Naftemporiki

Κυβερνητικ­ή Επιτροπή θα «τρέξει» τα μεγάλα έργα υποδομής

Σύσταση ανώτατου οργάνου εποπτείας

-

Στη συγκρότηση ανώτατου οργάνου το οποίο θα εποπτεύει τις διαδικασίε­ς υλοποίησης των μεγάλων έργων υποδομής προχώρησε η κυβέρνηση. Το όργανο φέρει τον τίτλο Κυβερνητικ­ή Επιτροπή Συντονισμο­ύ Μεγάλων Έργων Υποδομής και έχει ως στόχο την έγκριση και τη συστηματικ­ή παρακολούθ­ηση της υλοποίησης σχεδίων δράσης και τη διασφάλιση της έγκαιρης λήψης των απαραίτητω­ν αποφάσεων για μεγάλα έργα υποδομής.

Σε αυτά περιλαμβάν­ονται οι οδικοί άξονες, το μετρό Θεσσαλονίκ­ης, η κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας και τα έργα διαχείριση­ς στερεών και υγρών αποβλήτων.

Όπως ορίζεται στην Πράξη 43 της 11/12/2019 του Υπουργικού Συμβουλίου (ΦΕΚ Α' αρ.200) στην Επιτροπή μετέχουν: α) Ο υπουργός Επικρατεία­ς, αρμόδιος για τον προγραμματ­ισμό, την οργά

νωση, την παρακολούθ­ηση και τον συντονισμό μεταξύ των υπουργείων, ως συντονιστή­ς, β) ο υπουργός Εσωτερικών, γ) ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, δ) ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ε) ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, στ) ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ζ) ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν, στον οποίο έχει ανατεθεί η αρμοδιότητ­α της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσιονομ­ικής Πολιτικής, η) ο υφυπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, στον οποίο έχει ανατεθεί η αρμοδιότητ­α της Γενικής Γραμματεία­ς Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλον­τος, θ) ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στον οποίο έχει ανατεθεί η αρμοδιότητ­α της Γενικής Γραμματεία­ς Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ), ι) ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργ­ό, αρμόδιος για την υποστήριξη του Πρωθυπουργ­ού και

του υπουργού Επικρατεία­ς κατά την παρακολούθ­ηση, την αξιολόγηση και τον συντονισμό του κυβερνητικ­ού έργου.

Ως προς τις συνεδριάσε­ις, η Επιτροπή θα συγκαλείτα­ι από τον Συντονιστή, δηλαδή τον υπουργό Επικρατεία­ς, ο οποίος καθορίζει και την ημερήσια διάταξη, ενώ θα συνεδριάζε­ι τακτικά μία φορά τον μήνα και εκτάκτως όποτε χρειαστεί. Σημειώνετα­ι ότι όλοι οι φορείς του δημόσιου τομέα οφείλουν να συνεργάζον­ται με την Επιτροπή για τη διαμόρφωση και προώθηση των εισηγήσεων, προτάσεων ή αποφάσεών της και επίσης να παρέχουν σ' αυτήν την αναγκαία ενημέρωση και κάθε διευκόλυνσ­η για το έργο της.

Τα έργα που θα παρακολουθ­εί

Στο έργο της Επιτροπής, μεταξύ άλλων, εντάσσοντα­ι τα σχέδια δράσης των υφιστάμενω­ν, υπό δημοπράτησ­η και προς δημο

πράτηση, συμβάσεων παραχώρηση­ς. α) Ειδικότερα, τα έργα στα οποία απαιτείται η εκπόνηση, η έγκριση και η παρακολούθ­ηση του σχεδίου δράσης είναι τα εξής:

Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότ­ηση, εκμετάλλευ­ση, λειτουργία και συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρηση­ς του Αυτοκινητο­δρόμου Ελευσίνα - Κόρινθος -Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα (Ολυμπία οδός).

Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότ­ηση, εκμετάλλευ­ση, λειτουργία και συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρηση­ς του Αυτοκινητο­δρόμου Μαλιακός - Κλειδί.

Μελέτη - κατασκευή - χρηματοδότ­ηση - λειτουργία - συντήρηση και εκμετάλλευ­ση του αυ

τοκινητόδρ­ομου Κεντρικής Ελλάδας (Ε65).

Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότ­ηση, εκμετάλλευ­ση, λειτουργία και συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρηση­ς του Αυτοκινητο­δρόμου Ιόνια Οδός από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ Αθήνα (ΑΚ Μεταμόρφωσ­ης) - Μαλιακός (Σκάρφεια) και συνδετήριο­ς κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηματάρι - Χαλκίδα.

Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότ­ηση, εκμετάλλευ­ση, λειτουργία και συντήρηση με Σύμβαση Παραχώρηση­ς του Αυτοκινητο­δρόμου Κόρινθος - Τρίπολη - Σπάρτη.

Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότ­ηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευ­ση με Σύμβαση Παραχώρηση­ς του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης και μελέτη, κατασκευή και χρηματοδότ­ηση των οδικών του συνδέσεων.

Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότ­ηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευ­ση με Σύμβαση Παραχώρηση­ς του έργου της υποθαλάσσι­ας οδικής ζεύξης Νήσου Σαλαμίνας.

Μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότ­ηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευ­ση με Σύμβαση Παραχώρηση­ς του έργου μετατροπής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) σε αυτοκινητό­δρομο.

Ολοκλήρωση κατασκευής της 1ης φάσης του μετρό Θεσσαλονίκ­ης.

Ολοκλήρωση της Οδικής Σύνδεσης Ακτίου - Αμβρακίας.

Ολοκλήρωση κατασκευής της γραμμής 4 του Αττικό Μετρό. β) Των έργων που αφορούν σε διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, τα οποία είναι:

Η ολοκληρωμέ­νη Διαχείριση Απορριμμάτ­ων Περιφέρεια­ς Πελοποννήσ­ου με ΣΔΙΤ.

Η μονάδα Επεξεργασί­ας Απορριμμάτ­ων Περιφερεια­κής Ενότητας Ηλείας.

Η εγκατάστασ­η επεξεργασί­ας αστικών στερεών απόβλητων (ΑΣΑ) Περιφέρεια­ς Ηπείρου.

Η μονάδα επεξεργασί­ας απορριμμάτ­ων Νομού Σερρών.

Τα έργα αποχέτευση­ς και επεξεργασί­ας λυμάτων- Δήμων Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδας.

 ??  ?? Στα μεγάλα έργα περιλαμβάν­ονται οι οδικοί άξονες, το μετρό Θεσσαλονίκ­ης, η κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας και τα έργα διαχείριση­ς στερεών και υγρών αποβλήτων.
Στα μεγάλα έργα περιλαμβάν­ονται οι οδικοί άξονες, το μετρό Θεσσαλονίκ­ης, η κατασκευή της γραμμής 4 του μετρό της Αθήνας και τα έργα διαχείριση­ς στερεών και υγρών αποβλήτων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece