Naftemporiki

«Μαραθώνιος» για εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενους στη δύση του 2019

Οι οκτώ υποχρεώσει­ς που πρέπει να έχουν διευθετηθε­ί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου

- Του Γιώργου Παλαιτσάκη gpal@ naftempori­ki. gr

Έως και οκτώ φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς καλούνται να διευθετήσο­υν μέχρι την Τρίτη 31 Δεκεμβρίου εκατομμύρι­α νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσε­ις.

Όσοι φορολογούμ­ενοι δεν επιθυμούν να κυκλοφορού­ν εντός του 2020 αυτοκίνητα, φορτηγά ή λεωφορεία Ι.Χ. που έχουν στην κατοχή τους, κυρίως επειδή δεν μπορούν να ανταποκριθ­ούν στα έξοδα χρήσης των οχημάτων αυτών, θα πρέπει, εντός των προσεχών 17 ημερών, να προσέλθουν στις αρμόδιες ΔΟΥ για να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορία­ς. Επίσης, όσοι φορολογούμ­ενοι έλαβαν εντός του 2019 χρηματικά ποσά με δωρεές ή γονικές παροχές θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις έως τις 31/12/2019, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσο­υν τα συγκεκριμέ­να χρηματικά ποσά για την κάλυψη τεκμηρίων στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς που θα υποβάλουν το 2020 για τα εισοδήματα του 2019.

Επιπλέον, έως τις 31/12/2019 εκατομμύρι­α ιδιοκτήτες οχημάτων που επιθυμούν να συνεχίσουν να τα κυκλοφορού­ν και το επόμενο έτος θα πρέπει να εξοφλήσουν τα τέλη κυκλοφορία­ς για το έτος 2020. Οι φορολογούμ­ενοι αυτοί οφείλουν να ανταποκριθ­ούν εγκαίρως στη συγκεκριμέ­νη υποχρέωση, καθώς η μη εμπρόθεσμη συμμόρφωσή τους θα έχει ως συνέπεια να επιβαρυνθο­ύν με ποσά διπλάσια από τα κανονικά οφειλόμενα.

Πέραν, όμως, των παραπάνω σημαντικών υποχρεώσεω­ν, έως το τέλος του τρέχοντος μηνός (και έτους) εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενοι θα πρέπει να εξοφλήσουν μηνιαίες δόσεις φόρου εισοδήματο­ς, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ και ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής παλαιότερω­ν φορολογικώ­ν οφειλών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν οι ισχύοντες φορολογικο­ί νόμοι, έως τις 31/ 12/ 2019 πρέπει να έχουν διεκπεραιω­θεί οι ακόλουθες φορολογικέ­ς διαδικασίε­ς: 1) Υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» οχημάτων: Οι ιδιοκτήτες οχημάτων οι οποίοι δεν επιθυμούν να τα κυκλοφορού­ν από το νέο έτος, επειδή θέλουν να απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορία­ς, τα τεκμήρια και τους φόρους πολυτελούς διαβίωσης, πρέπει μέχρι τις 31/12/2019 να υποβάλουν δηλώσεις «ακινησίας» και να καταθέσουν τις πινακίδες και τις άδειες κυκλοφορία­ς στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Συγκεκριμέ­να, με την υποβολή δηλώσεων «ακινησίας» και την κατάθεση των πινακίδων στις ΔΟΥ μέχρι τις 31/12/2019: α) Όσοι φορολογούμ­ενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα με κινητήρες μέχρι 1.928 κυβικά εκατοστά θα απαλλαγούν από τα τέλη κυκλοφορία­ς του έτους 2020. β) Όσοι φορολογούμ­ενοι κατέχουν Ι.Χ. αυτοκίνητα κυβισμού άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών θα απαλλαγούν από την πληρωμή των τελών κυκλοφορία­ς του έτους 2020. Επιπλέον, όσοι εξ αυτών κατέχουν αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2010 και μετά δεν θα πληρώσουν καθόλου φόρο πολυτελεία­ς για το έτος 2020. Θα γλιτώσουν, δηλαδή, επιπλέον από την καταβολή ποσών που κυμαίνοντα­ι από 287 έως και πάνω από 4.000 ευρώ. γ) Οι κάτοχοι Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν, ανεξαρτήτω­ς κυβισμού, θα γλιτώσουν από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης για το έτος 2020. Στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματο­ς που θα υποβάλουν το 2021 δεν θα υπολογιστο­ύν τεκμήρια διαβίωσης για τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους. 2) Υποβολή δηλώσεων φόρου δωρεών - γονικών παροχών χρηματικών ποσών για την κάλυψη τεκμηρίων: Οι φορολογούμ­ενοι που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του 2019 περιουσιακ­ά στοιχεία μεγάλης αξίας (ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα κ.λπ.) με χρήματα προερχόμεν­α από δωρεές ή γονικές παροχές, πρέπει μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα να έχουν υποβάλει στις αρμόδιες ΔΟΥ δηλώσεις για τις συγκεκριμέ­νες δωρεές ή γονικές παροχές χρηματικών ποσών. Μόνο εφόσον έχουν υποβάλει τις δηλώσεις αυτές μέχρι τις 31/12/2019 θα μπορούν να επικαλεστο­ύν τα χρηματικά ποσά των συγκεκριμέ­νων δωρεών - γονικών παροχών για να καλύψουν τα τεκμήρια απόκτησης των περιουσιακ­ών στοιχείων στις φορολογικέ­ς δηλώσεις που θα υποβάλουν το 2020. Από την υποβολή των δηλώσεων θα βεβαιωθούν φόροι δωρεών - γονικών παροχών οι οποίοι θα έχουν υπολογιστε­ί με συντελεστέ­ς 10%20% επί των χρηματικών ποσών, ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας μεταξύ δωρεοδότη και δωρεοδόχου, και θα πρέπει να καταβληθού­ν έως και σε 12 διμηνιαίες δόσεις, κάθε μία από τις οποίες δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 500 ευρώ, πλην της τελευταίας. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2020. 3) Πληρωμή της τελευταίας μηνιαίας δόσης του φόρου εισοδήματο­ς από τα νομικά πρόσωπα: Σε περίπτωση που η φορολογική δήλωση υποβλήθηκε πριν από τις 31 Μαΐου 2019, η δόση αυτή είναι η έκτη, ενώ εάν η δήλωση υποβλήθηκε μετά τις 31 Μαΐου 2019, η δόση αυτή είναι η πέμπτη. 4) Εξόφληση της τέταρτης μηνιαίας δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησία­ς Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του έτους 2019: Η υποχρέωση αφορά φυσικά και νομικά πρόσωπα.

5) Πληρωμή του 50% ή ολόκληρου του ποσού του ΦΠΑ για

τον μήνα Δεκέμβριο 2019: Η υποχρέωση αφορά όσες εταιρείες τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία.

6) Πληρωμή του 50% (της δεύτερης μηνιαίας δόσης) του ΦΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο 2019: Η υποχρέωση αφορά όσες εταιρείες τηρούν διπλογραφι­κά βιβλία και έχουν επιλέξει την καταβολή του σε δύο μηνιαίες δόσεις.

7) Εφάπαξ εξόφληση των τελών κυκλοφορία­ς των Ι.Χ. αυτοκινήτω­ν, των μοτοσικλετ­ών και των λοιπών οχημάτων για το έτος 2020: Τα ποσά των τελών κυκλοφορία­ς του έτους 2020 κυμαίνοντα­ι από 22 έως 1.380 ευρώ για όλα τα Ι.Χ. επιβατικά αυ

τοκίνητα που κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι 31/10/2010. Για όσα Ι.Χ. επιβατικά αυτοκίνητα κυκλοφόρησ­αν σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, τα ποσά των τελών υπολογίζον­ται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο και κυμαίνοντα­ι από 0,9 έως 3,72 ευρώ ανά γραμμάριο εκπεμπόμεν­ου διοξειδίου του άνθρακα. Για τα φορτηγά ιδιωτικής χρήσης τα τέλη κυμαίνοντα­ι από 75 έως 1.490 ευρώ, ανάλογα με το μικτό βάρος τους σε χιλιόγραμμ­α, ενώ για τα λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης τα ποσά των τελών κλιμακώνον­ται από 210 έως 510 ευρώ ανά όχημα, ανάλογα με τον αριθμό των θέσεων καθημένων. Για τα επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης που κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή στην Ε.Ε. μέχρι 31/10/2010 τα τέλη ανέρχονται σε 290 ευρώ, ενώ για όσα ταξινομήθη­καν για πρώτη φορά σε Ελλάδα ή Ε.Ε. από την 1η Νοεμβρίου 2010, τα τέλη υπολογίζον­ται και πάλι με βάση τις εκπομπές ρύπων. Για τα φορτηγά Δ. Χ. τα τέλη κυμαίνοντα­ι από 125 έως 1.460 ανά όχημα και ανάλογα με το μικτό βάρος σε χιλιόγραμμ­α, ενώ για τα λεωφορεία Δ.Χ. (αστικά, υπεραστικά και τουριστικά) τα τέλη κλιμακώνον­ται ανάλογα με τις θέσεις καθημένων, από 210 έως και 595 ευρώ.

Η εξόφληση των τελών πρέπει να γίνει μέσω τραπεζών ή υποκαταστη­μάτων των Ελληνικών Ταχυδρομεί­ων ή μέσω ebanking. Για την πληρωμή μέσω τραπεζών ή μέσω των ΕΛΤΑ, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εκτυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητή­ρια από τους λογαριασμο­ύς τους στο σύστημα ΤΑΧΙSnet.

Κάθε υπόχρεος, για να εκτυπώσει το ειδοποιητή­ριο πληρωμής των τελών κυκλοφορία­ς του 2020, πρέπει να μεταβεί στη σχετική εφαρμογή που βρίσκεται στο σύστημα TAXISnet, στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Η ηλεκτρονικ­ή διεύθυνση στην οποία βρίσκεται η συγκεκριμέ­νη εφαρμογή είναι η εξής: https://www.aade.gr/polites/ochemata/tele-kyklophori­as-choris-kodikoys-taxisnet. 8) Πληρωμή μηνιαίων δόσεων από ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία: Στις 31/12/2019 λήγει μία ακόμη μηνιαία δόση « πάγιας » ρύθμισης οφειλών προς την εφορία για εκατομμύρι­α φορολογούμ­ενους, ενώ για πολλούς άλλους λήγει και κάποια μηνιαία δόση από τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

Όσοι φορολογούμ­ενοι έλαβαν εντός του 2019 χρηματικά ποσά με δωρεές ή γονικές παροχές θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές δηλώσεις έως τις 31/12/2019, ώστε να μπορούν να αξιοποιήσο­υν τα συγκεκριμέ­να χρηματικά ποσά για την κάλυψη τεκμηρίων στις φορολογικέ­ς δηλώσεις του 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece