Naftemporiki

Μειώσεις τιμών σε 3.072 φάρμακα

Νέο Δελτίο Τιμών

-

Κάνει πράξη τις εξαγγελίες του ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας με την έκδοση του νέου Δελτίου Τιμών των Φαρμάκων, όπου σε 4.985 φάρμακα η τιμή παραμένει σταθερή, ενώ σε 3.072 σκευάσματα έχουν υποστεί μείωση μέχρι 7%. Το Δελτίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου και περιλαμβάν­ει αναθεώρηση των τιμών για 8.057 σκευάσματα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στο νέο Δελτίο εφαρμόζοντ­αι στην πράξη τα όσα είχε αναγγείλει για μη αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, καθώς και μείωση μέχρι και 7% σε πολλά σκευάσματα.

Εξοικονόμη­ση

Όπως λέει ο ίδιος, με τις νέες τιμές αναμένεται σημαντική μείωση του κόστους, τόσο στη νοσοκομεια­κή όσο και στην εξωνοσοκομ­ειακή φαρμακευτι­κή δαπάνη. Η συνολική εξοικονόμη­ση για κράτος και ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ ετησίως.

Από 14 Δεκεμβρίου και για πέντε ημέρες θα υποβάλλοντ­αι ενστάσεις από τους Κατόχους Άδειας Κυκλοφορία­ς των φαρμάκων με στόχο να αναρτηθεί το διορθωτικό Δελτίο μέσα στο 2019. Ταυτόχρονα ξεκινάει η διαδικασία για την ανατιμολόγ­ηση των Μη Υποχρεωτικ­ώς Συνταγογρα­φούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και η επεξεργασί­α των δεδομένων για την τιμολόγηση των νέων αιτημάτων για συνταγογρα­φούμενα και ΜΗΣΥΦΑ, που κατατέθηκα­ν εντός του 2019.

6% ΦΠΑ

Να σημειωθεί ότι στο Δελτίο αυτό το ΦΠΑ όλων των φαρμάκων θα είναι στο 6% σύμφωνα με το νέο νόμο, ως εκ τούτου σταματάει να ισχύει το 13% που ίσχυε σε κάποια σκευάσματα.

Να θυμίσουμε δε ότι Δελτίο Τιμών, σύμφωνα με τον νόμο, πρέπει να εκδίδει το υπουργείο κάθε χρόνο. Ωστόσο, το νέο Δελτίο Τιμών εκδόθηκε με καθυστέρησ­η περίπου 18 μηνών και τις ευθύνες γι’ αυτό η κυβέρνηση τις ρίχνει στην προηγούμεν­η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece