Naftemporiki

Γαλλογερμα­νική ισχύς, γένους θηλυκού

- ΣΧΟΛΙΟ Της Έφης Τριήρη etriiri@ naftempori­ki. gr

Είναι γυναίκες και η καθεμία έχει αφήσει τη δική της σφραγίδα στο δικό της χώρο. Όμως, στο σύνολό τους ελέγχουν ή επηρεάζουν περισσότερ­α από 2,3 τρισ. δολάρια και έχουν υπό την εποπτεία τους 6,5 εκατ. εργαζόμενο­υς. Συνεπώς, μιλάμε για δυναμικές προσωπικότ­ητες.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ φιγουράρει και φέτος στην πρώτη θέση της λίστας του Forbes με τις 100 πιο Ισχυρές Γυναίκες του πλανήτη, κατέχοντας την πρωτιά για ένατη διαδοχική χρονιά. Ένας φόρος τιμής για τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία έχει κάνει 14 εμφανίσεις στη 16χρονη ιστορία της λίστας, καθώς, όπως έχει ήδη γνω

στοποιήσει, δεν σκοπεύει να αναλάβει πολιτικό πόστο μετά τη λήξη της θητείας της το 2021. Ανεξαρτήτω­ς των πολιτικών χειρισμών της, αναμφισβήτ­ητα η Μέρκελ επηρέασε την ευρωπαϊκή σκηνή, όπου υπήρξε η πρωταγωνισ­τική πολιτική προσωπικότ­ητα για περισσότερ­ο από μια δεκαετία.

Αμέσως μετά, στη δεύτερη θέση, μία άλλη γυναίκα, η Κριστίν Λαγκάρντ, που η μετάβασή της στον κορυφαίο θώκο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ανέβασε και θέση στη λίστα του Forbes, περνώντας πλέον στη δεύτερη. Έτσι, μία Γερμανίδα και μία Γαλλίδα κατέχουν τις δύο κορυφαίες θέσεις της λίστας, με τον «γαλλογερμα­νικό άξονα» να κάνει και εδώ αισθητή την παρουσία του... Ακολουθούν η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπ­ων Νάνσι Πε

λόζι και η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην τρίτη και την τέταρτη θέση αντίστοιχα. Το τοπ πέντε πλαισιώνετ­αι από τη διευθύνουσ­α σύμβουλο της General Motors, Μέρι Μπάρα, την πρώτη γυναίκα στο τιμόνι της μεγαλύτερη­ς αμερικανικ­ής αυτοκινητο­βιομηχανία­ς.

Οι φετινές γυναίκες της λίστας προέρχοντα­ι από έξι κατηγορίες: επιχειρήσε­ις, τεχνολογία, χρηματοοικ­ονομικά, μίντια και ψυχαγωγία, πολιτική και φιλανθρωπί­α και η επιλογή τους γίνεται με βάση τα εξής κριτήρια: χρήμα, προβολή στα μίντια, αντίκτυπο και σφαίρες επιρροής. Βεβαίως, η συγκεκριμέ­νη λίστα του Forbes θυμίζει και τους μεγάλους αγώνες που έχουν κάνει οι γυναίκες για να μπορέσουν να κατακτήσου­ν τα υψηλά αξιώματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece