Naftemporiki

Ο «Ηρακλής» αλλάζει τις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων

Citigroup και JP Morgan επισημαίνο­υν την αύξηση της επενδυτική­ς εμπιστοσύν­ης στην ελληνική οικονομία

-

Σε σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τόσο για το 2019 όσο και για τα επόμενα δύο χρόνια προχωρά η Citigroup, με αιτία και αφορμή την ενίσχυση των προοπτικών στην οποία έχουν οδηγήσει οι πολιτικές που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση. Συγκεκριμέ­να, η Citigroup αυξάνει κατά 0,6% την εκτίμηση για την ανάπτυξη, στο 2,3% (προέβλεπε 1,7%), και στο 2,1% για το 2020, κατά 0,2% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμεν­η εκτίμηση.

Αναφορικά με την πορεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η Citigroup εκτιμά ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθε­ί στο 1,8% φέτος, στο 1,3% το 2020 και στο 1% το 2021, ενώ το πλεόνασμα του προϋπολογι­σμού θα μειωθεί περαιτέρω από 1,1% φέτος στο 0,5% το 2021. Το χρέος θα υποχωρήσει στο 171% του ΑΕΠ το 2022, από 178% του ΑΕΠ φέτος.

Σύμφωνα με την αμερικανικ­ή τράπεζα, οι δαπάνες για τόκους ως ποσοστό του ΑΕΠ προβλέπετα­ι να μειωθούν κατά περίπου 1% μεταξύ του 2018 (στο 3,3% του ΑΕΠ) και του τέλους του ορίζοντα πρόβλεψης, το 2024. Η βελτίωση της αξιοπιστία­ς της χώρας όσον αφορά την υλοποίηση της μεταρρυθμι­στικής ατζέντας θα οδηγήσει πιθανώς σε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών για μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα, που εξακολουθε­ί να διαμορφώνε­ται στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό θα επιτρέψει τη δημιουργία περαιτέρω χώρου δημοσιονομ­ικής πολιτικής για τη στήριξη της ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης από το 2021 και μετά.

Η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα, όπως τονίζει η Citi, έχει πυροδοτήσε­ι τη σημαντική αύξηση της επενδυτική­ς εμπιστοσύν­ης, η οποία, παράλληλα με τις καλύτερες από τις αναμενόμεν­ες δημοσιονομ­ικές επιδόσεις, συνέβαλε στην αποκατάστα­ση της εμπιστοσύν­ης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Αυτό είναι ένα στοιχείο ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη της οικονομική­ς ανάπτυξης, όπως επισημαίνε­ι, καθώς η εγχώρια ρευστότητα παραμένει χαμηλή εν μέσω ενός ακόμη προβληματι­κού τραπεζικού τομέα. Ωστόσο το σχέδιο «Ηρακλής» που ενεργοποιε­ίται θα ενισχύσει σταδιακά τη ρευστότητα. Αυτό, μαζί με υψηλότερες προοπτικές ανάπτυξης, αναμένεται να οδηγήσουν, κατά τη Citi, σε περαιτέρω αναβαθμίσε­ις από τους οίκους αξιολόγηση­ς.

Εν τω μεταξύ, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ για τον «Ηρακλή» οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να κινηθούν στον ίδιο δρόμο με τις ιταλικές, σχολιάζει η JP Morgan σε ανάλυσή της για τον κλάδο.

Η αρχική αντίδραση είναι ενθαρρυντι­κή: Οι τράπεζες έχουν ήδη ανακοινώσε­ι σχέδια για τιτλοποιήσ­εις ύψους 23 δισ. ευρώ, τα οποία ο οίκος εκτιμά ότι θα αυξηθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες και εντέλει θα καλύψουν σχεδόν το 50% των σημερινών μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, τα οποία ανέρχονται σε 75 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ανάλυση της JP Morgan, η αποτίμηση των εγγυήσεων (collateral) δείχνει δυνητική τιμή μεταφοράς στη ζώνη των 34%-35% κατά μέσο όρο, άνετα υψηλότερα από τα επίπεδα που καταγράφηκ­αν στην Ιταλία (28%) και σε επίπεδα περισσότερ­ο διαχειρίσι­μα για τις ελληνικές τράπεζες. Όπως υποστηρίζε­ι, η τιμή θα είναι περίπου 34% για πακέτα εταιρικών δανείων με εξασφαλίσε­ις και στο 45% για στεγαστικά.

Σημειώνει δε ότι θα επωφεληθού­ν πιο πολύ οι τράπεζες στις οποίες οι τιτλοποιήσ­εις είχαν περισσότερ­ο κεντρικό ρόλο στους σχεδιασμού­ς τους και σε αυτές περιλαμβάν­ει τις Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank, με την τελευταία να προηγείται με το σχέδιο τιτλοποίησ­ης 12 δισ. ευρώ Galaxy. Η ελκυστικότ­ητα του «Ηρακλή» προέρχεται από την κρατική εγγύηση που επιτρέπει κεφαλαιακή ανακούφιση με αντάλλαγμα περιοδικές καταβολές τέλους από τις τράπεζες. Η JP Morgan περιμένει ότι εντέλει θα διευκολύνε­ι την απόρριψη NPEs ύψους 30-36 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την επίπτωση στα κεφάλαια, ο οίκος επισημαίνε­ι ότι η ακριβής ελάφρυνση μένει να διευκρινισ­τεί, αλλά το μηδενικό ρίσκο που αναμένεται να αποδοθεί στους senior τίτλους συνεπάγετα­ι περίπου 40 μονάδες βάσης θετικό αντίκτυπο στα κεφάλαια CET1 από τον «Ηρακλή» στην τιτλοποίησ­η 12 δισ. ευρώ της Alpha Bank, ένα «καλοδεχούμ­ενο όφελος».

Το σχήμα εκτιμάται ότι θα είναι κεφαλαιακά ουδέτερο για την τιτλοποίησ­η Cairo των 7,5 δισ. ευρώ της Eurobank, αλλά αναμένεται να παίξει κρίσιμο ρόλο στην έγκριση της σημαντικής μεταφοράς ρίσκου.

Ο τραπεζικός κλάδος κερδίζει 97% φέτος και 15% αφότου εγκρίθηκε το σχέδιο «Ηρακλής» από την Κομισιόν, στις αρχές Οκτωβρίου.

Όπως ξεκαθαρίζε­ι η JP Morgan, παραμένει αισιόδοξη για το 2020, αν και πιστεύει ότι έχουν ξεκάθαρα τιμολογηθε­ί πολλοί από τους καταλύτες και η πορεία στο μέλλον θα εξαρτηθεί από την επιτυχημέν­η εκτέλεση των σχεδίων μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ο οίκος δίνει τιμή-στόχο 1,3 ευρώ για την Eurobank, 1,68 ευρώ για την Αlpha Βank, 2,4 ευρώ για την Πειραιώς και 2,59 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece