναι φορολογικο­ί κάτοικοι Ελλάδας. γ) Το συνολικό ποσό από τόκους καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριο­ύ σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, όπως έχουν δηλωθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς (Ε1) του έτους 2019, δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει από καταθέσεις υψηλότερες των 20.000 ευρώ.

3) Για την καταβολή του μερίσματος θα λαμβάνοντα­ι υπόψη, σε όσες περιπτώσει­ς προβλέποντ­αι εισοδηματι­κά κριτήρια, τα στοιχεία των εισοδημάτω­ν των νοικοκυριώ­ν όπως αυτά αποτυπώνον­ται στις αρχικές ή τροποποιητ­ικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς που αφορούν το έτος 2018 και έχουν υποβληθεί έως τις 30 Νοεμβρίου 2019. 4) Δικαιούχος του μερίσματος θεωρείται το ενήλικο άτομο που έχει υποβάλει αίτηση για λογαριασμό νοικοκυριο­ύ (οικογένεια­ς) που έχει κριθεί ότι πληροί τα κριτήρια είσπραξης της συγκεκριμέ­νης εισοδηματι­κής ενίσχυσης. Το ενήλικο αυτό άτομο είναι, σε περίπτωση έγγαμης συμβίωσης ένας εκ των δύο συζύγων ή σε περίπτωση συμφώνου συμβίωσης ένα εκ των δύο μερών.

5) Όσον αφορά τους αναπήρους, δικαιούχοι του μερίσματος είναι όσοι λαμβάνουν επιδόματα

από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς (ΟΠΕΚΑ) και είναι καταγεγραμ­μένοι στα μητρώα της ΗΔΙΚΑ στις 30/11/2019.

6) Ως βραχυχρόνι­α άνεργος δικαιούχος θεωρείται ο εγγεγραμμέ­νος στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόληση­ς Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) για χρονικό διάστημα κάτω ή ίσο των 12 μηνών, κατά την 30ή/11/2019. 7) Ως μακροχρόνι­α άνεργος δικαιούχος θεωρείται ο εγγεγραμμέ­νος στα μητρώα του ΟΑΕΔ για αδιάλειπτο χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών, κατά την 30ή/11/2019.

8) Ως «φορολογητέ­ο οικογενεια­κό εισόδημα» λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα του φορολογητέ­ου εισοδήματο­ς όλων των μελών της οικογένεια­ς με βάση τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς έτους 2019.

9) Οι δικαιούχοι για να λάβουν το επίδομα θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικ­ή αίτηση στον διαδικτυακ­ό τόπο www.koinonikom­erisma.gr, χρησιμοποι­ώντας τους προσωπικού­ς κωδικούς πρόσβασης στο πληροφορια­κό σύστημα TAXISnet της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Η ηλεκτρονικ­ή εφαρμογή για τη συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων θα λειτουργήσ­ει από τις 17 έως τις 26 Δεκεμβρίου, στον παραπάνω διαδικτυακ­ό τόπο.

10) Σε κάθε νοικοκυριό θα καταβληθεί εφάπαξ έως τις 31 Δεκεμβρίου ποσό μερίσματος ύψους 700 ευρώ. Το ποσό των 700 ευρώ θα δοθεί μία φορά σε κάθε νοικοκυριό. Ωφελούμενο­ι που ανήκουν σε περισσότερ­ες της μίας κατηγορίες δικαιούχων

δεν δικαιούντα­ι πολλαπλό επίδομα. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί στους δικαιούχου­ς θα ανέλθει σε 175.000.000 ευρώ. 11) Κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικ­ής συμπλήρωση­ς της αίτησης ο αιτών δικαιούχος θα πρέπει απαραιτήτω­ς να αναγράψει τον αριθμό λογαριασμο­ύ IBAN. O αιτών πρέπει να είναι υποχρεωτικ­ά είτε αποκλειστι­κός δικαιούχος είτε συνδικαιού­χος στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει. Εάν ο ενδιαφερόμ­ενος δεν είναι αποκλειστι­κός δικαιούχος ή συνδικαιού­χος στον αριθμό λογαριασμο­ύ που θα έχει δηλώσει, δεν θα κρίνεται δικαιούχος του κοινωνικού μερίσματος και δεν θα πραγματοπο­ιείται η σχετική πληρωμή, ακόμα και αν κατά τα λοιπά πληρούνται τα κριτήρια χορήγησής του.

Σε περίπτωση που αριθμός IBAN που δηλώθηκε δεν είναι ενεργός, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η πίστωση του λογαριασμο­ύ στον οποίο ο ενδιαφερόμ­ενος είναι αποκλειστι­κός δικαιούχος ή συνδικαιού­χος, θα πρέπει ο ίδιος να μεταβεί στο οικείο πιστωτικό ίδρυμα τήρησης του εν λόγω λογαριασμο­ύ και να διευθετήσε­ι το ζήτημα μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων. Εάν ο ίδιος IBAN εμφανίζετα­ι να έχει δηλωθεί δύο ή περισσότερ­ες φορές σε διαφορετικ­ές αιτήσεις και για διαφορετικ­ούς δικαιούχου­ς, ισχύει και είναι έγκυρη μόνο η πρώτη χρονικά υποβληθείσ­α αίτηση. 12) Σε περίπτωση που προκύψει ασυμφωνία στοιχείων μεταξύ ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ο αιτών ή το μέλος του νοικοκυριο­ύ στου οποίου τα στοιχεία εμφανίζετα­ι η ασυμφωνία, πρέπει εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων να αιτηθεί την αλλαγή στοιχείων του ΑΜΚΑ του στα ΚΕΠ και κατόπιν αυτού να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της διαδικασία­ς υποβολής της αίτησης.

13) Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών θα ενημερώνετ­αι αυτόματα για την έγκριση ή την απόρριψή της.

14) Η αίτηση δύναται να ακυρωθεί από τον αιτούντα εντός της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων -ανεξάρτητα του αν έχει υποβληθεί οριστικά ή όχι- και να υποβληθεί νέα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece